Mozzarella w ciąży – na co uważać?
Ser mozzarella to włoski ser podpuszczkowy, pochodzący w południowej części Włoch. Zgodnie z tradycyjną recepturą wytwarza się go z mleka bawolego, natomiast obecnie dominuje mozzarella powstała z mleka krowiego. Kobiety w ciąży mogą jeść mozzarellę bez obaw, ale pod warunkiem, że mozzarella ta powstała na bazie mleka pasteryzowanego, ponieważ wówczas dopiero jej spożycie jest bezpieczne zarówno dla zdrowia przyszłej matki, jak i dziecka. Mozzarella powstała z mleka niepasteryzowanego może stanowić zagrożenie dla kobiety w ciąży oraz jej dziecka.
W związku z tym w przypadku kobiet ciężarnych bardzo ważne jest to, by przed spożyciem mozzarelli, a także innych produktów mlecznych, dokładnie zapoznać się etykietą i upewnić się, że mleko, które znajduje się w składzie produktu zostało poddane procesowi pasteryzacji. Co więcej, dużą ostrożność powinny zachować kobiety ciężarne, które mają słabość do małych, lokalnych gospodarstw, które mogą wytwarzać produkty ze świeżego i w związku z tym niepasteryzowanego mleka. Na półkach sklepowych bowiem w większości przeważają sery powstałe na bazie mleka poddanego pasteryzacji.
Pasteryzacja to proces, który ma na celu pozbycie się bakterii oraz drobnoustrojów, mogących stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Jeśli chodzi o kobiety w ciąży, to tutaj na uwadze ma się zwłaszcza salmonellozę, toksoplazmozę, a także listeriozę, która najczęściej rozwija się w produktach spożywczych powstałych z niepasteryzowanego mleka. Przebieg listeriozy może być bądź bezobjawowy, bądź swoim przebiegiem może przypominać grypę. Choroba ta szczególnie jest niebezpieczna dla dziecka, ponieważ grozi poronieniem bądź przedwczesnym porodem.
Mozzarella w ciąży – wartości odżywcze
Mozzarella w ciąży jest dobrym pomysłem nie tylko z powodu swojego niesamowitego smaku i konsystencji. Ser ten jest bowiem produktem bogatym w wartości odżywcze – co w przypadku kobiet w stanie błogosławionym ma znaczenie niebagatelne.
Przede wszystkim mozzarella to pewne i dobre źródło białka, które jest niezbędnym składnikiem budulcowym oraz funkcjonalnym w organizmie człowieka, a zwłaszcza w organizmie przyszłej mamy. W składzie mozzarelli znajdziemy mnóstwo witamin A, E, D oraz witaminy z grupy B, w tym m.in. witaminę B12, która odpowiada za udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, zapobiegając wystąpieniu anemii, z którą zmaga się wiele kobiet będących w stanie błogosławionym.
Ponadto, ser mozzarella to także bogate źródło minerałów. Mozzarella cieszy się ona stosunkowo wysoką zawartością minerałów takich jak selen i cynk, fosfor i wapń.
Jednak z uwagi na fakt, iż mozzarella to produkt bogaty w kwasy tłuszczowe zalecana jest ostrożność w spożywaniu tego tego produktu. Ostrożność ta zalecana jest zarówno przyszłym mamom, jak i wszystkim innym osobom, które spożywają ten ser. Nadmiar kwasów tłuszczowych w organizmie niebezpiecznie zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz stanów zapalnych stawów.
Mozzarella w ciąży – jak ją jeść?
Ser mozzarella, będący kluczowym składnikiem kuchni włoskiej, to produkt słynący z mnóstwa zastosowań, z których przyszłe mamy mogą śmiało korzystać.
Mozzarellę w ciąży możemy jeść na różne sposoby. Możemy ją przygotować zarówno na zimno bądź na gorąco – w zależności od tego, na co przyszła mama ma ochotę i co jej podpowiada apetyt. Ser ten ze względu na swój uniwersalny i delikatny smak nie zdominuje żadnej potrawy, nie musimy się o to martwić.
Mozzarella w ciąży idealnie sprawdzi się zarówno jako składnik tradycyjnej pizzy bądź popularnej włoskiej sałatki Caprese, podawanej z pomidorami, bazylią oraz oliwą. Ponadto, przyszłe mamy mogą śmiało wykorzystać ją jako dodatek do grzanek, zup bądź sosów do makaronów.
Pamiętaj – istnieje sporo produktów, których nie można jeść w ciąży. Na szczęście mozzarella nie jest jednym z nich. Wytwarzana jest ona z mleka pasteryzowanego, czyli poddanego działaniu wysokiej temperaturze zabijającej zarazki i bakterie. Dlatego też mozzarella i większość serów produkowanych w Polsce jest bezpieczna dla kobiet w ciąży. Bezpieczne są nawet sery pleśniowe.
Sprawdź także:
- Czy można jeść ser pleśniowy w ciąży? Sprawdź, jakie sery są zakazane w ciąży
- Czy możesz jeść ser feta w ciąży? Sprawdź, czy może zaszkodzić dziecku?
- Czy możesz jeść parmezan w ciąży? Jakie sery w ciąży są dozwolone i bezpieczne?
- Oscypek w ciąży – czy można jeść? Czy oscypek z grilla jest dozwolony w tym czasie?
- Mleko w ciąży – czy warto spożywać mleko i produkty mleczne w ciąży? Sprawdzamy!
- Czy można jeść lody w ciąży? Czy to bezpieczny deser dla ciężarnych?
- Oliwki w ciąży – czy można jeść? Zalety oliwek w diecie przyszłej mamy