Feta w ciąży – czy można jeść?

Na temat diety kobiety ciężarnej krąży wiele przekonań. Niektóre są prawdziwe, inne – niekoniecznie. Fakt faktem, że są produkty, których w swojej diecie powinna unikać każda ciężarna. Należą do nich niektóre rodzaje serów.

Czy w ciąży wolno jeść sery?

Odpowiedź na to pytanie powinna być jedna: to zależy. Zależy od gatunku sera, rodzaju mleka, z jakiego jest przygotowany oraz od warunków jego przechowywania. Prawda jest jednak taka, że jedzenie serów w ciąży może, ale nie musi, być niebezpieczne. Niektóre są dozwolone, a wręcz zalecane w diecie ciężarnej kobiety. Innych z kolei nie powinno się spożywać pod żadnym pozorem.

Ciężarne kobiety, wybierając ser, powinny przede wszystkim zorientować się, z jakiego rodzaju mleka został on przygotowany. Jeśli do przygotowania nabiału użyto mleka niepasteryzowanego, to ciężarna kobieta od razu powinna umieścić go na liście produktów zakazanych. I nie ma w tym postępowaniu żadnej przesady, bowiem mleko niepasteryzowane może być bardzo groźne zarówno dla kobiety, jak i nienarodzonego dziecka. Mleko tego rodzaju zawiera bowiem niebezpieczne dla zdrowia bakterie, które mogą być źródłem zakażeń listeriozą, salmonellozą czy kampylobakteriozą. Obróbka termiczna pozwala wyeliminować groźne dla zdrowia drobnoustroje, a mleko niepasteryzowane nie jest jej przecież poddawane. Ryzyko zwiększa fakt, że ciężarne kobiety są o wiele bardziej narażone na zakażenie.

Zobacz też:  Waga w ciąży - ile powinno się przytyć?

Czy w ciąży można jeść ser feta?

Ser feta jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych serów. Nic dziwnego, skoro ma bardzo bogaty smak i aromat. Można go używać zarówno do dań na ciepło, jak i sałatek czy zimnych przekąsek. Słony smak fety doskonale podkreśli charakter każdego dania, nic więc dziwnego, że ogromna liczba kobiet zastanawia się, czy ser feta w ciąży jest dozwolony.

Prawda jest taka, że prawdziwy ser feta produkowany jest z mleka niepasteryzowanego, a jak już wiadomo, takiego zdecydowanie powinno się unikać w diecie ciężarnej. Tyle, że większość dostępnych w sklepach serów feta produkowanych jest z mleka pasteryzowanego. Koniecznie trzeba poszukać takiej informacji na opakowaniu sera. Wtedy feta nie powinna być szkodliwa dla kobiet w ciąży.

Większość polskich producentów do produkcji fety używa mleka krowiego, które jest poddawane pasteryzacji. Proces produkcji zabija więc wszelkie szkodliwe drobnoustroje, które mogłyby się w takim mleku znajdować. Dodatkowo, przecież w procesie produkcji żywności przestrzega się bardzo rygorystycznych zasad sanitarnych, które mają za zadanie wyeliminować ryzyko zakażenia jakimikolwiek bakteriami. Oczywiście, wciąż znajdą się kobiety, które dmuchając na zimne, wyeliminują ser feta ze swojej diety. I nie ma w tym nic złego.

Zobacz też:  Ciąża donoszona - kiedy? Co to oznacza?

Na podstawie powyższych argumentów śmiało można jednak stwierdzić, że ser feta wyprodukowany z pasteryzowanego mleka nie powinien być szkodliwy dla ciężarnej i przynajmniej raz na jakiś czas może sobie ona na niego pozwolić. Ze względu na dużą ilość soli, jego częste spożycie lepiej ograniczyć.

Default image
Alicja Bąk
Zawsze chciałam pracować z dziećmi. Być może wynika to z faktu, że w młodości zajmowałam się dużo młodszą siostrą, a może po prostu… to pewien rodzaj powołania? Nie wiem ? W każdym razie tuż po maturze wiedziałam, że moim wyborem będzie kierunek pedagogiczny. Ostatecznie zostałam absolwentką pedagogiki małego dziecka z wychowaniem przedszkolnym.
Articles: 97