Kurkuma w ciąży – skład i zastosowanie

Z całą pewnością można stwierdzić, że kurkuma to substancja o bardzo korzystnym wpływie na zdrowie wielu osób w różnym wieku. Jednak warto dowiedzieć się nieco więcej na temat możliwości spożywania jej w ciąży.

Czym jest kurkuma?

Kurkuma to substancja pozyskiwana z korzenia ostryżu, który jest jedną z roślin z rodziny imbirowatych. Substancja jest bardzo podobna do imbiru i również charakteryzuje się dość ostrym smakiem i aromatem. Kurkuma, która aktualnie jest dostępna w sprzedaży, najczęściej powstaje w procesie mielenia kłącza lub łodygi ostryżu. Kurkuma ma żółto-brązową barwę i jest szeroko wykorzystywana podczas przygotowywania dość zróżnicowanych potraw. Wśród nich można na przykład wymienić dania kuchni orientalnej.

Skład kurkumy

W kurkumie można znaleźć bardzo korzystnie działające substancje aktywne. Wśród nich można przede wszystkim wymienić kurkuminoidy, czyli na przykład kurkuminę. Jest to dość silny antyoksydant, który ma właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Dodatkowo kurkuma zawiera w swoim składzie liczne witaminy oraz minerały, które mają pozytywny wpływ na zdrowie każdego człowieka. Wśród nich wymienia się przede wszystkim witaminy z grupy B, ale także wapń, żelazo, magnez i potas.

Zobacz też:  Jak przygotować się do ciąży?

Zastosowanie kurkumy

Kurkumę z powodzeniem można stosować w przypadku zróżnicowanych dolegliwości zdrowotnych. Przede wszystkim kurkuma ma wpływ na zwalczanie wolnych rodników z organizmu człowieka, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo kurkuma ma bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego człowieka, a także wspomaganie pracy mózgu. Dlatego poleca się ją stosować w przypadku takich schorzeń jak depresja.

Kurkumę z powodzeniem można również używać w przypadku pojawienia się dość zróżnicowanych schorzeń układu pokarmowego. Wśród nich można na przykład wymienić zespół jelita drażliwego, zapalenie pęcherzyka żółciowego, a także choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Kurkumę można również stosować w przypadku problemów z układem krążenia. Są to problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Warto włączyć kurkumę do swojej codziennej diety, jeśli nie ma się co do tego przeciwwskazań zdrowotnych.

Kurkuma w ciąży

Z całą pewnością można stwierdzić, że kurkuma ma bardzo pozytywne właściwości prozdrowotne. Jednak nie powinny jej w dużych ilościach spożywać kobiety, które są w ciąży i spodziewają się dziecka. W zbyt dużych ilościach kurkuma może pobudzać skurcze macicy, co może okazać się sporym zagrożeniem podczas ciąży.

Zobacz też:  Opalanie w ciąży

Dlatego warto go unikać. W ciąży kurkumę można jednak dodawać do potraw w formie przyprawy, jednak nie powinny być to zbyt duże ilości i przyprawa ta nie powinna być spożywana codziennie. Warto to uwzględnić w swoim jadłospisie. Kobieta spodziewająca się dziecka nie powinna również przyjmować suplementów diety, które mają kurkumę w składzie. Jednak możliwe jest stosowanie kurkumy w celach kosmetycznych i na przykład robienie z niej maseczek na skórę. Warto o tym pomyśleć.

Default image
Alicja Bąk
Zawsze chciałam pracować z dziećmi. Być może wynika to z faktu, że w młodości zajmowałam się dużo młodszą siostrą, a może po prostu… to pewien rodzaj powołania? Nie wiem ? W każdym razie tuż po maturze wiedziałam, że moim wyborem będzie kierunek pedagogiczny. Ostatecznie zostałam absolwentką pedagogiki małego dziecka z wychowaniem przedszkolnym.
Articles: 97