Winogrona w ciąży – czy spożywanie winogron w ciąży jest wskazane?

Niektóre owoce są tak pyszne, że naprawdę bardzo trudno jest się im oprzeć. Co chwilę sięga się po kolejny. Właśnie tak jest w przypadku winogron. Czy te owoce są bezpieczne dla przyszłych mam? Sprawdź, czy winogrona w ciąży to zdrowy wybór. 
Winogrona w ciąży

Winogrona w ciąży – gdy pojawiają się w sprzedaży późnym latem i wczesną jesienią, są tak tanie, a jednocześnie tak pyszne, że wszyscy kupują je bez opamiętania. I na ogół warto przez tych kilka tygodni w roku oddawać się przyjemności ich smakowania. Trzeba tylko pamiętać o pewnych ograniczeniach, które muszą na siebie nałożyć na przykład kobiety w ciąży. Przeczytaj, czy ciężarne mogą jeść te owoce.

Czy można jeść winogrona w ciąży? Korzyści dla przyszłej mamy

winogrona w ciąży - czy można jeść

Odpowiedź na to pytanie nie jest tak jednoznaczna. Kobiety muszą zdawać sobie sprawę z tego, że winogrona zawierają zarówno wiele pozytywnych składników odżywczych, które świetnie wpływają na zdrowie ich organizmu oraz wspierają rozwój dziecka, jak też jeden składnik mogący mieć negatywny wpływ. Wśród tych dobrych jest między innymi witaminy z grupy B, wapń, a także potas. Dobrze działają zatem chociażby na układ krwionośny, układ odpornościowy oraz trawienny i pokarmowy. Dlatego też ich spożywanie w limitowanych ilościach jest jak najbardziej pozytywne dla ludzkiego organizmu.

Jakie składniki zawierają winogrona?

Zawierają magnez, który przeciwdziała pojawianiu się przykurczy mięśni, błonnik (dzięki któremu zapobiega się zaparciom w ciąży), polifenole, które chronią serce mamy i płodu, żelazo, które zapobiega anemii oraz jod odpowiedzialny za odpowiednią pracę tarczycy. Winogrona w ciąży to również cenne źródło kwasów foliowych (podobnie jak grejpfruty w ciąży) i flawonoidów, które zapewniają odpowiednie ukrwienie łożyska.

Prawidłowe odżywianie kluczem do odporności organizmu

Winogrona mają również składniki wpływające na budowanie odporności organizmu, a to przecież szczególnie ważne w ciąży. Dlaczego? Każda wirusowa lub bakteryjna infekcja może źle się skończyć, dlatego zawsze lepiej zdusić je w zarodku lub w ogóle nie doprowadzić do ich pojawienia się. Silny układ odpornościowy to cel, o który powinna zawalczyć każda przyszła mama. Można to robić właśnie poprzez dobrą dietę. Winogrona są jednym z jej elementów. Co szkodzi w winogronach?

Winogrona w ciąży – dlaczego trzeba na nie uważać?

Dlaczego trzeba uważać na winogrona w ciąży, skoro teoretycznie mają tak wiele dobrych składników odżywczych? Szkodzić może składnik, który nazywa się resweratrol. Z jednej strony pozytywnie wpływa on na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Ma niestety jednak jedną ciemną stronę i może negatywnie wpływać na rozwój trzustki u dzieci będących w łonie matki. Co więcej, nie są to tylko przypuszczenia naukowców, a fakty, które zostały ustalone podczas badań medycznych.

Nie oznacza to oczywiście, że kobiety w ciąży muszą całkowicie zrezygnować z jedzenia winogron. Trzeba tylko zaznaczyć, że ich wpływ na rozwijające się dziecko nie jest jednoznacznie pozytywny. Dlatego też zalecana jest ostrożność, rozwaga podczas spożywania winogron, tak, by nie objadać się nimi ponad miarę. Ta zasada dotyczy zresztą wszystkich produktów spożywczych, które w ciąży należy spożywać z wielką ostrożnością. Jeśli je się je z umiarem, nie są szkodliwe. Zjadanie dużych porcji oraz sięganie po nie bardzo często to już zupełnie inna sprawa.

Czy winogrona można jeść w ciąży? Winogrona a dieta w ciąży

Jest jeszcze jeden negatywny aspekt związany z nadmiernym spożywaniem winogron. Chodzi o to, że w swoim składzie zawierają one dużo cukru, a poza tym mają też wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że absolutnie nie są to owoce dietetyczne, które można zajadać bez opamiętania (podobnie jak w przypadku arbuzów w ciąży). Jest wręcz na odwrót. Osoby, które walczą o ładną sylwetkę, muszą unikać winogron. Z drugiej strony, duża ilość węglowodanów ma dużą wartość energetyczną, potrzebną osobom w ciąży.

Kto nie powinien jeść winogron?

winogrona w ciąży - kto nie powinien jeśc

Nie są wskazane jako przekąska dla ciężarnych, które mają podejrzenie cukrzycy ciążowej lub na nią cierpią. Po zjedzeniu winogron bardzo szybko wzrasta poziom cukru we krwi.

Można wręcz powiedzieć, że szybuje do góry. To właśnie ten kolejny dosyć niebezpieczny aspekt związany ze zjadaniem winogron. Ponoć można obniżyć ich indeks glikemiczny w ten sposób, że poda się je w formie winogron pieczonych. Przygotowuje się je tak, że polane odrobiną octu balsamicznego, a następnie posypane rozmarynem, zapieka się w piekarniku. Należy poczekać, aż puszczą sok i staną się rozkosznie mięciutkie.

Jak bezpiecznie jeść winogrona w czasie ciąży?

Jaki jest bezpieczny sposób na jedzenie winogron w ciąży? Jeżeli już je wybieramy, to decydujmy się na winogrona ciemne. Dlaczego? Bo to właśnie one mają w swojej skórce polifenole, które mają pozytywny wpływ na niszczenie wolnych rodników w organizmie. Dlatego właśnie to czerwone wino ma też te właściwości, a nie wino białe. Jeżeli nie masz korkociągu do wina ten artykuł może Ci się przydać https://przewodnikpanidomu.pl/jak-otworzyc-wino-bez-korkociagu/

Wiesz już, czy można jeść winogrona w ciąży. Nie ma potrzeby, by wykluczyć te owoce całkowicie z naszej diety podczas ciąży, warto jednak zwracać uwagę, by nie zjadać ich w przesadnych ilościach. Jak najbardziej mogą posłużyć jako zdrowy deser, nie należy jednak spożywać ich kilogramami – to dotyczy oczywiście niemal każdego jedzenia, nie tylko winogron. Jeśli interesuje cię, czy przyszłe mamy mogą jeść inne owoce, np. kiwi w ciąży czy ananas w ciąży, przeczytaj nasze artykuły na te tematy!

Najczęściej zadawane pytania

Ile winogron w ciąży?

Dla kobiet w ciąży zalecana maksymalna dawka winogron to garść dziennie.

Dlaczego warto jeść winogrona w ciąży z umiarem?

Winogrona zawierają dużo cukru i łatwo przyswajalne węglowodany, takie jak glukoza i fruktoza. Należy też pamiętać, że są to owoce wysokokaloryczne, a ich nadmiar może powodować przyrost masy ciała i skutkować nadwagą.

Czy można jeść winogrona na noc?

Winogrona należą do owoców, których lepiej nie spożywać na noc. Powodem jest ich wysoka kaloryczność i wysoki indeks glikemiczny, który powoduje szybkie pojawienie się głodu.


Sprawdź także:
Archiwum: styczeń 2023
Photo of author

Karolina Woźniak

Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.

Popularne wpisy: