Cynamon w ciąży – czy można jeść?

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. To właśnie one dodają smaku i aromatu wielu daniom, zarówno tym słonym, jak też słodkim. W Polsce naprawdę uwielbiany jest cynamon. Ta pachnąca i rozgrzewająca przyprawa króluje w ciastach i deserach, które pojawiają się na polskich stołach jesienią i zimą.

Cynamon jest przecież niezastąpiony do szarlotki, pieczonych jabłek, grzanego wina. Kojarzy się z tym wszystkim, co otulające, rozpieszczające zmysły. Co więcej, ma renomę ze względu na to, że przyspiesza przemianę materii. Jednym słowem dania z cynamonem pozytywnie wpływają na nasz metabolizm. Czy są jakieś sytuacje w życiu, kiedy z cynamonu trzeba zrezygnować? Tak. Cynamon w ciąży nie jest zalecany i trzeba wtedy mocno ograniczyć jego spożycie, najlepiej po prostu rezygnując z niego.

Cynamon a ciąża

Kobiety, które planują ciążę lub już w niej są, często interesują się tym, co mogą bezpiecznie spożywać. W końcu tak wiele mówi się o produktach zakazanych. Niektóre stwierdzenia dotyczące diety w ciąży nasycone są różnymi mitami, które nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością. Trzeba jednak przyznać, że stwierdzenia dotyczące cynamonu są prawdziwe. Ta niezwykle aromatyczna przyprawa ma silne działanie rozkurczowe, co generalnie może być niebezpieczne dla kobiet w ciąży. W ich przypadku niebezpieczne może być też to, że spożycie dużej ilości cynamonu doprowadzi do przekrwienia naczyń krwionośnych w obrębie mięśni macicy. Dlatego właśnie lepiej unikać cynamonu w ciąży, nie posypywać nim obficie posiłków czy deserów.

Zobacz też:  Odcisk na stopie u dziecka

Czy można jeść cynamon w ciąży?

Oczywiście najbardziej niebezpieczne jest to, jeżeli cynamon jest przyprawą stosowaną nadmiernie. W swoim składzie zawiera związek aktywny, którym jest kumaryna. Liczne badania dowodzą, że ta substancja aktywna może mieć wpływ na pojawienie się wad rozwojowych płodu. W literaturze medycznej można znaleźć informacje, że może ona negatywnie rzutować na rozwój zmysłu wzroku. Jednym słowem jest to kolejny argument przemawiający za tym, aby cynamon używać w niedużych ilościach lub w ogóle.

W końcu rezygnacja z niego nie jest aż tak trudna. Oczywiście zawsze najmocniej działa ten cynamon, który został bezpośrednio starty z kory cynamonu. Mimo wszystko nawet cynamon sproszkowany, który jest łagodniejszy w działaniu, powinien zniknąć z talerza ciężarnej. Co więcej, warto zwrócić uwagę na to, że cynamon bardzo często występuje jako jeden ze składników różnego rodzaju gotowych przypraw. Przykładem mogą być tak zwane przyprawy do pierników. Poza cynamonem znajdziemy tam też goździki i kardamon, które również nie są zalecane dla kobiet w ciąży.

Czym bezpiecznie doprawiać desery?

Skoro trzeba zrezygnować z cynamonu, czym można bezpiecznie doprawić desery, aby były aromatyczne i pyszne? Pierwsza i tak naprawdę najlepsza propozycja to zakupienie prawdziwej laski wanilii, która dodaje cudownego smaku wszystkim ciastom i budyniom. Wanilia jest bezpieczna dla kobiet w ciąży. Panie mogą ją stosować, rozkoszując się wspaniałym aromatem, który dopełni smak deserów.

Zobacz też:  Dziecko stawia stopę do środka, czyli gołębi chód
Default image
Karolina Woźniak
Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.
Articles: 106