Mandarynki w ciąży – czy można jeść?

Mandarynki są bardzo popularnym rodzajem owoców cytrusowych. Warto dowiedzieć się na ich temat nieco więcej, a także zapoznać się z możliwościami ich spożywania podczas ciąży.

Skład mandarynek

Mandarynki to owoce, które w zdecydowanej większości składają się z wody. Jest jej nawet osiemdziesiąt pięć procent. Jednak w składzie mandarynek można również uwzględnić liczne witaminy oraz minerały, które mają pozytywny wpływ na zdrowie oraz dobre samopoczucie każdego człowieka. Mandarynki są doskonałym źródłem witaminy A, ale także witaminy C, podobnie jak inne cytrusy. Oprócz tego w składzie mandarynek można również znaleźć witaminy z grupy B, a także magnez, żelazo, cynk, wapń oraz sód. Owoce są także bogate we flawonoidy, czyli antyoksydanty. Dzięki temu mandarynki chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.

Zalety mandarynek

Spożywanie mandarynek ma bardzo szerokie możliwości zastosowania, ponieważ owoce te mają szereg zalet. Przede wszystkim mandarynki mają pozytywny wpływ na działanie układu odpornościowego każdego człowieka, a także chronią go przed licznymi infekcjami.

Zobacz też:  Otoskleroza: choroba młodych kobiet

Oprócz tego mandarynki mają bardzo pozytywny wpływ na działanie układu krążenia, ponieważ znajdują się w nich liczne witaminy z grupy B. Wśród głównych zalet spożywania mandarynek można również wymienić wspomaganie tworzenia cewy nerwowej u płodu. Dlatego są bardzo polecane podczas ciąży i powinny się znaleźć w diecie każdej przyszłej matki. Dzięki mandarynkom możliwe jest prawidłowe rozwijanie się dziecka w łonie matki.

Mandarynki w ciąży

Wiele kobiet zastanawia się, czy w ciąży można jeść mandarynki. Mandarynki są zazwyczaj dobrze tolerowanym owocem w ciąży i charakteryzują się również wyjątkowym smakiem oraz aromatem. Dodatkowo w mandarynkach znajdują się liczne witaminy oraz minerały, które mają pozytywny wpływ na zdrowie każdego człowieka, a zwłaszcza kobiety w ciąży oraz jej rozwijającego się dziecka.

Dlatego jeśli nie ma jednoznacznych przeciwwskazań medycznych to warto w regularny sposób spożywać w ciąży mandarynki. Jedna, dwie, a nawet trzy mandarynki nie powinny zaszkodzić. Jednak podczas ich spożywania warto również uwzględnić ryzyko wystąpienia alergii na cytrusy, co może być problematyczne.

Alergia na cytrusy

Dawniej lekarze zalecali specjalną dietę dla kobiet ciężarnych oraz karmiących piersią, która nie zawierała w swoim składzie owoców cytrusowych, takich jak na przykład mandarynki. W ich opinii mogło to spowodować zwiększone ryzyko wystąpienia alergii. Jednak w obecnych czasach odchodzi się od tego poglądu i spożywanie w ciąży mandarynek nie jest przeciwwskazaniem.

Zobacz też:  Czosnek w ciąży - czy można jeść?

Aktualnie nie ma żadnych dowodów, że unikanie pewnych produktów w ciąży może zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii na późniejszym etapie życia dziecka. Warto o tym pamiętać podczas komponowania swojej codziennej diety w ciąży. Jednak jeśli to kobieta jest uczulona na cytrusy, a w tym mandarynki, to powinna unikać ich spożywania na każdym etapie swojego życia. Dobrze jest zwrócić uwagę na ten niezwykle istotny aspekt.

Default image
Karolina Woźniak
Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.
Articles: 119