Zakazane owoce w ciąży – czego nie wolno jeść w ciąży?

Jakie są zakazane owoce w ciąży? Warto pamiętać o tym, że to, co uznaje się za zdrowe, nie zawsze będzie dobre dla rozwoju dziecka. Których produktów w swojej diecie powinna unikać przyszła mama? Sprawdź!
owoce zakazane w ciąży

Węglowodany, błonnik, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, potas, żelazo oraz przeciwutleniacze to jedne z wielu cennych substancji, w które obfitują owoce. Niestety niektóre z nich nie powinny być spożywane przez kobiety ciężarne. Przeczytaj artykuł i poznaj zakazane owoce w ciąży.

Winogrona w diecie ciężarnej kobiety

Winogrona to owoce zawierające drogocenne flawonoidy zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób serca. Niestety poza prozdrowotnymi substancjami mają one w sobie sporą ilość cukrów. Mimo zawartego w nich błonnika ich spożycie może prowadzić do rozwoju nadwagi lub – co gorsza – cukrzycy. Część lekarzy dopuszcza możliwość umieszczenia winogron w jadłospisie ciężarnych kobiet w formie przekąski, ale jednocześnie wielu specjalistów uważa, że bezpieczniejsza jest całkowita rezygnacja z nich.

Maliny – zakazane owoce w ciąży?

Przez wiele lat maliny były uznawane za całkowicie zakazane owoce w ciąży. Oskarżano je o wywoływanie przedwczesnych skurczy, jednak dziś wiadomo, że za te działanie odpowiadały nie owoce, a liście rośliny. Właśnie dlatego picie naparu z liści malin jest niedozwolone do 35. tygodnia ciąży.

Czy dieta kobiety w ciąży może zawierać owoce malin? Zdecydowanie tak. Zawierają one duże ilości witaminy C, która usprawnia wchłanianie żelaza w organizmie, a w efekcie pozwala zapobiegać zachorowaniom na anemię. Należy jednak pamiętać, by spożywać świeże lub mrożone owoce i unikać przetworów z dodatkiem cukru.

Cytrusy – czy ich spożycie jest bezpieczne dla płodu?

Pomarańcze, mandarynki i grejpfruty to najpopularniejsze owoce w czasie zimy. Są wtedy tanie oraz smaczne, jednak czy bezpieczne dla kobiet w ciąży? Większość specjalistów zalicza je do kategorii zakazanych owoców w ciąży. Dlaczego?

Przede wszystkim wykazują one silne działanie uczulające, co może prowadzić rozwinięcia się alergii już w życiu płodowym dziecka. Cytrusy w ciąży zwiększają również ryzyko wystąpienia zgagi oraz wzdęć. Poza tym ze względu na długość trasy, jaką muszą one przebyć do Polski, zazwyczaj zawierają one dużą ilość pestycydów i chemicznych środków konserwujących, których spożycie ma negatywny wpływ na zdrowie.

W dodatku regularne spożywanie dużych ilości cytrusów ze względu na ich kwasowy odczyn może prowadzić do osłabienia szkliwa, a w efekcie uszkodzeń zębów. Niektórzy lekarze dopuszczają możliwość wprowadzenia do jadłospisu niewielkich ilości cytrusów, jednak nigdy nie należy przekraczać dozwolonej dawki.

Inne zakazane owoce w ciąży

Jakie są inne zakazane owoce w ciąży? Zalicza się do nich m.in.:

  • truskawki w ciąży podobnie jak cytrusy zwiększają ryzyko rozwinięcia się alergii u dziecka jeszcze przed narodzinami;
  • banany to owoce, które warto jeść w małych ilościach, ale zawierają dużo cukru, dlatego ciężarne kobiety z cukrzycą powinny z nich zrezygnować;
  • kiwi może być spożywane tylko w małych ilościach ze względu na zawarte w nim kwasy, które osłabiają szkliwo.

Już wiesz, jakie owoce jeść w ciąży oraz które najlepiej wyeliminować. Pamiętaj o ich dokładnym myciu, by usunąć z nich bakterie oraz drobnoustroje chorobotwórcze.


Sprawdź także:
Archiwum: grudzień 2022
Photo of author

Karolina Woźniak

Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.

Popularne wpisy: