Przyszłe mamy często mają sporo tematów dotyczących tego, co w ogóle mogą spożywać w ciąży. Jedną z takich kwestii są np. śledzie w ciąży. Na temat diety ciężarnych panuje przecież sporo nie do końca sprawdzonych przekonań, które są przekazywane pokoleniowo, z matki na córkę. Warto zatem od czasu do czasu zweryfikować te przekonania i dowiedzieć się u najlepszych źródeł, a zatem u dietetyków. Położna lub lekarz ginekolog mogą, ale wcale nie muszą być źródłem sprawdzonych informacji na temat diety w ciąży. Przeczytaj, czy śledzie w ciąży są odpowiednim i bezpiecznym daniem.
Śledzie w ciąży
Ryby często wzbudzają nieufność przyszłych mam i wiele z nich zastanawia się, czy są bezpieczne (np. łosoś w ciąży lub tuńczyk w ciąży). Jednym z produktów, który bywa na czarnej liście, są śledzie. Czy słusznie? Zdecydowanie nie. Jeżeli przyszła mama zastanawia się nad tym, czy w ciąży można jeść śledzie, jednoznacznie potwierdzamy. Można. Trzeba jednak przyznać, że bez studiowania etykiety na opakowaniu śledzi się nie obejdzie. W końcu produkt produktowi nierówny. Śledzie można przecież kupić z wyższej półki cenowej albo też zdecydować się na produkt najtańszy, który będzie nafaszerowany różnymi konserwantami i solą, która może być szkodliwa na przykład dla kobiet ciężarnych mających problemy z nerkami lub nadciśnieniem. Jakie śledzie wybierać w ciąży? Dlaczego warto wprowadzić je do diety? Poniżej wyjaśniamy.
Ryby morskie w diecie – czy można jeść śledzie w ciąży?
Dlaczego śledzie to jedne z najlepszych ryb nie tylko dla kobiet w ciąży, ale też dla innych osób? Po pierwsze dlatego, że to ryby, które żyją na wolności. Śledzi się nie hoduje. Dlatego też nie są to ryby sztucznie karmione, jak to bywa chociażby w przypadku łososia. To ryby morskie, tłuste, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. A to jeden z bardzo ważnych składników w diecie każdego człowieka.
Niestety ryby rzeczne, które też są bardzo smaczne, nie mają aż tak dobrych właściwości zdrowotnych. Inne tłuste ryby morskie to na przykład makrela lub dorsz. Specjaliści od zdrowej diety często podkreślają jednak, że to właśnie śledzie, które są też charakterystyczne dla naszej szerokości geograficznej, bo w końcu bytują w Morzu Bałtyckim, są najlepszym wyborem.
Śledzie w occie, śledzie w oleju czy śledzie w śmietanie?
Skoro wiemy już o tym, że śledzie to zdrowe tłuste morskie ryby, pozostaje odpowiedzieć na pytanie, w jakim wydaniu powinny zjadać je kobiety w ciąży? W sklepach z łatwością znajdziemy śledzie przyrządzone na wiele różnych sposobów. Możesz zdecydować się na przykład na takie w śmietanie, w oleju lub w occie. Czasami dostępne są również śledzie smażone w zalewie octowej.
Nie da się ukryć, że to wszystko prawdziwe przysmaki, jednak skład tego gotowego produktu nie zawsze jest do końca dobry. Ocet spirytusowy jest na ogół niezalecany dla kobiet w ciąży. Olej, będący składnikiem zalewy, w której marynują się śledzie, może być ciężkostrawny. To samo tyczy się sosów śmietanowych lub innych na bazie śmietany i majonezu.
Uważaj na kaloryczność
Kobiety w czasie ciąży muszą uważać na swoją dietę, by nie była ona zbyt mocno kaloryczna. Dlatego też takie przysmaki muszą wybierać z rozwagą i tylko od czasu do czasu. Natomiast bardzo dobrym wyborem będą śledzie solone, które najczęściej kupuje się prosto z wiaderka na wagę. Można przygotować je po swojemu, zmniejszając w ten sposób ich kaloryczność.
Jak przygotować śledzie dla kobiety w ciążę?
Jeżeli zatem smak na śledzie przychodzi często, najlepiej znaleźć dobre źródło śledzi solonych. Po kupieniu ich na wagę wystarczy opłukać je z nadmiaru soli pod bieżącą wodą, a następnie przygotować po swojemu. Można zrobić do nich lekką marynatę na przykład na bazie oliwy z oliwek oraz octu jabłkowego. Wystarczy dodać do nich jeszcze pokrojoną cebulkę. Takie śledzie będą pyszne, mniej kaloryczne, mniej obciążające dla układu trawiennego.
Czy śledzie w ciąży można jeść bez obaw? Podsumowanie
Wiesz już, czy można jeść śledzie w ciąży. Ryby te dostarczają cenne kwasy omega-3 i żelazo wpływające pozytywnie na układ nerwowy płodu i można je zaliczyć do ryb o niskiej zawartości rtęci. Nie powinno się jednak jeść surowych ryb w tym stanie, więc pamiętaj, aby śledzie były poddane obróbce termicznej.
Jeśli chciałabyś dowiedzieć się, czy inne produkty spożywcze są bezpieczne w czasie ciąży (np. sushi w ciąży lub krewetki w ciąży), przeczytaj inne artykuły w naszym serwisie!
Najczęściej zadawane pytania
Dlaczego w ciąży ma się ochotę na śledzie?
W czasie ciąży kobiety często mają kulinarne zachcianki. Jest to spowodowane faktem, że w organizmie zachodzą liczne zmiany hormonalne, a zmysł węchu się wyostrza. Z tego powodu część zapachów staje się interesująca (apetyt na śledzie w ciąży jest jednym z takich przykładów), podczas gdy inne okazują się odpychające.
Jakich ryb nie wolno jeść w ciąży?
Niezalecane są ryby, które absorbują duże ilości rtęci, np. ryba maślana, węgorz, płoć lub okoń. W czasie ciąży należy zrezygnować z ryb surowych i owoców morza – mogą one stanowić źródło bakterii i pasożytów.
Jakie ryby są najzdrowsze w ciąży?
Rybami, które zawierają najwięcej witamin i składników odżywczych potrzebnych przyszłej mamie, są: pstrąg, łosoś, śledź i sardynki.
Sprawdź także:
- Ryby w ciąży – czy jedzenie ryb może zaszkodzić przyszłej mamie?
- Spodziewasz się dziecka, a lubisz ryby? Tuńczyk w ciąży – czy możesz go jeść?
- Łosoś w ciąży – czy można jeść? Czy ryba wędzona jest bezpieczna dla przyszłej mamy?
- Czy można jeść sushi w ciąży z surową rybą? Poznaj bezpieczne rodzaje sushi
- Co jeść w ciąży żeby dziecko było zdrowe? – Poradnik żywieniowy dla przyszłych mam
- Masz ochotę na słoną przekąskę? Chipsy w ciąży – czy można jeść?
- Czego nie można jeść w ciąży? Produkty zakazane w diecie dla ciężarnych