Jak udekorować tort owocami? Dekoracja domowymi sposobami
Klasyka w czystej postaci! Ozdobić tort owocami – to jeden z najprostszych w realizacji pomysłów. Jeszcze do niedawna popularne były geometryczne, równiutkie owocowe kompozycje, teraz jednak stawiamy na kreatywność i inwencję. Aby udekorować tort, najlepiej obsypać go ulubionymi owocami. Świetnie wyglądają tu warstwy owoców różnej wielkości i różnego koloru. Co wybrać? Jak udekorować tort? Na pewno świeże maliny, truskawki, borówki, agrest, granat, pokrojone brzoskwinie i mango. Doskonałym dodatkiem będą listki mięty, które nadadzą wypiekowi charakterystycznego posmaku. Szerokim łukiem omijaj za to owoce wydzielające dużą ilość soku, szczególnie mrożone. Choć np. kwaskowate wiśnie stanowią znakomitą przeciwwagę dla słodkości kremu, to lepiej nie używać ich do dekoracji – sok mógłby zniszczyć kompozycję.
Dekorowanie tortu kremem w małej ilości, czyli naked cake
Czym udekorować tort? Pamiętaj, że dobierając dekoracje, należy się kierować stylem wypieku. Dekoracje z owoców pasują przede wszystkim do tzw. nagich tortów. Modne naked cakes to świetne rozwiązanie dekoracji tortu dla początkujących – są znacznie łatwiejsze w przygotowaniu niż wypieki w całości pokryte gładką warstwą kremu. Boki naked cake nie są w całości pokryte kremem, a jedynie nim muśnięte.
Jak udekorować tort? Ozdoby i dekoracje z czekolady
Kolejna świetna propozycja. Dekoracje z czekolady nadają się zarówno na nagi tort, jak i całkowicie pokryty kremem. Sprawdzają się znakomicie jako dodatek (np. do owoców), ale także samodzielnie. Jakie ozdoby z czekolady wybrać, aby wyglądał naprawdę fenomenalnie?
Dekoracje z czekolady najlepiej dopasować do kolorystyki tortu. Możesz postawić na kontrasty (ciemna czekolada na jasnym kremie albo jasna na torcie czekoladowym) bądź stworzyć monokolorystyczną kompozycję. Nie zapominaj przy tym, że ozdoby z czekolady na tort nie oznaczają jedynie brązowego albo białego koloru. Dzięki nim możesz stworzyć kompozycję tematyczną, np. tort w klimacie świątecznym, jesiennym, walentynkowym, a także specjalny wypiek na urodziny dziecka (dekoracje czekoladowe zwierzątka, cyferki, owoce itd.).
Gotowe słodycze na torcie urodzinowym
Jak udekorować tort? Jeżeli zależy Ci na tym, aby tort można było zjeść w całości, łącznie z wszystkimi dekoracjami, czekoladowe ozdoby to strzał w dziesiątkę. Aby osiągnąć jeszcze bardziej oryginalny efekt, czekoladę połącz z innymi, słodkimi dekoracjami. Furorę robią w szczególności francuskie makaroniki — nadają się do romantycznych, kobiecych projektów. Świetnym pomysłem są rozpływające się w ustach praliny (zwłaszcza w połączeniu z czekoladowym ganache) oraz podłużne biszkopty (układa się je u podstawy tortu, dzięki czemu tworzą efektowne obramowanie, które można dodatkowo związać wstążką). Poza tym wdzięcznym elementem dekoracji są żelki, również te kwaśne, które wprowadzą interesujący kontrast dla słodkości. Jeśli to tort urodzinowy, warto kierować się preferencjami jubilata. Wiesz, że uwielbia ptasie mleczko, delicje albo precelki w czekoladzie? Wykorzystaj to!
Dekoracja tortu – kwiaty i cukrowe dodatki
Ozdoby z czekolady na torcie, owoce albo słodycze? To już znamy. Cukiernicy chętnie sięgają też po kwiaty. Nic dziwnego! Nic nie wygląda tak wdzięcznie na torcie, jak subtelna, kwiatowa dekoracja. Po które z nich warto sięgnąć? Wybieraj przede wszystkim te, które mają sztywne łodyżki. Do celów dekoracyjnych nadają się m.in. goździki, róże, nagietki, piwonie, bratki, frezje, a nawet gałązki z delikatnymi kwiatami jabłoni. Co ciekawe płatki niektórych kwiatów – m.in. koniczyny, stokrotki, aksamitki czy nasturcji – są jadalne. Można je dodawać nawet do sałatek!
Jak udekorować tort? Oczywiście kwiaty warto łączyć z innymi elementami dekoracyjnymi. Dobrym pomysłem są czekoladowe ozdoby, owoce, makaroniki, beziki. Dzięki temu ozdoba tortu będzie przemyślana i bardzo interesująca.
Drażetki, czekoladowe ozdoby, a może żelki bądź kwiaty? Okazuje się, że dekoracje są równie istotne, co smak tortu! Połącz jedno z drugim, a osiągniesz perfekcję na polu słodkich wypieków.
Jak ozdobić tort? Lukier, posypka czy polewa? Podsumowanie
Wiesz już, jak udekorować tort. Istnieje wiele sposobów na ozdobienie tortu. Można ozdobić boki tortu kolorową posypką, wiórkami kokosowymi lub lukrem, a wierzch tortu polać polewą i dodatkowymi dekoracjami. Można użyć różnych słodkich dodatków, takich jak cukrowe kwiatki, kawałki pokruszonych ciasteczek lub bitej śmietany. Można również użyć kremu mascarpone lub innego kremu cukierniczego do dekoracji. Ważne jest, aby wykorzystać odpowiedni blat, na przykład maślany lub śmietankowy, w zależności od preferencji smakowych.
Sprawdź także:
- Pomysły na tort, które namalują szczęście na twarzy każdego dziecka
- Jakie dekoracje na baby shower wybrać? Najmodniejsze dodatki i akcesoria
- Kiedy warto postawić na balony pastelowe?
- Naklejki ścienne – pomysły na stylowe wykończenie wnętrza naklejkami na ścianę
- Urządzamy mieszkanie na jesień – na jakie dodatki warto postawić?
- Jakie rośliny dobrać do pokoju dziecka?
- Czarny bez w ciąży – jak go dawkować? Czy są jakieś przeciwwskazania?