Mozzarella w ciąży – czy to dobry pomysł?

Ser mozzarella to jeden z podstawowych składników kuchni włoskiej. Jego delikatna konsystencja oraz niepowtarzalny i kremowy smak sprawiają, że ciężko jest mu się oprzeć. Wiele ciężarnych kobiet zastanawia się jednak nad tym, czy mozzarella w ciąży to jest dobry pomysł?
mozzarella w ciąży

Mozzarella w ciąży – na co uważać?

Ser mozzarella to włoski ser podpuszczkowy, pochodzący w południowej części Włoch. Zgodnie z tradycyjną recepturą wytwarza się go z mleka bawolego, natomiast obecnie dominuje mozzarella powstała z mleka krowiego. Kobiety w ciąży mogą jeść mozzarellę bez obaw, ale pod warunkiem, że mozzarella ta powstała na bazie mleka pasteryzowanego, ponieważ  wówczas dopiero jej spożycie jest bezpieczne zarówno dla zdrowia przyszłej matki, jak i dziecka. Mozzarella powstała z mleka niepasteryzowanego może stanowić zagrożenie dla kobiety w ciąży oraz jej dziecka.

W związku z tym w przypadku kobiet ciężarnych bardzo ważne jest to, by przed spożyciem mozzarelli, a także innych produktów mlecznych, dokładnie zapoznać się etykietą i upewnić się, że mleko, które znajduje się w składzie produktu zostało poddane procesowi pasteryzacji. Co więcej, dużą ostrożność powinny zachować kobiety ciężarne, które mają słabość do małych, lokalnych gospodarstw, które mogą wytwarzać produkty ze świeżego i w związku z tym niepasteryzowanego mleka. Na półkach sklepowych bowiem w większości przeważają sery powstałe na bazie mleka poddanego pasteryzacji. 

Pasteryzacja to proces, który ma na celu pozbycie się bakterii oraz drobnoustrojów, mogących stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Jeśli chodzi o kobiety w ciąży, to tutaj na uwadze ma się zwłaszcza salmonellozę, toksoplazmozę, a także listeriozę, która najczęściej rozwija się w produktach spożywczych powstałych z niepasteryzowanego mleka. Przebieg listeriozy może być bądź bezobjawowy, bądź swoim przebiegiem może przypominać grypę. Choroba ta szczególnie jest niebezpieczna dla dziecka, ponieważ grozi poronieniem bądź przedwczesnym porodem. 

Mozzarella w ciąży – wartości odżywcze 

Mozzarella w ciąży jest dobrym pomysłem nie tylko z powodu swojego niesamowitego smaku i konsystencji. Ser ten jest bowiem produktem bogatym w wartości odżywcze – co w przypadku kobiet w stanie błogosławionym ma znaczenie niebagatelne.

Przede wszystkim mozzarella to pewne i dobre źródło białka, które jest niezbędnym składnikiem budulcowym oraz funkcjonalnym w organizmie człowieka, a zwłaszcza w organizmie przyszłej mamy. W składzie mozzarelli znajdziemy mnóstwo witamin  A, E, D oraz witaminy z grupy B, w tym m.in. witaminę B12, która odpowiada za udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, zapobiegając wystąpieniu anemii, z którą zmaga się wiele kobiet będących w stanie błogosławionym. 

Ponadto, ser mozzarella to także bogate źródło minerałów. Mozzarella cieszy się ona stosunkowo wysoką zawartością minerałów takich jak selen i cynk, fosfor i wapń. 

Jednak z uwagi na fakt, iż mozzarella to produkt bogaty w kwasy tłuszczowe zalecana jest ostrożność w spożywaniu tego tego produktu. Ostrożność ta zalecana jest zarówno przyszłym mamom, jak i wszystkim innym osobom, które spożywają ten ser. Nadmiar kwasów tłuszczowych w organizmie niebezpiecznie zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz stanów zapalnych stawów. 

Mozzarella w ciąży – jak ją jeść?

Ser mozzarella, będący kluczowym składnikiem kuchni włoskiej, to produkt słynący z mnóstwa zastosowań, z których przyszłe mamy mogą śmiało korzystać. 

Mozzarellę w ciąży możemy jeść na różne sposoby. Możemy ją przygotować zarówno na zimno bądź na gorąco – w zależności od tego, na co przyszła mama ma ochotę i co jej podpowiada apetyt. Ser ten ze względu na swój uniwersalny i delikatny smak nie zdominuje żadnej potrawy, nie musimy się o to martwić.

Mozzarella w ciąży idealnie sprawdzi się zarówno jako składnik tradycyjnej pizzy bądź popularnej włoskiej sałatki Caprese, podawanej z pomidorami, bazylią oraz oliwą. Ponadto, przyszłe mamy mogą śmiało wykorzystać ją jako dodatek do grzanek, zup bądź sosów do makaronów.

Pamiętaj – istnieje sporo produktów, których nie można jeść w ciąży. Na szczęście mozzarella nie jest jednym z nich. Wytwarzana jest ona z mleka pasteryzowanego, czyli poddanego działaniu wysokiej temperaturze zabijającej zarazki i bakterie. Dlatego też mozzarella i większość serów produkowanych w Polsce jest bezpieczna dla kobiet w ciąży. Bezpieczne są nawet sery pleśniowe.


Sprawdź także:
Archiwum: grudzień 2022
Photo of author

Karolina Woźniak

Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.

Popularne wpisy: