Czy w ciąży można jeść lody?

Mnóstwo ludzi uwielbia lody. Ten niezwykły deser dominuje w wielu domach przez cały rok. Ogromnymi fankami tego typu słodkości są też przeważnie kobiety w ciąży. Wiele pań to właśnie lody ma na pierwszym miejscu na liście zachcianek, które systematycznie musi kupować partner. Dlaczego ochota na lody w ciąży jest tak duża? Czy aby na pewno można jeść lody w ciąży w nieograniczonej ilości? Co na ten temat sądzą dietetycy? Na te oraz na wiele więcej innych pytań, odpowiedzi znajdują się poniżej.

Czy w ciąży można jeść lody?

Wbrew pozorom lody to lekki, delikatny deser, który bardzo szybko potrafi zaspokoić chęć na słodkości. W upalne dni są niezastąpione, gdy chce się ochłodzić. Polacy uwielbiają lody i coraz częściej z nimi eksperymentują tworząc rozmaite deserki, torty lodowe, a nawet ciasta z lodami. Czy jednak lody są dobre dla każdego? Czy panie w ciąży mogą jeść je bez ograniczeń? Jak się okazuje w praktyce, nie do końca. Mimo iż lekarze nie zabraniają kobietom jeść lodów, to jednak przypominają ciężarnym, że trzeba to robić z umiarem. Dlaczego?

Zobacz też:  Kefir w ciąży - czy można pić?

Ochota na lody w ciąży

Ochota na lody w ciąży jest ogromna. Nie od dziś wiadomo, że wiele pań będących w stanie błogosławionym chętniej sięga po lody, niż np. po czekoladę. Tym bardziej że jest w czym wybierać. Kobiety w ciąży uwielbiają lody czekoladowe, truskawkowe, śmietankowe, jagodowe, malinowe, truflowe, karmelowe oraz wiele, wiele innych. Lody nie mają w swoim składzie konserwantów, ani też ulepszaczy. Ich fani nawet zgodnie twierdzą, że lody są produktem, który zawiera w sobie wiele cennych właściwości odżywczych. Na pewno dostarczają one ciężarnym sporą ilość białka, wapnia, a nawet błonnika. Warto jednak sięgać po lody naturalne, z dużą ilością owoców. Dobrym rozwiązaniem na chłodne dni dla ciężarnych są także sorbety owocowe.

Dlaczego jest tak wielu przeciwników lodów w ciąży?

Niektórzy dietetycy jednak radzą paniom, by te przez 9 miesięcy mocno ograniczały ilość spożywanych lodów. Dlaczego? Istnieją bowiem przypadki, iż przyszłe mamy trafiają do szpitali z podejrzeniem salmonelli właśnie po zjedzeniu lodów. Tego typu zakażenie bakteryjne jest bardzo niebezpieczne zarówno dla przyszłej mamy, jak i noszonego przez nią malucha.

Zobacz też:  Czy w ciąży można jeździć na rowerze?

Zakażenie to często bowiem prowadzi do poronień. Dlatego też zapobiegawczo powinno się unikać lodów (szczególnie tych, których kupująca nie jest pewna). Ponadto, trzeba pamiętać, że lody stworzone są z mleka, aromatów, owoców oraz z dużej ilości cukru. Ten ostatni składnik nie zawsze jest dobry u wszystkich ciężarnych. Dlatego też, lody powinny być spożywane rozsądnie. Jedna gałka podczas spaceru jest dobrym rozwiązaniem, natomiast całe opakowanie lodów litrowych w nocy – zdecydowanie już nie.

Trzeba jednak pamiętać, iż w ciąży panie powinny przede wszystkim słuchać swojego organizmu. Gdy mają one chęć na lody, jak najbardziej można je zjeść. Nie wolno jednak przesadzać z ilością. Najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie pysznych lodów samodzielnie w domu. W praktyce to wcale nie jest takie trudne.

Default image
Karolina Woźniak
Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.
Articles: 106