Węglowodany, błonnik, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, potas, żelazo oraz przeciwutleniacze to jedne z wielu cennych substancji, w które obfitują owoce. Niestety niektóre z nich nie powinny być spożywane przez kobiety ciężarne. Przeczytaj artykuł i poznaj zakazane owoce w ciąży.
Winogrona w diecie ciężarnej kobiety
Winogrona to owoce zawierające drogocenne flawonoidy zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób serca. Niestety poza prozdrowotnymi substancjami mają one w sobie sporą ilość cukrów. Mimo zawartego w nich błonnika ich spożycie może prowadzić do rozwoju nadwagi lub – co gorsza – cukrzycy. Część lekarzy dopuszcza możliwość umieszczenia winogron w jadłospisie ciężarnych kobiet w formie przekąski, ale jednocześnie wielu specjalistów uważa, że bezpieczniejsza jest całkowita rezygnacja z nich.
Maliny – zakazane owoce w ciąży?
Przez wiele lat maliny były uznawane za całkowicie zakazane owoce w ciąży. Oskarżano je o wywoływanie przedwczesnych skurczy, jednak dziś wiadomo, że za te działanie odpowiadały nie owoce, a liście rośliny. Właśnie dlatego picie naparu z liści malin jest niedozwolone do 35. tygodnia ciąży.
Czy dieta kobiety w ciąży może zawierać owoce malin? Zdecydowanie tak. Zawierają one duże ilości witaminy C, która usprawnia wchłanianie żelaza w organizmie, a w efekcie pozwala zapobiegać zachorowaniom na anemię. Należy jednak pamiętać, by spożywać świeże lub mrożone owoce i unikać przetworów z dodatkiem cukru.
Cytrusy – czy ich spożycie jest bezpieczne dla płodu?
Pomarańcze, mandarynki i grejpfruty to najpopularniejsze owoce w czasie zimy. Są wtedy tanie oraz smaczne, jednak czy bezpieczne dla kobiet w ciąży? Większość specjalistów zalicza je do kategorii zakazanych owoców w ciąży. Dlaczego?
Przede wszystkim wykazują one silne działanie uczulające, co może prowadzić rozwinięcia się alergii już w życiu płodowym dziecka. Cytrusy w ciąży zwiększają również ryzyko wystąpienia zgagi oraz wzdęć. Poza tym ze względu na długość trasy, jaką muszą one przebyć do Polski, zazwyczaj zawierają one dużą ilość pestycydów i chemicznych środków konserwujących, których spożycie ma negatywny wpływ na zdrowie.
W dodatku regularne spożywanie dużych ilości cytrusów ze względu na ich kwasowy odczyn może prowadzić do osłabienia szkliwa, a w efekcie uszkodzeń zębów. Niektórzy lekarze dopuszczają możliwość wprowadzenia do jadłospisu niewielkich ilości cytrusów, jednak nigdy nie należy przekraczać dozwolonej dawki.
Inne zakazane owoce w ciąży
Jakie są inne zakazane owoce w ciąży? Zalicza się do nich m.in.:
- truskawki w ciąży podobnie jak cytrusy zwiększają ryzyko rozwinięcia się alergii u dziecka jeszcze przed narodzinami;
- banany to owoce, które warto jeść w małych ilościach, ale zawierają dużo cukru, dlatego ciężarne kobiety z cukrzycą powinny z nich zrezygnować;
- kiwi może być spożywane tylko w małych ilościach ze względu na zawarte w nim kwasy, które osłabiają szkliwo.
Już wiesz, jakie owoce jeść w ciąży oraz które najlepiej wyeliminować. Pamiętaj o ich dokładnym myciu, by usunąć z nich bakterie oraz drobnoustroje chorobotwórcze.
Sprawdź także:
- Czy można jeść cytrusy w ciąży? Sprawdź, czy mandarynki w ciąży mogą zaszkodzić
- Grejpfrut w ciąży – czy można jeść te owoce? Czy cytrusy w ciąży są bezpieczne?
- Cytrusy w ciąży – czy owoce takie jak mandarynki i pomarańcze można jeść w ciąży?
- Borówki w ciąży – czy można spożywać te owoce w ciąży? Sprawdzamy!
- Czego nie można jeść w ciąży? Produkty zakazane w diecie dla ciężarnych
- Chrzan w ciąży – czy warto jeść chrzan w czasie ciąży? Jakie są korzyści i szkody?
- Pistacje w ciąży i w trakcie karmienia piersią – czy można śmiało je jeść?