Niektórzy ludzie zupełnie nie wyobrażają sobie poranków bez filiżanki kawy w dłoni. Oprócz wyjątkowego smaku, kawa posiada również właściwości pobudzające. Niestety zbyt duża dawka kawy w ciąży może negatywnie wpłynąć na rozwój dziecka, a nawet doprowadzić do poronienia. Na szczęście produkt nie jest zabroniony całkowicie. Prezentujemy najważniejsze informacje dla ciężarnych miłośniczek kawy!
Kawa w ciąży – jaki wpływ na płód ma kofeina?
Kawa w ciąży nie jest zabroniona całkowicie. Należy jednak pamiętać, że zawiera ona w swoim składzie kofeinę. Ta wraz z produktami swojej przemiany wykazuje zdolność do przenikania w czasie trwania procesów metabolicznych do łożyska, skąd dziecko czerpie składniki niezbędne do wzrostu i rozwoju. Hormony wydzielane podczas ciąży spowalniają procesy metaboliczne, co sprawia, że trawienie i wydalanie kofeiny trwa znacznie dłużej niż poza ciążą. Płód jest więc przez długi czas narażony na jej działanie.
Warto podkreślić, że dotychczas nie przeprowadzono badań, które w sposób jednoznaczny wykazałyby korelację pomiędzy kofeiną a wadami wrodzonymi, poronieniami i porodami przedwczesnymi. Przyjmuje się jednak, że nadmierne spożywanie kawy, herbaty, coli, energetyków oraz innych produktów, które w swoim składzie zawierają kofeinę, może mieć negatywny wpływ na rozwój nienarodzonego dziecka, poronienia i porody przed czasem. Niektórzy badacze przyjmują hipotezę, że kofeina podnosi w organizmie stężenie katecholamin, które zakłócają przepływ krwi w łożysku, co ogranicza ilość przekazywanych dziecku substancji odżywczych.
Więcej, o kawie w ciąży https://kawaczyherbata.pl/kawa-w-ciazyDlaczego należy ograniczyć picie kawy w ciąży?
Wpływ na ciało dziecka
Zagadnienie, jakim jest kawa w ciąży budzi wiele wątpliwości. Do tej pory nie zostało dokładnie zbadane. Wiadomo jednak, iż zawarta w kawie kofeina ulega łatwemu wchłonięciu przez organizm. Bez problemu przenika przez łożysko do płynu owodniowego, skąd dziecko czerpie niezbędne mu do życia składniki odżywcze. Niestety substancja nie jest obojętną dla płodu. Jego narządy wewnętrzne nie są jeszcze odpowiednio rozwinięte przez co nie potrafią poradzić sobie z jej prawidłowym rozkładem. Przypuszcza się, że dzieci znajdujące się w łonie matki mogą metabolizować substancje przez nawet 150 godzin. Jest to prawie czterdziestokrotnie dłużej niż w przypadku dorosłego człowieka.
Wpływ na ciało kobiety w ciąży
Spożycie kofeiny wpływa na podniesienie ciśnienia krwi przyszłej mamy, a dodatkowo niekorzystnie wpływa na układ nerwowy i pokarmowy. Kawa może podrażniać żołądek oraz wywoływać objawy, takie jak zgaga i mdłości. Dodatkowo ma skłonność do wypłukiwania z organizmu magnezu i wapnia – pierwiastków niezbędnych dla zdrowia ciężarnej i do prawidłowego rozwoju płodu.
Jaka dawka kofeiny w ciąży nie wpływa na przebieg ciąży?
Na czas trwania ciąży można zastąpić kawę tradycyjną produktami bezkofeinowymi. Kiedy jednak z jakiś powodów nie ma takiej możliwości, przyjmuje się, że przyszła mama nie powinna wypijać więcej niż 300 mg kofeiny dziennie, co daje około dwóch filiżanek słabej kawy.
Jeśli kobieta ciężarna nie potrafi sobie wyobrazić śniadania bez małej czarnej, nie musi całkowicie rezygnować ze swoich przyzwyczajeń. Dobrze jednak, aby ograniczyła się do jednej filiżanki dziennie lub zamieniła kawę czarną na kawę z mlekiem. Nie tylko kawę w ciąży trzeba pić z umiarem. Aby maksymalnie ograniczyć ilości kofeiny oddziałujące na płód z jadłospisu przyszłej mamy powinny całkowicie zniknąć: cola, napoje energetyczne i bardzo mocna czarna herbata. Co ciekawe, kofeina znajduje się również w czekoladzie i to zarówno tej w tabliczkach, jak i tej do picia.
