Śledzie w ciąży – czy można jeść?

Przyszłe mamy często mają sporo tematów dotyczących tego, co w ogóle mogą spożywać w ciąży. Na temat diety ciężarnych panuje przecież sporo nie do końca sprawdzonych przekonań, które są przekazywane pokoleniowo, z matki na córkę. Warto zatem od czasu do czasu zweryfikować te przekonania i dowiedzieć się u najlepszych źródeł, a zatem u dietetyków. Położna lub lekarz ginekolog mogą, ale wcale nie muszą być źródłem sprawdzonych informacji na temat diety w ciąży.

Śledzie w ciąży

Jednym z produktów, który bywa na czarnej liście, są śledzie. Czy słusznie? Zdecydowanie nie. Jeżeli przyszła mama zastanawia się nad tym, czy w ciąży można jeść śledzie, jednoznacznie potwierdzamy. Można. Trzeba jednak przyznać, że bez studiowania etykiety na opakowaniu śledzi się nie obejdzie. W końcu produkt produktowi nierówny. Śledzie można przecież kupić z wyższej półki cenowej albo też zdecydować się na produkt najtańszy, który będzie nafaszerowany różnymi konserwantami i solą, która może być szkodliwa na przykład dla kobiet ciężarnych mających problemy z nerkami albo nadciśnieniem. Jakie śledzie wybierać w ciąży? Dlaczego warto wprowadzić je do diety? Poniżej wyjaśniamy.

Zobacz też:  Miód w ciąży - czy można jeść?

Ryby morskie w diecie

Dlaczego śledzie to jedne z najlepszych ryb nie tylko dla kobiet w ciąży, ale też dla innych osób? Po pierwsze dlatego, że to ryby, które żyją na wolności. Śledzi się nie hoduje. Dlatego też nie są to ryby sztucznie karmione, jak to bywa chociażby w przypadku łososia. To ryby morskie, tłuste, bogate w kwasy omega-3. A to jeden z bardzo ważnych składników w diecie każdego człowieka. Niestety ryby rzeczne, które też są bardzo smaczne, nie mają aż tak dobrych właściwości zdrowotnych. Inne tłuste ryby morskie to na przykład makrela lub dorsz. Specjaliści od zdrowej diety często podkreślają jednak, że to właśnie śledzie, które są też charakterystyczne dla naszej szerokości geograficznej, bo w końcu bytują w Morzu Bałtyckim, są najlepszym wyborem.

Śledzie w ciąży czy można je jeść?

Skoro wiemy już o tym, że śledzie to zdrowe tłuste morskie ryby, pozostaje odpowiedzieć na pytanie, w jakim wydaniu powinny zjadać je kobiety w ciąży? W sklepach z łatwością znajdziemy śledzie przyrządzone na wiele różnych sposobów. Możemy zdecydować się na przykład na takie w śmietanie, w oleju lub w occie. Czasami dostępne są również śledzie smażone w zalewie octowej. Nie da się ukryć, że to wszystko prawdziwe przysmaki, jednak skład tego gotowego produktu nie zawsze jest do końca dobry. Ocet spirytusowy jest generalnie niezalecany dla kobiet w ciąży. Olej, będący składnikiem zalewy, w której marynują się śledzie, może być ciężkostrawny. To samo tyczy się sosów śmietanowych lub innych na bazie śmietany i majonezu. Kobiety w ciąży muszą uważać na swoją dietę, by nie była ona zbyt mocno kaloryczna. Dlatego też takie przysmaki muszą wybierać z rozwagą i tylko od czasu do czasu. Natomiast bardzo dobrym wyborem będą śledzie solone, które najczęściej kupuje się prosto z wiaderka na wagę. Można przygotować je po swojemu, zmniejszając w ten sposób ich kaloryczność.

Zobacz też:  Czego nie można jeść w ciąży?

Jak przygotować śledzie dla kobiety w ciążę?

Jeżeli zatem smak na śledzie przychodzi często, najlepiej znaleźć dobre źródło śledzi solonych. Po kupieniu ich na wagę wystarczy opłukać je z nadmiaru soli pod bieżącą wodą, a następnie przygotować po swojemu. Można zrobić do nich lekką marynatę na przykład na bazie oliwy z oliwek oraz octu jabłkowego. Wystarczy dodać do nich jeszcze pokrojoną cebulkę. Takie śledzie będą pyszne, mniej kaloryczne, mniej obciążające dla układu trawiennego.

Default image
Alicja Bąk
Zawsze chciałam pracować z dziećmi. Być może wynika to z faktu, że w młodości zajmowałam się dużo młodszą siostrą, a może po prostu… to pewien rodzaj powołania? Nie wiem ? W każdym razie tuż po maturze wiedziałam, że moim wyborem będzie kierunek pedagogiczny. Ostatecznie zostałam absolwentką pedagogiki małego dziecka z wychowaniem przedszkolnym.
Articles: 78