Chipsy w ciąży – czy można jeść?

Wszyscy uwielbiamy przekąski. Z reguły najpyszniejsze są te, które zawierają sporo soli i tłuszczu. Paluszki, chipsy, krakersy to coś, co umila nam czas na przykład wtedy, gdy relaksujemy się wieczorem przed telewizorem. Warto uświadomić sobie jednak, że takie słone przekąski są też bardzo niezdrowe. Trzeba z nich zrezygnować lub ograniczyć je nie tylko ze względu na ich wysoką kaloryczność, ale również dlatego, że powodują zatrzymywanie wody w organizmie, bo zawierają mnóstwo konserwantów i soli. Szczególnie kobiety w ciąży powinny uważać na słone przekąski. Czy chipsy w ciąży są dozwolone? Tak, ale naprawdę w umiarze.

Czy można jeść chipsy w ciąży?

Jedzenie chipsów w ciąży z pewnością nie jest zabronione przez lekarza czy położną. Warto widzieć jednak o tym, że te niezdrowe przekąski muszą być limitowane i spożywane tylko od czasu do czasu. Tego typu produkty zawierają bardzo dużo kalorii. Najczęściej chipsy są smażone na tłuszczu, dlatego zawierają go sporo na 100 g gotowego produktu. Są też mocno solone, a poza tym okraszone różnego rodzaju konserwantami.

Zobacz też:  Przechowywanie mleka matki

To właśnie tego typu jedzenie nazywane jest jedzeniem mocno przetworzonym, którego panie przy nadziei muszą się wystrzegać. Dotyczy to w szczególności ciężarnych, które mają ryzyko cukrzycy ciążowej lub już na nią cierpią. W ich przypadku jedzenie chipsów jest całkowicie zabronione. Zdrowe kobiety w ciąży mogą od czasu do czasu pozwolić sobie na garść chipsów.

Jakie chipsy jeść w ciąży?

Jeżeli już ma się ogromnego smaka na chipsy ziemniaczane, warto wybrać produkt najlepszy z możliwych. Lepszą opcją będą chipsy grubo krojone i pieczone, ponieważ zawierają one mniej tłuszczu w 100 g produktu. Zdrowsze będą chipsy po prostu ziemniaczane, które nie mają żadnego dodatkowego smaku i aromatu, który jest przecież zwykłą chemią. Smak wędzonki, to nic innego jak aromat sztucznie uzyskany w laboratorium. Najlepiej wybierać po prostu chipsy ziemniaczane pieczone solone lub z papryką.

Najzdrowsze chipsy dla kobiet w ciąży

W tym miejscu warto wspomnieć o pewnej alternatywie dla klasycznych chipsów, która jest w sprzedaży od jakiegoś czasu. Mowa tutaj o różnego rodzaju czipsach warzywnych, które tak naprawdę są po prostu suszonymi warzywami. To mogą być zatem na przykład chipsy z topinambura, buraka, marchewki.

Zobacz też:  Pokrzywa w ciąży - czy można pić?

Tego typu suszone warzywa też są doprawione solą, ale generalnie zawierają jej jednak dużo mniej niż klasyczne chipsy, które znamy od lat. To taka zdrowsza, bardziej dietetyczna wersja, która wciąż jest bardzo smaczna. Produkty tego typu można kupić w wielu różnych sklepach. Bez problemu znajdziemy je w zwykłych marketach spożywczych, a także w drogeriach, które mają dział z tak zwaną zdrową żywnością.

Jak jeść chipsy z umiarem?

Dietetycy bardzo często podkreślają, że im mocniej ograniczamy spożywanie pewnych produktów, które dosłownie śnią się nam po nocach, tym większa szansa na to, że w którymś momencie nasza silna wola pęknie i zjemy ich dużo więcej, nie potrafiąc się powstrzymać. Dobra rada dla kobiet w ciąży jest zatem taka, by pozwolić sobie na zjedzenie kilku chipsów wtedy, gdy pojawi się na nie prawdziwa ochota. Dzięki temu łatwiej będzie jeść je z umiarem. Jedzone w ten sposób nie będą dużym zagrożeniem dla zdrowia, obciążeniem dla organizmu.

Default image
Alicja Bąk
Zawsze chciałam pracować z dziećmi. Być może wynika to z faktu, że w młodości zajmowałam się dużo młodszą siostrą, a może po prostu… to pewien rodzaj powołania? Nie wiem ? W każdym razie tuż po maturze wiedziałam, że moim wyborem będzie kierunek pedagogiczny. Ostatecznie zostałam absolwentką pedagogiki małego dziecka z wychowaniem przedszkolnym.
Articles: 78