Koper włoski w ciąży – działanie i zastosowanie

W obecnych czasach bardzo popularne są różnego rodzaju produkty, które zawierają w swoim składzie koper włoski. Warto dowiedzieć się na ich temat nieco więcej, a także sprawdzić, czy można je stosować podczas ciąży.

Czym jest koper włoski?

Koper włoski jest byliną z rodziny selerowatych. Ma bardzo korzystne właściwości lecznice, które znajdują szerokie możliwości zastosowania w przypadku wielu problemów zdrowotnych. Dlatego w obecnych czasach koper włoski uprawiany jest praktycznie na każdym kontynencie. Koper włoski składa się z dość grubego i mięsistego korzenia, z którego wyrastają łodygi. Może osiągnąć wysokość nawet do dwustu centymetrów. W celach medycznych najczęściej mają zastosowanie owoce kopru włoskiego i to właśnie z nich tworzone są różne preparaty.

Działanie kopru włoskiego

Koper włoski ma bardzo korzystne działanie w wielu przypadkach. Przede wszystkim roślina ta ma pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego każdego człowieka. Dzięki temu zmniejsza napięcie mięśni gładkich w przewodzie pokarmowym, a także poprawia trawienie i zmniejsza nieprzyjemne wzdęcia. Oprócz tego koper włoski poprawia perystaltykę jelit oraz ma działanie wykrztuśne. Substancje zawarte w roślinie mogą być również z powodzeniem stosowane w przypadku kobiet karmiących piersią, ponieważ zwiększają wydzielanie mleka. Warto pamiętać o tej niezwykle korzystniej właściwości w przypadku problemów z laktacją. Koper włoski ma również lekkie działanie przeciwzapalne.

Zobacz też:  Szczepionka na krztusiec w ciąży

Zastosowanie kopru włoskiego

Koper włoski ma dość szerokie możliwości zastosowania, dlatego polecany jest w przypadku zmagania się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Wśród nich można przede wszystkim wymienić wszelkiego rodzaju problemy z trawieniem, a także z wypróżnieniem. Dzięki stosowaniu kopru włoskiego możliwe jest pobudzenie trawienia, a także zminimalizowanie występujących wzdęć poprzez zwiększoną produkcję soku żołądkowego. Oprócz tego koper włoski z powodzeniem może być również stosowany w przypadku łagodzenia kolek u niemowląt. Jest to możliwe w dużej mierze dzięki działaniu rozluźniającemu na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Podczas stosowania kopru włoskiego zmniejszona zostaje również ilość gazów w jelitach.

Koper włoski w ciąży

Wiele kobiet zastanawia się, czy można pić koper włoski w ciąży. Koper włoski ma dość powszechne zastosowanie, jednak kobiety w ciąży nie powinny go spożywać w nadmiernych ilościach. Koper włoski w pierwszym trymestrze ciąży dopuszczony jest jedynie w niewielkich ilościach. Dodatkowo powinien być spożywany w formie roztworów wodnych, czyli naparów lub herbatek. Dzięki temu ma właściwości wspomagające trawienie, a także przeciwdziała wzdęciom. Stosowanie większych ilości kopru włoskiego polecane jest natomiast przy laktacji, ponieważ substancje zawarte w roślinie wspomagają produkcję mleka u kobiet po porodzie. Optymalnym rozwiązaniem będzie spożycie jednej lub dwóch szklanek naparu co jakiś czas, jednak nie powinno się to odbywać zbyt często, ponieważ może okazać się niekorzystne dla zdrowia.

Zobacz też:  Feta w ciąży - czy można jeść?
Default image
Karolina Woźniak
Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.
Articles: 119