Czy można jeść cytrusy w ciąży? Sprawdź, czy mandarynki w ciąży mogą zaszkodzić

Cytrusy w ciąży budzą wiele kontrowersji. Dużo osób jest zdania, że w czasie ciąży mandarynki, pomarańcze i grejpfruty mogą szkodzić. Czy to prawda? Dowiedz się, czy można jeść mandarynki w ciąży.
Mandarynki w ciąży

Czy można jeść mandarynki w ciąży? Mandarynki są bardzo popularnym rodzajem owoców cytrusowych. Warto dowiedzieć się na ich temat nieco więcej, a także zapoznać się z możliwościami ich spożywania podczas ciąży. Przeczytaj i dowiedz się, czy są bezpieczne.

Skład mandarynek

mandarynki w ciąży - skład mandarynek

Mandarynki to owoce, które w zdecydowanej większości składają się z wody. Jest jej nawet osiemdziesiąt pięć procent. Jednak w składzie mandarynek można również uwzględnić liczne witaminy oraz minerały, które mają pozytywny wpływ na zdrowie oraz dobre samopoczucie każdego człowieka. Mandarynki są doskonałym źródłem witaminy A, ale także witaminy C, podobnie jak inne cytrusy. Oprócz tego w składzie mandarynek można również znaleźć witaminy z grupy B, a także magnez, żelazo, cynk, wapń oraz sód. Owoce dostarczają także flawonoidy, czyli antyoksydanty. Dzięki temu mandarynki chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.

Zalety mandarynek

mandarynki w ciąży - zalety mandarynek

Spożywanie mandarynek ma bardzo szerokie możliwości zastosowania, ponieważ owoce te mają szereg zalet. Przede wszystkim mandarynki mają pozytywny wpływ na działanie układu odpornościowego każdego człowieka, a także chronią go przed licznymi infekcjami.

Oprócz tego mandarynki mają bardzo pozytywny wpływ na działanie układu krążenia, ponieważ znajdują się w nich liczne witaminy z grupy B. Wśród głównych zalet spożywania mandarynek można również wymienić wspomaganie tworzenia cewy nerwowej u płodu. Dlatego są bardzo polecane podczas ciąży i powinny się znaleźć w diecie każdej przyszłej matki. Dzięki mandarynkom możliwe jest prawidłowe rozwijanie się dziecka w łonie matki.

Mandarynki w ciąży

Wiele kobiet zastanawia się, czy w ciąży można jeść owoce (np. czereśnie w ciąży, ananas w ciąży czy właśnie mandarynki). Mandarynki są zazwyczaj dobrze tolerowanym owocem w ciąży i charakteryzują się również wyjątkowym smakiem i aromatem. Dodatkowo w miąższu mandarynek znajdują się liczne witaminy oraz minerały, które mają pozytywny wpływ na zdrowie każdego człowieka, a zwłaszcza kobiety w ciąży oraz jej rozwijającego się dziecka.

Dlatego, jeśli nie ma jednoznacznych przeciwwskazań medycznych, to warto w regularny sposób spożywać w ciąży mandarynki. Jedna, dwie, a nawet trzy mandarynki nie powinny zaszkodzić. Jednak podczas ich spożywania warto również uwzględnić ryzyko wystąpienia alergii na cytrusy, co może być problematyczne. Mandarynki w ciąży mogą też zwiększać zgagę.

Alergia na cytrusy w ciąży

Dawniej lekarze zalecali specjalną dietę dla kobiet ciężarnych, która nie zawierała w swoim składzie owoców cytrusowych, takich jak na przykład mandarynki czy grejpfruty w ciąży. W ich opinii mogło to spowodować zwiększone ryzyko wystąpienia alergii. Jednak w obecnych czasach odchodzi się od tego poglądu i spożywanie w ciąży mandarynek nie jest przeciwwskazaniem.

Aktualnie nie ma żadnych dowodów, że unikanie pewnych produktów w ciąży może zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii na późniejszym etapie życia dziecka. Warto o tym pamiętać podczas komponowania swojej codziennej diety w ciąży. Jednak jeśli to kobieta jest uczulona na cytrusy, a w tym mandarynki, to powinna unikać ich spożywania na każdym etapie swojego życia. Dobrze jest zwrócić uwagę na ten niezwykle istotny aspekt.

Wiesz już, czy mandarynki w ciąży to dobry pomysł. Lekarze i dietetycy zgadzają się co do tego, że kobiety w ciąży powinny jeść kilka mandarynek dziennie, bo obfitują one w składniki odżywcze i są dobrym źródłem witamin dla przyszłej mamy i dziecka. Jeśli interesuje cię, czy inne owoce są bezpieczne w trakcie ciąży (np. winogrona w ciąży czy arbuz w ciąży), przeczytaj pozostałe artykuły w serwisie.

Najczęściej zadawane pytania

Czy mogę jeść mandarynki w ciąży?

Tak, nie ma dowodów na to, żeby mandarynki mogły szkodzić matce lub płodowi. Wręcz przeciwnie – zawierają witaminy i są źródłem wielu substancji odżywczych. Warto jeść mandarynki w ciąży, jeśli przed zapłodnieniem kobieta nie wykazywała objawów alergii na ten owoc.

Co jest zdrowsze mandarynki czy pomarańcze?

Oba owoce są bardzo zdrowe i każdy z nich ma swoje zalety. Mandarynki zawierają więcej witaminy A, za to pomarańcze są bogatszym źródłem witaminy C i błonnika.

Czy w ciąży można jeść owoce cytrusowe?

Cytrusy należą do produktów, które poleca się kobietom w czasie ciąży. Wzmacniają odporność i przyspieszają wchłanianie żelaza. Oczywiście należy spożywać je z umiarem i z pewnością, że nie mamy na nie alergii. W trakcie ciąży cytrusy mogą również wzmagać zgagę, więc jeśli męczy cię ta dolegliwość, lepiej z nich zrezygnować.


Sprawdź także:
Archiwum: sierpień 2021
Photo of author

Karolina Woźniak

Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.

Popularne wpisy: