Banan w ciąży – czy można jeść?

Niektóre kobiety w ciąży nie wyobrażają sobie bez nich śniadania, podwieczorka i kolacji.
Banan w ciąży

Niektóre kobiety w ciąży nie wyobrażają sobie bez nich śniadania, podwieczorka i kolacji. Dla innych ten owoc mógłby praktycznie nie istnieć. Mowa o bananach. Żółty, dojrzały, słodki banan coraz częściej jest tematem sporów, gdyż są zwolennicy teorii, by bananów w ciąży unikać. Jak jest naprawdę? Czy warto, czy też nie warto ich jeść mając pod sercem malucha.

To warto wiedzieć

Nie od dziś wiadomo, że banan to najlepsza, najszybsza, najzdrowsza i najsłodsza przekąska jaka istnieje. Można go zabrać ze sobą wszędzie. Można też dzięki niemu wyczarować wiele wyśmienitych i pożywnych potraw praktycznie na każdy posiłek w ciągu dnia. Jednak, czy banany mogą jeść wszyscy? To pytanie najczęściej zadają sobie kobiety w ciąży. W społeczeństwie bowiem krąży mit, iż banany wcale nie są takie zdrowe.

Banany w ciąży – plusy

Panie w ciąży doskonale wiedzą, iż z jedzeniem w tym czasie bywa różnie. Nawet gdy przyszła mama ma na coś wielką ochotę, może okazać się, iż jej organizm to odrzuca. Wielu lekarzy szczególnie w pierwszych miesiącach ciąży zaleca paniom, by jadły lekko i zdrowo. Banany w te zalecenia wpisują się idealnie, gdyż są zdrowe, pożywne i posiadają sporo wartości odżywczych (szczególnie potasu). Ponadto jest niewielki, a potrafi niezwykle szybko zaspokoić nawet największy głód. I co najważniejsze, bez problemu można go włożyć do torebki, a jak wiadomo, ciężarna ma ochotę często na przekąskę poza domem. Dodatkowo, banany są słodkie. Dla wielu pań jest więc on doskonałą alternatywą dla słodyczy. Zdecydowanie lepiej zjeść dużego banana, niż czekoladę, deser lodowy lub gofra z bitą śmietaną.

Dlaczego ciężarne lubią banany?

Banan w ciąży polecany jest paniom, które mają wyjątkowo dużą chęć na słodycze. Dzięki temu, że jest on słodki i syty, bardzo szybko można zaspokoić chęć na słodycze. Ponadto, większość kobiet nie chce spędzać w kuchni zbyt wiele czasu (szczególnie na początku i na końcu ciąży). Dlatego też banan jest idealnym owocem, który można wkomponować praktycznie w każde danie. Idealnie sprawdza się bowiem do owsianek, naleśników, placków oraz wielu, wielu innych. Po zjedzeniu banana ciężarne pod dłuższym czasie odczuwają głód. Ponadto, jedząc banany w ciąży nie trzeba obawiać się dodatkowych kilogramów.

Banan posiada sporo błonnika

Wiele pań będących w ciąży bardzo uważanie podchodzi do tego, co je. Kobiety nie chcą bowiem zapychać się sztucznymi kaloriami, które po ciąży będzie im ciężko zrzucić. Dlatego też wybierają na przekąski banany, gdyż doskonale wiedzą, iż te owoce zawierają w sobie bardzo dużo błonnika. Jest on bowiem niezastąpiony jeżeli chce się pobudzić metabolizm do szybszego działania i zapewnić organizmowi, by ten długo odczuwał odczucie sytości.

Jak wynika z powyższego, banan w ciąży jest bardzo dobrą przekąską i dodatkiem do wielu potraw. Trzeba jednak pamiętać o umiarze (jak ze wszystkim). Warto także potrawy z bananem urozmaicać, by panie mogły spróbować go wielu wersjach. Banan na pewno przyda się także w torbie przygotowanej na poród.


Sprawdź także:

Archiwum: sierpień 2021
Photo of author

Alicja Bąk

Zawsze chciałam pracować z dziećmi. Być może wynika to z faktu, że w młodości zajmowałam się dużo młodszą siostrą, a może po prostu… to pewien rodzaj powołania? Nie wiem ? W każdym razie tuż po maturze wiedziałam, że moim wyborem będzie kierunek pedagogiczny. Ostatecznie zostałam absolwentką pedagogiki małego dziecka z wychowaniem przedszkolnym.

Popularne wpisy: