Pistacje w ciąży i w trakcie karmienia piersią – czy można śmiało je jeść?

Zastanawiasz się, czy podczas ciąży możesz jeść orzechy? Czy wszystkie są tak samo zdrowe? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, czy pistacje w ciąży mogą ci zaszkodzić!
pistacje w ciąży

Pistacje w ciąży? Ciąża to szczególny czas w życiu kobiety, podczas którego musi ona zmienić większość przyzwyczajeń i podporządkować swoje życie dziecku. Oznacza to między innymi zadbanie o lepszą higienę snu, odpowiednią ilość odpoczynku i aktywności fizycznej, a także odpowiednią dietę. Lekarze i dietetycy doradzają ciężarnym, co powinny, a czego nie powinny spożywać. Jest baza produktów, których kobiety w ciąży z reguły nie powinny spożywać, ale różni się ona w zależności od prowadzonej ciąży. Jednym z produktów, o który często pytają przyszłe mamy, są pistacje. Warto ten temat poruszyć podczas wizyt kontrolnych u lekarza i sprawdzić, czy nie zachodzą reakcje alergiczne.

Czy można jeść pistacje w ciąży?

pistacje w ciąży - czy można jeść pistacje w ciąży?

Pistacje zwane też orzeszkami pistacjowymi są najmniej kaloryczne ze wszystkich orzechów. Ich częścią jadalną jest nasiono, które ukryte jest pod łupiną. Nasiona pistacji są znane od kilku tysięcy lat. Nad ich smakiem rozpływali się władcy wielu krain. Już od dawien dawna znane są nie tylko ich wspaniały smak, ale też właściwości zdrowotne. Dawnymi czasy używano ich do uśmierzania bólu zębów i przy chorobach wątroby. Czy można jeść pistacje w ciąży?

Sprawdź też: rodzaje orzechów

Właściwości pistacji

Orzechy pistacji są ciekawą i zdrową przekąską oraz dodatkiem do wielu potraw. Doskonale pasują do mięs, serów czy sałatek. Dodają niepowtarzalny smak, chrupkość oraz wiele wartości odżywczych i witamin. Są bogate między innym w luteinę korzystnie wpływającą na wzrok. To z resztą dzięki luteinie właśnie mają swój zielonkawy kolor. Mają właściwości antynowotworowe i niwelują pojawianie się guzów w organizmie. Są bogate w fosfor, błonnik, żelazo, potas, cynk, wapń i witaminy z grupy A, E, C oraz B6. Czy pistacje w ciąży są odpowiednim składnikiem diety?

Czy kobiety w mogą jeść pistacje w ciąży?

pistacje w ciąży - czy kobiety w mogą jeść pistacje w ciąży?

Nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Wyniki prowadzonych badań naukowych prowadzą do różnych wniosków. Według jednej grupy spożywanie pistacji może prowadzić do pojawienia się alergii, aczkolwiek nie musi. Inni badacze z kolei twierdzą, że spożywanie pistacji podczas ciąży nie ma żadnego negatywnego wpływu na zdrowie kobiety czy dziecka. Kolejne teorie dotyczą niezwykle pozytywnego wpływu pistacji na dietę ciążową ze względu na bogactwo witaminy B6 mającej zbawienny wpływ na układ odpornościowy, produkcję czerwonych krwinek, wchłanianie magnezu czy przeciwdziałanie anemii, która często grozi przyszłym mamom.

Jedynym wyjątkiem jest stwierdzona alergia na pistacje. Wtedy pistacji powinny unikać nie tylko kobiety ciężarne, ale również wszyscy, dla których pistacje stanowią zagrożenie. Bez względu na wszystko w spożywaniu pistacji należy zachować umiar i rozsądek. Wszelkie wątpliwości należy rozwiewać z udziałem opinii lekarza prowadzącego ciążę. Przeczytaj też o jedzeniu chipsów w ciąży i piciu coli w ciąży.

Pistacje a karmienie piersią

Diety należy pilnować nie tylko w czasie ciąży, ale również po narodzinach dziecka, gdy jest ono karmione piersią. Orzeszki pistacji mogą być źródłem alergii, która nie musi oczywiście wystąpić, ale może i dlatego właśnie należy uważnie obserwować reakcje dziecka po przyjmowaniu pokarmu. Jeśli nie ma żadnych objawów, można spokojnie jeść pistacje i cieszyć się ich smakiem bez ograniczeń. W pozostałych artykułach w naszym serwisie przeczytasz o innych produktach spożywczych (np. lody w ciąży).

Najczęściej zadawane pytania

Czy pistacje w ciąży podnoszą cukier?

Wręcz przeciwnie – pistacje obniżają poziom cukru. Obniżają także poziom cholesterol i zmniejszają ciśnienie krwi.

Na co są dobre pistacje?

Pistacje zawierają białko i wapń (korzystne dla mięśni i kości), kwas foliowy i kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają poziom cholesterolu. Są bogate w witaminę B6, która wypływa pozytywnie na układ odpornościowy, produkcję czerwonych krwinek, wchłanianie magnezu i przeciwdziałanie anemii.

Jakich orzechów nie jeść w ciąży?

Orzechy są bardzo częstym alergenem. Reakcje alergiczne mogą powodować szczególnie orzeszki ziemne, nerkowce, laskowe, włoskie i piniowe.


Sprawdź także:
Archiwum: grudzień 2022
Photo of author

Karolina Woźniak

Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.

Popularne wpisy: