Czy w ciąży można jeść lody?

lody w ciąży

Mnóstwo ludzi uwielbia lody. Ten niezwykły deser dominuje w wielu domach przez cały rok. Ogromnymi fankami tego typu słodkości są też przeważnie kobiety w ciąży. Wiele pań to właśnie lody ma na pierwszym miejscu na liście zachcianek, które systematycznie musi kupować partner. Dlaczego ochota na lody w ciąży jest tak duża? Czy aby na pewno można jeść lody w ciąży w nieograniczonej ilości? Co na ten temat sądzą dietetycy? Na te oraz na wiele więcej innych pytań, odpowiedzi znajdują się poniżej.

Czy w ciąży można jeść lody?

Wbrew pozorom lody to lekki, delikatny deser, który bardzo szybko potrafi zaspokoić chęć na słodkości. W upalne dni są niezastąpione, gdy chce się ochłodzić. Polacy uwielbiają lody i coraz częściej z nimi eksperymentują tworząc rozmaite deserki, torty lodowe, a nawet ciasta z lodami. Czy jednak lody są dobre dla każdego? Czy panie w ciąży mogą jeść je bez ograniczeń? Jak się okazuje w praktyce, nie do końca. Mimo iż lekarze nie zabraniają kobietom jeść lodów, to jednak przypominają ciężarnym, że trzeba to robić z umiarem. Dlaczego?

Zobacz też:  Białko w moczu w ciąży - co oznacza? Przyczyny, normy

Ochota na lody w ciąży

Ochota na lody w ciąży jest ogromna. Nie od dziś wiadomo, że wiele pań będących w stanie błogosławionym chętniej sięga po lody, niż np. po czekoladę. Tym bardziej że jest w czym wybierać. Kobiety w ciąży uwielbiają lody czekoladowe, truskawkowe, śmietankowe, jagodowe, malinowe, truflowe, karmelowe oraz wiele, wiele innych. Lody nie mają w swoim składzie konserwantów, ani też ulepszaczy. Ich fani nawet zgodnie twierdzą, że lody są produktem, który zawiera w sobie wiele cennych właściwości odżywczych. Na pewno dostarczają one ciężarnym sporą ilość białka, wapnia, a nawet błonnika. Warto jednak sięgać po lody naturalne, z dużą ilością owoców. Dobrym rozwiązaniem na chłodne dni dla ciężarnych są także sorbety owocowe.

Dlaczego jest tak wielu przeciwników lodów w ciąży?

Niektórzy dietetycy jednak radzą paniom, by te przez 9 miesięcy mocno ograniczały ilość spożywanych lodów. Dlaczego? Istnieją bowiem przypadki, iż przyszłe mamy trafiają do szpitali z podejrzeniem salmonelli właśnie po zjedzeniu lodów. Tego typu zakażenie bakteryjne jest bardzo niebezpieczne zarówno dla przyszłej mamy, jak i noszonego przez nią malucha.

Zobacz też:  Ananas w ciąży - właściwości, jaki wybrać?

Zakażenie to często bowiem prowadzi do poronień. Dlatego też zapobiegawczo powinno się unikać lodów (szczególnie tych, których kupująca nie jest pewna). Ponadto, trzeba pamiętać, że lody stworzone są z mleka, aromatów, owoców oraz z dużej ilości cukru. Ten ostatni składnik nie zawsze jest dobry u wszystkich ciężarnych. Dlatego też, lody powinny być spożywane rozsądnie. Jedna gałka podczas spaceru jest dobrym rozwiązaniem, natomiast całe opakowanie lodów litrowych w nocy – zdecydowanie już nie.

Trzeba jednak pamiętać, iż w ciąży panie powinny przede wszystkim słuchać swojego organizmu. Gdy mają one chęć na lody, jak najbardziej można je zjeść. Nie wolno jednak przesadzać z ilością. Najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie pysznych lodów samodzielnie w domu. W praktyce to wcale nie jest takie trudne.


Sprawdź także:

Zobacz też:  Sprawdzone sposoby na kaszel
Może Cię także zainteresować: