Oliwki w ciąży – czy można jeść?

Oliwki to owoce drzewa oliwnego. Hoduje się ich dwa rodzaje z jednego wytwarza się smaczną i wyjątkowo zdrową oliwę. Drugi rodzaj to oliwki stołowe. Co ciekawe kolor oliwek zależy od stopnia dojrzałości owoców. Oliwki bardzo często dodajemy do różnych dań. Doceniamy ich wyjątkowy smak i właściwości poro zdrowotne. Ale czy można jeść oliwki w ciąży? Dlaczego warto sięgać po oliwki? Oliwki to owoce bogate w witaminy i minerały, które wspierają rozwój rozwijającego się płodu. Co możemy znaleźć w oliwkach: witaminy z grupy B, beta karoten, czyli witaminy A, E i K, minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, selen, sód, antyoksydanty, czyli luteinę i polifenole, nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, węglowodany, lipidy oraz błonnik. Oliwki i oliwa z oliwek spożywane w czasie … Czytaj dalej Oliwki w ciąży – czy można jeść?