Łosoś w ciąży – czy można jeść? Czy ryba wędzona jest bezpieczna dla przyszłej mamy?

Pyszny, soczysty, lekko tłusty łosoś to ulubiona ryba większości Polaków. Łosoś wędzony cieszy się ogromnym powodzeniem na stołach (zarówno na co dzień, jak i podczas wielu uroczystości oraz świąt). A jak jest w czasie ciąży? Czy łosoś w ciąży to bezpieczna opcja? Przeczytaj!
Łosoś w ciąży

Łosoś to popularna i ceniona ryba. Przede wszystkim panie uwielbiają go jeść, gdyż jest to ryba, która słynie z tego, że jest niskokaloryczna, smaczna i syta. Czy jednak służy ona wszystkim? Czy wędzony łosoś w ciąży jest dobrym rozwiązaniem? Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma ta ryba i jaki jest najzdrowszy sposób na jej przygotowanie. Warto zapoznać się z poniższym artykułem.

Czy można jeść ryby w ciąży?

łosoś w ciąży - czy można jeść ryby w ciąży?

Ryby i owoce morza wzbudzają wiele wątpliwości i zastrzeżeń wśród przyszłych mam, które zastanawiają, się czy to dobry wybór żywieniowy (np. krewetki w ciąży czy sushi w ciąży). Bezapelacyjnie panie podczas tych dziewięciu miesięcy powinny jeść dużo ryb. W ich diecie nie powinno bowiem zabraknąć różnorodnych ryb duszonych, ryb gotowanych na parze, ryb wędzonych, a nawet i tych w zalewie własnej lub w dobrym oleju. Doskonałą alternatywą na kanapki, czy też do sałatek są ryby wędzone. Wędzony łosoś w ciąży smakuje nieziemsko i jak żadna inna ryba, potrafi tak doskonale podkreślić smak potrawy.  

Ryby są pełnowartościowym produktem, w którego składzie można znaleźć wiele cennych właściwości. Przede wszystkim są one źródłem cennej witaminy D oraz kwasów Omega-3 potrzebnych zarówno mamie, jak i płodowi. Jednak, czy wszystkie ryby są bezpieczne dla przyszłych mam? Zdecydowanie nie! Należy unikać mięsa takich gatunków jak: rekin, miecznik, makrela i tuńczyk w ciąży.

Łosoś wędzony w ciąży

łosoś w ciąży - łosoś wędzony w ciąży

Łosoś wędzony w ciąży nie jest więc zabroniony. Wręcz przeciwnie. Panie powinny urozmaicać swoje dania tą rybą. Tym bardziej że jest ona na tyle uniwersalna i wszechstronna, że doskonale nadaje się do tego, by zrobić z niej obiad, śniadanie i kolację. Warto jednak postawić na sprawdzone miejsca, w których można kupić wędzonego łososia. To ważne, by ryba rzeczywiście była wędzona, a nie tylko pomalowana na brązowo dzięki rozmaitym ulepszaczom (których niestety na rynku jest obecnie pełno).

Łosoś w ciąży – jaka ilość będzie odpowiednia?

Podobnie jak z innymi produktami, w ciąży nie należy przesadzać z ilością zjadanych produktów. Pół kilograma wędzonej ryby na raz zdecydowanie może zaszkodzić przyszłej mamie. Tak samo nie należy jeść wędzonego łososia codziennie. Trzeba bowiem pamiętać, iż ryba ta może spowodować alergię zarówno u mamy, jak i u malucha w brzuchu. Warto więc urozmaicać swoje rybne menu i dwa, trzy razy w tygodniu komponować posiłki z różnych ryb.

Czy w ciąży można jeść ryby? Podsumowanie

Wiesz już, czy łosoś w ciąży to dobry wybór. W sklepach rybnych można znaleźć naprawdę sporo filetów świeżej, smacznej ryby, które na pewno przypadną do gustu ciężarnym. Warto także od czasu do czasu sięgnąć po dorsza, flądrę, halibuta, wędzoną makrelę, a nawet owoce morza. Wędzony łosoś nie zaszkodzi paniom, jednak warto kupować go w naprawdę sprawdzonych miejscach, by mieć pewność, że jest świeży, zdrowy i smaczny. Mimo iż jego cena czasami w takich sklepach jest wygórowana, to ciężarne na pewno będą spokojnie, iż jedzą pełnowartościowe produkty od najlepszych dostawców. Sprawdź też, czy bezpieczny są śledzie w ciąży.

Najczęściej zadawane pytania

Czy w ciąży można jeść łososia?

Tak, łosoś jest rybą, którą kobiety w ciąży mogą bezpiecznie spożywać. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, a dodatkowo jest jedną z ryb, które absorbują najmniej rtęci i szkodliwych substancji.

Jakiego łososia można jeść w ciąży?

Kobiety w ciąży mogą jeść łososia wędzonego na ciepło, ale powinny unikać ryb wędzonych na zimno. Również surowy łosoś (np. w sushi) jest niedozwolony w czasie ciąży, ponieważ może zawierać szkodliwe bakterie i pasożyty.

Czy można jeść pieczonego łososia w ciąży?

Tak, jest to jedna z zalecanych obróbek termicznych przed spożyciem tej ryby. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z ilością tłuszczu na patelni, na której smażysz łososia. Najzdrowszymi sposobami przyrządzania łososia są: gotowanie na parze, duszenie lub pieczenie.

Czy w ciąży można jeść sushi z pieczonym łososiem?

Tak, sushi z pieczonym łososiem mogą spożywać kobiety w ciąży. Taka obróbka termiczna powoduje zabicie bakterii i pasożytów, jakie mogą znaleźć się w surowej rybie.


Sprawdź także:
Archiwum: grudzień 2022
Photo of author

Karolina Woźniak

Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.

Popularne wpisy: