Grzyby w ciąży

Każda kobieta, która jest w ciąży zastanawia się, czy może podczas niej spożywać produkty takie jak grzyby. Zgodnie z zaleceniami udzielanymi przez wysoko wykwalifikowanych specjalistów obecność grzybów w diecie nie jest zagrożeniem ani dla matki, ani dla jej dziecka. Są one produktami niskokalorycznymi, a także można w nich znaleźć szereg wartości odżywczych. W sprzedaży znajduje się wiele, różnych rodzajów grzybów, dzięki którym możliwe jest dostarczenie do organizmu składników mineralnych oraz makroelementów. Polecane jest zwłaszcza komponowanie posiłków z odmian grzybów, które posiadają ciemne zabarwienie.

Składniki odżywcze w grzybach

Grzyby w ciąży posiadają szereg składników odżywczych oraz korzystnych właściwości. Przede wszystkim są one doskonałym źródłem wszelkich witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są bardzo potrzebne w ciąży do prawidłowego rozwoju dziecka oraz dobrego samopoczucia jego matki. Witamina B2, czyli ryboflawina, sprawia, że w komórkach organizmu wytwarzana jest energia. Pomaga ona także utrzymywać w dobrym stanie elementy ciała człowieka takie jak oczy, skóra, a nawet czerwone krwinki. Witamina B3 natomiast, czyli niacyna, powoduje, że system nerwowy człowieka może funkcjonować w prawidłowy sposób. Witamina ta zapewnia człowiekowi komfort psychiczny oraz dobre samopoczucie.

Dla kobiet w ciąży bardzo istotnym składnikiem w diecie jest także żelazo, ponieważ często pojawiają się jego niedobory. Dzięki składnikowi takiemu jak żelazo w organizmie człowieka może być produkowana odpowiednia ilość tak niezbędnej do życia hemoglobiny. Ważne jest, aby ciężarna kobieta posiadała w organizmie odpowiednią ilość żelaza. Chroni ono przed anemią, a także może zapobiec wystąpieniu takiego zdarzenia jak przedwczesny poród, co zdecydowanie jest działaniem korzystnym. Dzięki odpowiedniej ilości żelaza we krwi waga urodzeniowa dziecka nie będzie zbyt niska. Najlepszym źródłem żelaza jest grzyb taki jak smardz. Jednakże pewne ilości tego pierwiastka można znaleźć także w grzybach takich jak kurki, pieczarki oraz boczniaki.

Przeciwutleniacze w grzybach

Grzyby warto także spożywać ze względu na znajdujące się w nich przeciwutleniacze. Wśród nich można wymienić minerał taki jak selen. Ten przeciwutleniacz chroni komórki człowieka przed negatywnym wpływem środowiska. Szkodliwy wpływ środowiska może wywierać niekorzystne działanie na wiele organów wewnętrznych człowieka. Selen sprawia także, że układ odpornościowy człowieka funkcjonuje w lepszy sposób, co sprawia, że zminimalizowane jest ryzyko pojawiania się różnego rodzaju chorób w ciąży.

Selen można znaleźć w takich grzybach jak pieczarki, grzyby crimini, a także portobello. W innych rodzajach grzybów można znaleźć też taki przeciwutleniacz jak ergotioneina. Podobnie jak selen, wzmacnia on układ odpornościowy człowieka. Korzystne jest spożywanie nawet niewielkiej ilości grzybów przez kobiety w ciąży. Stanowią one smaczny oraz zdrowy posiłek lub też jego element. Mogą być przyrządzane na wiele różnych sposobów.

Redaktor

Karolina Woźniak

Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.