Zawartość kofeiny w kawie i herbacie
Warto jednak pamiętać, że zawartość kofeiny w kawie uzależniona jest od metody parzenia, prażenia i mielenia ziaren. Przyjmuje się, iż w filiżance poniższych napojów znajduje się następująca zawartość kofeiny:
- filiżanka kawy czarnej – 70-140 mg;
- filiżanka kawy rozpuszczalnej – 95 mg;
- filiżanka espresso – 57 mg;
- filiżanka kawy mrożonej – 50-70 mg;
- szklanka herbaty czarnej sypanej – 65 mg;
- szklanka herbaty w torebkach – 46 mg;
- szklanka zielonej herbaty – 31 mg;
- butelka 0,33l coca-coli – 45 mg.
Co do zasady, kawa mielona parzona wrzątkiem będzie posiadała więcej kofeiny niż ta z ekspresu, a kawa zmielona samodzielnie będzie miała mniej kofeiny niż ta dostępna na sklepowych półkach.
Ograniczenia nie dotyczą jedynie kawy. W ciąży musisz sobie zdawać sprawę, że kofeina nie znajduje się jedynie w kawie oraz zielonej i czarnej herbacie. Znajdziemy ją również w napojach energetycznych, coli, a nawet w kakao.
Czym zastąpić tradycyjną kawę – kawa zbożowa i kawa bezkofeinowa
Aby ograniczyć ryzyko przedwczesnego porodu, zbyt niskiej wagi urodzeniowej noworodka, a nawet poronienia wywołane działaniem kofeiny, najlepiej byłoby całkowicie wyeliminować spożycie kawy w ciąży. Zamiast kawy tradycyjnej można wybrać kawę zbożową wyprodukowaną na bazie cykorii lub kawę bezkofeinową, która zawiera jedynie śladowe ilości kofeiny (około 4 mg na 200 ml płynu). Wprawdzie nie wykazuje ona właściwości energetyzujących, ale za to zawiera błonnik pobudzający perystaltykę jelit, co jest potrzebne zwłaszcza w ciąży. Dodatkowo jest bogata w fosfor, potas i magnez oraz antyutleniacze spowalniające procesy starzenia się.
Tradycyjna, czarna herbata oprócz posiadania w swoim składzie kofeiny, wykazuje też silne działanie moczopędne. Z tych powodów, dobrze jest ją zastępować naturalnymi herbatami owocowymi lub herbatami w typie rooibos. Te nie mają w składzie kofeiny. Z posiłkami świetnie skomponują się też świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne oraz woda mineralna.
Pozytywny wpływ kofeiny na samopoczucie kobiety w ciąży
Wiele osób zastanawia się, dlaczego niektóre przyszłe mamy po prostu nie chcą zrezygnować z kawy. Okazuje się, że kawa w ciąży może przynosić również pozytywne efekty. Pierwszą kwestią jest fakt, iż kawa jest po prostu smaczna, a kofeina zawarta w niej pobudza organizm do działania, co jest niezwykle potrzebne szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży. Dodatkowo udowodniono, że spożywanie kofeiny pozytywnie wpływa na wzrost koncentracji, poprawę pamięci, dobry humor i zapobieganie refluksowi. Substancja przyspiesza również przemianę materii i zwalcza wolne rodniki.
Podsumowując, bezpieczna dawka kawy dziennie nie powinna nikomu zaszkodzić. Kobiety ciężarne powinny starać wypijać 200 mg kofeiny dziennie. Dla nich maksymalna dawka kofeiny wynosi 300 mg, co daje dwie porcje kawy dziennie. Przekroczenie maksymalnego dziennego spożycia i nadmiar kawy w ciąży ma wpływ na rozwój dziecka oraz jego masę urodzeniową. W skrajnych przypadkach może również doprowadzić do poronienia. Dzieje się tak, ponieważ kofeina przenika przez łożysko i dostaje się do organizmu maluszka.
Sprawdź także:
- Kawa w ciąży
- Kawa bezkofeinowa w ciąży – klucz do zdrowia i energii bez kofeiny
- Kawa zbożowa w ciąży – czy inka nie zaszkodzi? Co zamiast picia kawy w ciąży?
- Czego nie można jeść w ciąży? Produkty zakazane w diecie dla ciężarnych
- Niewidzialna walka z bezsennością: naturalne suplementy, które mogą odmienić Twoje noce
- Cola w ciąży a kofeina – czy można ją pić? Czy Coca-cola w ciąży jest szkodliwa?
- Czy można pić kakao w ciąży? Czy czekolada jest bezpieczna dla kobiet w ciąży?