Grzyby w ciąży – czy to bezpieczne? Czy kobieta w ciąży powinny jeść grzyby?

Grzyby w ciąży posiadają szereg składników odżywczych oraz korzystnych właściwości. Czy są bezpieczne? Sprawdź, czy w ciąży można jeść grzyby.
Grzyby w ciąży

Czy można jeść grzyby w ciąży? Każda kobieta, która jest w ciąży, zastanawia się, czy może podczas niej spożywać produkty takie jak grzyby. Zgodnie z zaleceniami udzielanymi przez specjalistów obecność grzybów w diecie nie jest zagrożeniem ani dla matki, ani dla jej dziecka. Są one produktami niskokalorycznymi, a także można w nich znaleźć szereg wartości odżywczych. W sprzedaży znajduje się wiele, różnych rodzajów grzybów, dzięki którym możliwe jest dostarczenie do organizmu składników mineralnych oraz makroelementów. Polecane jest zwłaszcza komponowanie posiłków z odmian grzybów, które posiadają ciemne zabarwienie. Przeczytaj i dowiedz się więcej.

Czy można jeść grzyby w ciąży? Składniki odżywcze dostarczane przez grzyby

grzyby w ciąży - czy można jeść

Wiele produktów spożywczych wzbudza wątpliwości przyszłych mam (np. oliwki w ciąży czy oscypek w ciąży). Temat jedzenia grzybów w ciąży również wzbudza wiele dyskusji. Grzyby w ciąży są doskonałym źródłem wszelkich witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są bardzo potrzebne w ciąży do prawidłowego rozwoju dziecka oraz dobrego samopoczucia jego matki. Witamina B2, czyli ryboflawina, sprawia, że w komórkach organizmu wytwarzana jest energia. Pomaga ona także utrzymywać w dobrym stanie elementy ciała człowieka takie jak oczy, skóra, a nawet czerwone krwinki. Witamina B3 natomiast, czyli niacyna, powoduje, że system nerwowy człowieka może funkcjonować w prawidłowy sposób. Witamina ta zapewnia człowiekowi komfort psychiczny oraz dobre samopoczucie.

Jedzenie grzybów w ciąży – właściwości

Dla kobiet w ciąży bardzo istotnym składnikiem w diecie jest także żelazo, ponieważ często pojawiają się jego niedobory. Dzięki składnikowi takiemu jak żelazo w organizmie człowieka może być produkowana odpowiednia ilość tak niezbędnej do życia hemoglobiny. Ważne jest, aby ciężarna kobieta posiadała w organizmie odpowiednią ilość żelaza. Chroni ono przed anemią, a także może zapobiec wystąpieniu takiego zdarzenia jak przedwczesny poród, co zdecydowanie jest działaniem korzystnym. Dzięki odpowiedniej ilości żelaza we krwi waga urodzeniowa dziecka nie będzie zbyt niska. Najlepszym źródłem żelaza jest grzyb taki jak smardz. Jednakże pewne ilości tego pierwiastka można znaleźć także w grzybach takich jak kurki, pieczarki oraz boczniaki. Grzyby w ciąży są też bogatym źródłem potasu i witaminy D.

Dlaczego warto sięgać po grzyby? Selen w pieczarkach dla kobiet w ciąży

grzyby w ciąży - dlaczego warto

Grzyby w ciąży warto także spożywać ze względu na znajdujące się w nich przeciwutleniacze. Wśród nich można wymienić minerał taki jak selen. Ten przeciwutleniacz chroni komórki człowieka przed negatywnym wpływem środowiska. Szkodliwy wpływ środowiska może wywierać niekorzystne działanie na wiele organów wewnętrznych człowieka. Selen sprawia także, że układ odpornościowy człowieka funkcjonuje w lepszy sposób, co sprawia, że zminimalizowane jest ryzyko pojawiania się różnego rodzaju chorób w ciąży. Selen można znaleźć w takich grzybach jak pieczarki, grzyby crimini, a także portobello. W innych rodzajach grzybów można znaleźć też taki przeciwutleniacz jak ergotioneina. Podobnie jak selen, wzmacnia on układ odpornościowy człowieka. Korzystne jest spożywanie nawet niewielkiej ilości grzybów przez kobiety w ciąży. Stanowią one smaczny oraz zdrowy posiłek lub też jego element. Mogą być przyrządzane na wiele różnych sposobów.

Jakie grzyby jeść w ciąży i w jakiej postaci? Podsumowanie

grzyby w ciąży - jakie grzyby jeść

Przyszła mama może spożywać wszystkie grzyby, które są jadalne dla człowieka. Należy jednak pamiętać, aby były one dostarczane z pewnego źródła. Zupy grzybowe i sosy z pieczarek są w pełni bezpieczne dla kobiety w ciąży, jak i dla płodu. Mimo, że grzyby w ciąży są pełne cennych składników odżywczych, są jednak ciężkostrawne, dlatego nie wolno przesadzać z ich ilością. W trakcie ciąży niedopuszczalne jest także spożywanie surowych lub nieumytych grzybów. Jeśli interesują cię podobne tematy związane z żywieniem w ciąży (np. ocet w ciąży czy wątróbka w ciąży), przeczytaj pozostałe artykuły w naszym serwisie.

Najczęściej zadawane pytania

Czy można jesc borowiki w ciąży?

Borowik jest w pełni bezpiecznym grzybem jadalnym do spożywania prez kobiety w ciąży.

Jakich grzybów nie jesc w ciąży?

Dieta w ciąży dopuszcza jedzenie wszystkich jadalnych grzybów. Grzyby zawierają wiele wartości odżywczych m.in. potas, selen i witaminę D. Należy jednak pamiętać, aby poddawać je obróbce cieplej przed spożyciem. Kobieta ciężarna może jeść grzyby duszone, które są zdrowsze od smażonych.

Czy można jesc pierogi z kapustą i grzybami w ciąży?

Tak, jest to bezpieczne dania dla przyszłych mam. Kapusta zawiera kwas foliowy, witaminy, błonnik, a grzyby w ciąży również są źródłem składników odżywczych. Należy jednak pamiętać, aby pierogi z kapustą i grzybami jeść z umiarem, ponieważ jest to danie ciężkostrawne.


Sprawdź także:
Archiwum: maj 2023
Photo of author

Karolina Woźniak

Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.

Popularne wpisy: