Żywność ekologiczna w diecie dziecka – czy warto?

Żywność ekologiczna jest zalecana w żywieniu niemowląt, dzieci, a także kobiet ciężarnych i karmiących. Jedzenie pochodzące z ekologicznych upraw i hodowli ma wyższą wartość odżywczą, jednak produkty te są droższe. Czy warto stosować żywność ekologiczną w diecie dziecka? Co to jest ekożywność i z czego wynika jej wysoka wartość odżywcza?

Ekologiczna żywność – co to jest?

Żywność ekologiczna swoje właściwości prozdrowotne czerpie ze sposobu stosowanych metod produkcji rolniczej. Gospodarstwa, z których pochodzą towary, wykorzystują jak najbardziej naturalne metody upraw roślin i hodowli zwierząt.

  •     Ekologiczna hodowla zwierząt polega na tym, że zwierzęta żyją w zgodzie z naturą, jedzą tylko pożywienie pochodzenia naturalnego i przebywają na świeżym powietrzu w ich naturalnym ekosystemie. Nie używa się antybiotyków, hormonów stymulujących wzrost oraz środków poprawiających apetyt u zwierząt.
  •     Ekologiczna uprawa roślin wykorzystuje naturalne mechanizmy wzrostu takie jak dojrzewanie na słońcu, naturalna żyzność gleby i dostęp do czystych wód gruntowych. Nie stosuje się chemii rolnej, sztucznych nawozów, ani oprysków. Rośliny nie podlegają sztucznemu promieniowaniu, oprócz naturalnego promieniowania UV w ciągu dnia.
Zobacz też:  Co powinien umieć 4 latek?

Wszystkie etapy produkcji rolnej podlegają obostrzeniom prawnym i wnikliwej kontroli, co dotyczy także przechowywania, transportu, przetwórstwa i właściwego oznakowania produktu finalnego.

Certyfikowana żywność ekologiczna nie podlega modyfikacjom genetycznym (GMO) ani nie zawiera substancji dodatkowych i polepszaczy.

Żywność ekologiczna – wartość odżywcza.

Żywność ekologiczna ze względu na cały proces produkcji rolnej będzie cechować zdecydowanie wyższa jakość biologiczna niż żywności wytwarzanej w sposób konwencjonalny. Dlatego zalecana jest w żywieniu niemowląt w pierwszym okresie życia oraz dzieci starszych, których organizm wzrasta i rozwija się mózg i narządy.

Bardzo ważna jest też dieta kobiet ciężarnych, gdyż prawidłowo prowadzony okres prenatalny będzie miał wpływ na ogólny stan noworodka, tj. masę urodzeniową dziecka, odporność wrodzoną i prawidłowe wykształcenie wszystkich organów. Żywność ekologiczna nie zawiera azotanów, które łatwo ulegają redukcji do azotynów i tym samym mogą powodować upośledzenie transportu tlenu lub przyczyniać się do powstawania mutagennych i kancerogennych nitrozoamin.

Dlaczego żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa?

  •     Ekologiczna żywność jest bezpieczna dla zdrowia.
  •     Zawiera więcej pełnowartościowego białka i węglowodanów, a np. tłuszcz mleczny jest wysycony wyższą zawartością kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.
  •     Żywność ekologiczna zawiera więcej witamin, antyoksydantów i składników mineralnych.
  •     Ekożywność nie zawiera organizmów modyfikowanych genetycznie.
  •     Żywność ekologiczna jest pozbawiona azotanów i azotynów.
  •     Ekologiczna żywność nie zawiera pestycydów i chemicznych środków konserwujących.
  •     Żywność ekologiczna nie jest zanieczyszczona metalami ciężkimi takimi jak: arsen, rtęć, ołów i kadm.
Zobacz też:  Toksoplazmoza w ciąży - objawy, badanie, leczenie

Żywność ekologiczna – gdzie kupować?

Żywność ekologiczna wykazuje całe spektrum wartości prozdrowotnych. Ze względu na naturalną formę finalnego produktu, pozbawioną chemii i zanieczyszczeń, a co za tym idzie wysoką wartość odżywczą, są one zalecane w żywieniu dzieci od wczesnych etapów życia.

Producenci żywności dla dzieci, również stawiają na dostawców podlegających ekologicznej certyfikacji. Warto podkreślić, że produkty ekologiczne podlegają specjalnym oznaczeniom.

Ekologiczna żywność jest dostępna w eko sklepach, gdzie oprócz produktów najwyższej jakości otrzymamy fachową pomoc i doradztwo w zakresie oferowanych produktów. Popularność także zyskują internetowe sklepy z żywnością ekologiczną, gdzie można znaleźć pełen asortyment certyfikowanych towarów pochodzących z gospodarstw ekologicznych.

Default image
Karolina Woźniak
Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.
Articles: 84