Ekologiczna żywność – co to jest?
Żywność ekologiczna swoje właściwości prozdrowotne czerpie ze sposobu stosowanych metod produkcji rolniczej. Gospodarstwa, z których pochodzą towary, wykorzystują jak najbardziej naturalne metody upraw roślin i hodowli zwierząt.
- Ekologiczna hodowla zwierząt polega na tym, że zwierzęta żyją w zgodzie z naturą, jedzą tylko pożywienie pochodzenia naturalnego i przebywają na świeżym powietrzu w ich naturalnym ekosystemie. Nie używa się antybiotyków, hormonów stymulujących wzrost oraz środków poprawiających apetyt u zwierząt.
- Ekologiczna uprawa roślin wykorzystuje naturalne mechanizmy wzrostu takie jak dojrzewanie na słońcu, naturalna żyzność gleby i dostęp do czystych wód gruntowych. Nie stosuje się chemii rolnej, sztucznych nawozów, ani oprysków. Rośliny nie podlegają sztucznemu promieniowaniu, oprócz naturalnego promieniowania UV w ciągu dnia.
Wszystkie etapy produkcji rolnej podlegają obostrzeniom prawnym i wnikliwej kontroli, co dotyczy także przechowywania, transportu, przetwórstwa i właściwego oznakowania produktu finalnego.
Certyfikowana żywność ekologiczna nie podlega modyfikacjom genetycznym (GMO) ani nie zawiera substancji dodatkowych i polepszaczy.
Żywność ekologiczna – wartość odżywcza.
Żywność ekologiczna ze względu na cały proces produkcji rolnej będzie cechować zdecydowanie wyższa jakość biologiczna niż żywności wytwarzanej w sposób konwencjonalny. Dlatego zalecana jest w żywieniu niemowląt w pierwszym okresie życia oraz dzieci starszych, których organizm wzrasta i rozwija się mózg i narządy.
Bardzo ważna jest też dieta kobiet ciężarnych, gdyż prawidłowo prowadzony okres prenatalny będzie miał wpływ na ogólny stan noworodka, tj. masę urodzeniową dziecka, odporność wrodzoną i prawidłowe wykształcenie wszystkich organów. Żywność ekologiczna nie zawiera azotanów, które łatwo ulegają redukcji do azotynów i tym samym mogą powodować upośledzenie transportu tlenu lub przyczyniać się do powstawania mutagennych i kancerogennych nitrozoamin.
Dlaczego żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa?
- Ekologiczna żywność jest bezpieczna dla zdrowia.
- Zawiera więcej pełnowartościowego białka i węglowodanów, a np. tłuszcz mleczny jest wysycony wyższą zawartością kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.
- Żywność ekologiczna zawiera więcej witamin, antyoksydantów i składników mineralnych.
- Ekożywność nie zawiera organizmów modyfikowanych genetycznie.
- Żywność ekologiczna jest pozbawiona azotanów i azotynów.
- Ekologiczna żywność nie zawiera pestycydów i chemicznych środków konserwujących.
- Żywność ekologiczna nie jest zanieczyszczona metalami ciężkimi takimi jak: arsen, rtęć, ołów i kadm.
Żywność ekologiczna – gdzie kupować?
Żywność ekologiczna wykazuje całe spektrum wartości prozdrowotnych. Ze względu na naturalną formę finalnego produktu, pozbawioną chemii i zanieczyszczeń, a co za tym idzie wysoką wartość odżywczą, są one zalecane w żywieniu dzieci od wczesnych etapów życia.
Producenci żywności dla dzieci, również stawiają na dostawców podlegających ekologicznej certyfikacji. Warto podkreślić, że produkty ekologiczne podlegają specjalnym oznaczeniom.
Ekologiczna żywność jest dostępna w eko sklepach, gdzie oprócz produktów najwyższej jakości otrzymamy fachową pomoc i doradztwo w zakresie oferowanych produktów. Popularność także zyskują internetowe sklepy z żywnością ekologiczną, gdzie można znaleźć pełen asortyment certyfikowanych towarów pochodzących z gospodarstw ekologicznych.
Sprawdź także:
- Ryby w ciąży – czy jedzenie ryb może zaszkodzić przyszłej mamie?
- Daktyle w ciąży – czy warto je spożywać? Czy jedzenie daktyli ułatwia poród?
- Siemię lniane w ciąży – czy można je spożywać? Czy powoduje zaparcia i zgagę?
- Dieta dla dziecka – jak powinna wyglądać zdrowa i zbilansowana dieta?
- Minionki – imiona, które musi znać każdy fan
- Kabanosy w ciąży – czy warto je jeść? Czy jest to zdrowy pokarm? Sprawdzamy!
- Mleko w ciąży – czy warto spożywać mleko i produkty mleczne w ciąży? Sprawdzamy!