Cynamon jest niezastąpioną przyprawą używaną do szarlotki, pieczonych jabłek, grzanego wina. Kojarzy się z tym wszystkim, co otulające, rozpieszczające zmysły. Co więcej, ma renomę ze względu na to, że przyspiesza przemianę materii. Jednym słowem dania z cynamonem pozytywnie wpływają na nasz metabolizm. Czy są jakieś sytuacje w życiu, kiedy z cynamonu trzeba zrezygnować? Tak. Cynamon w ciąży nie jest zalecany i trzeba wtedy mocno ograniczyć jego spożycie, najlepiej po prostu rezygnując z niego. Przeczytaj i dowiedz się dlaczego!
Cynamon a ciąża
Wiele produktów spożywczych może wzbudzać wątpliwości u kobiet w ciąży (np. kakao w ciąży lub kurkuma w ciąży). Kobiety, które planują ciążę lub już w niej są, często interesują się tym, co mogą bezpiecznie spożywać. W końcu tak wiele mówi się o produktach zakazanych. Niektóre stwierdzenia dotyczące diety w ciąży nasycone są różnymi mitami, które nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością. Trzeba jednak przyznać, że stwierdzenia dotyczące cynamonu są prawdziwe. Ta niezwykle aromatyczna przyprawa ma silne działanie rozkurczowe, co z reguły może być niebezpieczne dla kobiet w ciąży (może spowodować przedwczesne skurcze i poród).
W ich przypadku niebezpieczne może być też to, że spożycie dużej ilości cynamonu doprowadzi do przekrwienia naczyń krwionośnych w obrębie mięśni macicy. Dlatego właśnie lepiej unikać cynamonu w ciąży, nie posypywać nim obficie posiłków czy deserów.
Czy można jeść cynamon w ciąży?
Oczywiście najbardziej niebezpieczne jest to, jeżeli cynamon w ciąży jest przyprawą stosowaną nadmiernie. W swoim składzie zawiera związek aktywny, którym jest kumaryna. Liczne badania dowodzą, że ta substancja aktywna może mieć wpływ na pojawienie się wad rozwojowych płodu. W literaturze medycznej można znaleźć informacje, że może ona negatywnie rzutować na rozwój zmysłu wzroku. Jednym słowem jest to kolejny argument przemawiający za tym, aby cynamon używać w niedużych ilościach lub w ogóle.
Dlaczego najlepiej zrezygnować z tej przyprawy?
Rezygnacja z cynamonu nie jest aż tak trudna. Oczywiście zawsze najmocniej działa ten cynamon, który został bezpośrednio starty z kory cynamonu. Mimo wszystko nawet cynamon sproszkowany, który jest łagodniejszy w działaniu, powinien zniknąć z talerza ciężarnej. Co więcej, warto zwrócić uwagę na to, że cynamon bardzo często występuje jako jeden ze składników różnego rodzaju gotowych przypraw. Przykładem mogą być tak zwane przyprawy do pierników. Poza cynamonem znajdziemy tam też goździki i kardamon, które również nie są zalecane dla kobiet w ciąży. Sprawdź też: czego nie można jeść w ciąży.
Czym przyprawiać desery – co można jeść w ciąży?
Skoro trzeba zrezygnować z cynamonu, czym można bezpiecznie doprawić desery, aby były aromatyczne i pyszne? Pierwsza i tak naprawdę najlepsza propozycja to zakupienie prawdziwej laski wanilii, która dodaje cudownego smaku wszystkim ciastom i budyniom. Wanilia jest bezpieczna dla kobiet w czasie ciąży. Panie mogą ją stosować, rozkoszując się wspaniałym aromatem, który dopełni smak deserów.
Cynamon w ciąży – podsumowanie
Wiesz już, czy cynamon w ciąży jest bezpieczny do spożycia. Lepiej się go wystrzegać i szczególnie jesienią i zimą, uważać na podawane ci desery i napoje. Pamiętaj, że jeśli zdarzyło ci się zjeść potrawę z cynamonem, nie musisz wpadać w panikę. Mała i jednorazowa dawka nie spowoduje poronienia – ważne jednak, aby nie dodawać tej przyprawy do codziennie spożywanych dań.
Jeśli interesując cię podobne tematy związane ze spożywaniem różnych produktów w trakcie ciąży (np. szałwia w ciąży), przeczytaj pozostałe artykuły w naszym serwisie!
Najczęściej zadawane pytania
Ile cynamonu w ciąży?
Kobiety w ciąży nie powinny spożywać cynamonu, ponieważ przyprawa ta ma właściwości rozkurczowe. Substancja aktywna cynamon (kumaryna) może mieć wpływ na pojawienie się wad rozwojowych płodu.
Jakich przypraw nie wolno w ciąży?
W czasie trwania ciąży kobiety powinny zrezygnować z takich przypraw jak: aloes, szałwia, tymianek, rozmaryn, piołun, cynamon, dziurawiec, kozieradka, chmiel, jałowiec pospolity, korzeń lukrecji, kurkuma, curry i żeń-szeń. Jako szkodliwą przyprawę można wskazać także cząber.
Czy w ciąży można pić herbatę z cynamonem?
Herbata z cynamonem zazwyczaj nie zawiera dużej ilości tej przyprawy, jednak ze względu na jej właściwości i substancję aktywną, kobiety w ciąży powinny jej unikać.
Sprawdź także:
- Kurkuma w ciąży – czy możesz stosować tę przyprawę? Poznaj jej skład i zastosowanie
- Szałwia w ciąży – właściwości lecznicze. Czy szałwia lekarska to bezpieczne zioło?
- Koper włoski w ciąży – czy herbatka z tego zioła jest bezpieczna dla kobiet w ciąży?
- Fasolka po bretońsku w ciąży – czy można ją jeść?
- Rumianek w ciąży
- Curry w ciąży – czy jego spożywanie jest wskazane? Sprawdź!
- Czy możesz jeść ser feta w ciąży? Sprawdź, czy może zaszkodzić dziecku?