Jak udekorować tort? 4 najlepsze pomysły

Jedzenie odbieramy wszystkimi zmysłami. Niezwykle istotny jest tu wzrok. Mówi się nawet, że człowiek je oczami. Pięknie podane posiłki przynoszą nam niewspółmiernie więcej przyjemności z jedzenia. Warto wykorzystać tę wiedzę podczas ozdabiania wypieków. Efektowna dekoracja tortu – z czekolady, owoców czy makaroników – sprawi, że trudno będzie go zapomnieć. Sprawdź, po jakie ozdoby sięgać, aby stworzyć tort marzeń.

Dekorowanie tortu owocami

Klasyka w czystej postaci! To jeden z najprostszych w realizacji pomysłów. Jeszcze do niedawna popularne były geometryczne, równiutkie owocowe kompozycje, teraz jednak stawiamy na kreatywność i inwencję. Aby udekorować tort, najlepiej obsypać go ulubionymi owocami. Świetnie wyglądają tu warstwy owoców różnej wielkości i różnego koloru. Co wybrać? Na pewno świeże maliny, truskawki, borówki, agrest, granat, pokrojone brzoskwinie i mango. Doskonałym dodatkiem będą listki mięty, które nadadzą wypiekowi charakterystycznego posmaku. Szerokim łukiem omijaj za to owoce wydzielające dużą ilość soku, szczególnie mrożone. Choć np. kwaskowate wiśnie stanowią znakomitą przeciwwagę dla słodkości kremu, to lepiej nie używać ich do dekoracji – sok mógłby zniszczyć kompozycję.

Zobacz też:  Prezent na dzień dziecka dla przedszkolaka

Pamiętaj, że dobierając dekoracje, należy się kierować stylem wypieku. Dekoracje z owoców pasują przede wszystkim do tzw. nagich tortów. Modne naked cakes to świetne rozwiązanie dla początkujących – są znacznie łatwiejsze w przygotowaniu niż wypieki w całości pokryte gładką warstwą kremu. Boki naked cake nie są w całości pokryte kremem, a jedynie nim muśnięte.

Dekoracje z czekolady

Kolejna świetna propozycja. Dekoracje z czekolady nadają się zarówno na nagi tort, jak i całkowicie pokryty kremem. Sprawdzają się znakomicie jako dodatek (np. do owoców), ale także samodzielnie. Jakie ozdoby z czekolady wybrać, aby wyglądał naprawdę fenomenalnie?

Dekoracje z czekolady najlepiej dopasować do kolorystyki tortu. Możesz postawić na kontrasty (ciemna czekolada na jasnym kremie albo jasna na torcie czekoladowym) bądź stworzyć monokolorystyczną kompozycję. Nie zapominaj przy tym, że ozdoby z czekolady na tort nie oznaczają jedynie brązowego albo białego koloru. Dzięki nim możesz stworzyć kompozycję tematyczną, np. tort w klimacie świątecznym, jesiennym, walentynkowym, a także specjalny wypiek na urodziny dziecka (dekoracje czekoladowe zwierzątka, cyferki, owoce itd.).

Zobacz też:  Spacerówki, które można złożyć w książkę – przedstawiamy wybrane modele

Gotowe słodycze na torcieGotowe słodycze na torcie

Jeżeli zależy Ci na tym, aby tort można było zjeść w całości, łącznie z wszystkimi dekoracjami, czekoladowe ozdoby to strzał w dziesiątkę. Aby osiągnąć jeszcze bardziej oryginalny efekt, czekoladę połącz z innymi, słodkimi dekoracjami. Furorę robią w szczególności francuskie makaroniki — nadają się do romantycznych, kobiecych projektów. Świetnym pomysłem są rozpływające się w ustach praliny (zwłaszcza w połączeniu z czekoladowym ganache) oraz podłużne biszkopty (układa się je u podstawy tortu, dzięki czemu tworzą efektowne obramowanie, które można dodatkowo związać wstążką). Poza tym wdzięcznym elementem dekoracji są żelki, również te kwaśne, które wprowadzą interesujący kontrast dla słodkości. Jeśli to tort urodzinowy, warto kierować się preferencjami jubilata. Wiesz, że uwielbia ptasie mleczko, delicje albo precelki w czekoladzie? Wykorzystaj to!

Kwiaty na torcie

Ozdoby z czekolady na torcie, owoce albo słodycze? To już znamy. Cukiernicy chętnie sięgają też po kwiaty. Nic dziwnego! Nic nie wygląda tak wdzięcznie na torcie, jak subtelna, kwiatowa dekoracja. Po które z nich warto sięgnąć? Wybieraj przede wszystkim te, które mają sztywne łodyżki. Do celów dekoracyjnych nadają się m.in. goździki, róże, nagietki, piwonie, bratki, frezje, a nawet gałązki z delikatnymi kwiatami jabłoni. Co ciekawe płatki niektórych kwiatów – m.in. koniczyny, stokrotki, aksamitki czy nasturcji – są jadalne. Można je dodawać nawet do sałatek!

Zobacz też:  Drugie dziecko - kiedy najlepszy czas?

Oczywiście kwiaty warto łączyć z innymi elementami dekoracyjnymi. Dobrym pomysłem są czekoladowe ozdoby, owoce, makaroniki, beziki. Dzięki temu ozdoba tortu będzie przemyślana i bardzo interesująca.

Drażetki, czekoladowe ozdoby, a może żelki bądź kwiaty? Okazuje się, że dekoracje są równie istotne, co smak tortu! Połącz jedno z drugim, a osiągniesz perfekcję na polu słodkich wypieków.

Default image
Karolina Woźniak
Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.
Articles: 119