Czy grejpfrut w ciąży jest bezpieczny? Na tematy żywieniowe przyszłe mamy rozmawiają nie tylko ze specjalistami, którzy notabene nie zawsze mają aktualną wiedzę, ale też z przyjaciółkami i własnymi matkami. W związku z tym w ich głowach powstaje ogromny mętlik.
Z różnych stron często słyszą sprzeczne informacje, które prowadzą do tego, że same nie wiedzą, co tak naprawdę wolno im jeść. Jednym z produktów, który bywa często brany pod lupę, jest grejpfrut. Czy grejpfrut w ciąży to dobry pomysł? Poniżej podpowiadamy, dzieląc się aktualną wiedzą.
Czy można jeść grejpfrut w ciąży?
Przyszłe mamy często zastanawiają się nad bezpieczeństwem różnych owoców (np. czereśnie w ciąży czy żurawina w ciąży). Jedną z takich wątpliwych kwestii jest jedzenie takiego owocu jak grejpfrut w ciąży. Już na samym początku warto rozwiać wszelkie wątpliwości. Tak, grejpfrut w ciąży to jak najbardziej polecany produkt. To owoc, który jest tak naprawdę samym zdrowiem. Wielu dietetyków mówi o tym, że połowę grejpfruta powinniśmy wszyscy zjadać codziennie po to, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i przyśpieszyć przemianę materii. Grejpfruty zawierają flawonoidy i dużo kwasu foliowego, dlatego polecane są kobietom w ciąży.
Właściwości
Grejpfruty zawierają bardzo dużą ilość wapnia, potasu i witaminy C (podobnie jak kiwi w ciąży), która między innymi potrzebna jest do budowania odporności i zwalczania infekcji. To właśnie witamina C korzystnie wpływa na uszczelnianie błon komórkowych, dzięki czemu do wnętrza komórek wnika mniej bakterii, wirusów i innych drobnoustrojów. Poza tym cytrusy w diecie przyczyniają się do zwalczania wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się organizmu. Dlatego kobiety w ciąży nie muszą rezygnować z ich jedzenia.
Czy jedzenie cytrusów w ciąży wywoła alergię u dziecka?
Często słyszy się opinie, że jedzenie cytrusów w ciąży może przyczynić się do tego, że w przyszłości dziecko będzie miało alergię na cytrusy. Nie jest to prawdą. Prawdą jest natomiast to, że cytrusy są rzeczywiście silnie alergizujące. Dlatego też może pojawić się reakcja alergiczna nawet wtedy, jeżeli dotychczas kobieta nigdy nie miała alergii na pomarańcze, grejpfruty czy cytryny.
Ciąża to przecież wyjątkowy stan, kiedy to organizm może reagować trochę inaczej. Jeśli zauważy się u siebie takie objawy alergii, należy zaprzestać spożywania cytrusów. To, co może wywoływać alergię, to olejki eteryczne, które zawarte są w ich skórce. Cytrusy pięknie pachną, ale zapach ten związany jest właśnie z tym, że w ich skórze występuje bardzo wiele różnych substancji aktywnych.
Cytrusy w ciąży – czy można jeść te owoce?
Warto pamiętać również o tym, że produkty spożywane w czasie ciąży, powinny mieć jak najlepszą jakość. W przypadku cytrusów warto zatem zdecydować się na zakupy owoców ekologicznych, które w sklepach często oznaczone są jako cytrusy bio. Co odróżnia je od zwykłych cytrusów i dlaczego kosztują więcej? Zwykle różnica polega na tym, że te owoce cytrusowe nie były traktowane chemią, która jest stosowana między innymi po to, by cytrusy nie gniły w czasie transportu. Nie jest tajemnicą, że najczęściej zrywa się je jeszcze zanim dojrzeją na krzaku.
Jak dba się o bezpieczeństwo cytrusów?
Dlatego też stosuje się różne środki, które mają przyspieszyć dojrzewanie już w kontenerach w czasie transportu. Jeśli wybiera się cytrusy w niższych cenach, trzeba poświęcić sporo czasu na to, aby dobrze je umyć. Jeden z popularnych sposobów to między innymi moczenie owoców w czystej chłodnej wodzie, do której dodało się zwykłą sodę. W takiej mieszance cytrusy muszą spędzić przynajmniej godzinę. Pomaga ona w tym, aby wyzbyć się ze skórki różnych chemicznych substancji, które mają na celu konserwować owoce. Poza tym długie szorowanie owoców pozwala również usunąć woski, którymi są one nabłyszczane po to, aby pięknie prezentowały się na sklepowych regałach.
Grejpfrut a ciąża – podsumowanie
Wiesz już, że grejpfrut w ciąży jest zalecaną opcją owocową. Zawierają składniki i witaminy, które korzystnie wpływają na organizm zarówno przyszłej mamy, jak i płodu. Należy pamiętać jednak, że cytrusy mogą nasilać zgagę, która w czasie ciąży jest dosyć częstą dolegliwością. Jeśli interesują cię podobne tematy żywieniowe (np. winogrona w ciąży czy arbuz w ciąży), przeczytaj inne artykuły w naszym serwisie.
Najczęściej zadawane pytania
Czy grejpfrut ma dużo cukru?
Grejpfruty zawierają bardzo mało cukru i są niskokaloryczne.
Czy w ciąży można jeść owoce cytrusowe?
Dieta ciążowa może zawierać owoce cytrusowe takie jak mandarynki, grejpfruty, cytryny itd. Owoce te zawierają dużo witaminy C i wzmacniają odporność.
O jakiej porze najlepiej jeść grejpfruta?
Grejpfrut jest owocem o niskiej kaloryczności i wysokiej wartości odżywczej, dlatego można go spożywać jako uzupełnienie posiłków rano i wieczorem.
Sprawdź także:
- Cytrusy w ciąży – czy owoce takie jak mandarynki i pomarańcze można jeść w ciąży?
- Zakazane owoce w ciąży – czego nie wolno jeść w ciąży?
- Czy można jeść cytrusy w ciąży? Sprawdź, czy mandarynki w ciąży mogą zaszkodzić
- Oliwki w ciąży – czy można jeść? Zalety oliwek w diecie przyszłej mamy
- Owoc kiwi w ciąży – dlaczego warto go jeść? Właściwości kiwi dla przyszłych mam
- Maliny w ciąży – czy jedzenie malin w ciąży jest zdrowe? Czy mogą wywołać poronienie?
- Winogrona w ciąży – czy spożywanie winogron w ciąży jest wskazane?