Dieta kobiety w ciąży decyduje zarówno o stanie zdrowia matki jak i dziecka. Sprawdź co robić, aby poprawić własne zdrowie i samopoczucie, a zarazem nie zaszkodzić dziecku, a nawet wpłynąć pozytywnie na jakie przyszły rozwój i zdrowie.
Prawidłowy poziom kwasu foliowego oraz jodu
Zalecaną dawką jest 0,4 mg kwasu foliowego dziennie, oraz 150-200μg jodu, jedynym wyjątkiem są kobiety mieszkające nad morzem, dla których dawki są zmienione. Przyjmowanie tych substancji zapobiegnie wady cewy nerwowej u płodu. Warto również pamiętać, że wszystkie dawki zależne są od osoby, podane przez nas ilości są uśrednione, a wam przyszłe mamy radzimy skontaktować się z lekarzem prowadzącym ciąże, aby uzyskać dokładne informacje.
Jedz odpowiednie pieczywo
Staraj się w miarę możliwości unikać produktów o niskich zawartościach wartości odżywczych, pieczywo z niskiego przemiału zawiera w sobie jedynie nieznaczną część składników odżywczych jakie jest w stanie ci zapewnić odpowiednie pieczywo.
Nie zapominaj o nabiale
Nabiał jest głównym źródłem wapnia, które jest niezbędne do prawidłowego rozwoju kości dziecka, pamiętaj aby produkty które spożywasz zawierały jak najmniej tłuszczu.
Wyeliminuj kawę
Postaraj się wyeliminować kawę podczas ciąży, jeśli jednak nie czujesz się na siłach po odstawieniu kawy – ogranicz ją do jednej filiżanki, ze względu na to, że według wielu naukowców kofeina zawarta w kawie podnosi stężenie katecholamin co sprawia, że płód otrzymuje mniej substancji odżywczych.
Pij około 2-2.5 Litra płynów
Największą część powinna stanowić woda – minimum 1 – 1.5 Litra dziennie, pozostałą część możesz zastąpić herbatami m.in. czerwoną, lub niektórymi wybranymi herbatami owocowymi i ziołowymi dla ciężarnych.
Spożywaj surowe owoce i warzywa
Owoce i warzywa, które zjadamy na surowo zawierają o wiele więcej witamin i składników mineralnych od tych wcześniej przyrządzonych. Warzywa i owoce, które szczególnie powinna spożywać kobieta w ciąży to: awokado (spora zawartość kwasu foliowego), Banany (Doskonałe źródło magnezu i witaminy B6), Buraki (Pomagają w produkcji czerwonych krwinek), kiwi (jest jednym z największych źródeł witaminy C wśród owoców)
Postaraj się całkowicie zrezygnować z fast foodów i niezdrowych przekąsek
Przekąski takie jak chipsy, ciasta, czy fast foody zawierają bardzo duże ilości: soli, cukru, oraz niezdrowych tłuszczów, które w nadmiarze mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie dziecka.
Pamiętaj o pełnowartościowym śniadaniu
śniadanie zawierające pełnowartościowe białko,dobrej jakości tłuszcz, węglowodany, oraz witaminy zapewni ci energię na początek dnia, a zarazem nie zaszkodzi maluchowi.
Unikaj smażonych potraw
Jeśli masz ochotę na mięso lub rybę staraj się ją upiec, udusić, lub ugotować, jeśli jednak postanowisz zjeść smażone danie – zrezygnuj z panierki.
Kontroluj ilość zjadanej soli
Pamiętaj, że nadmiar soli jest bardzo niebezpieczny, lecz niedobór soli również nie przynosi korzyści. Staraj się zjadać dzienni około 5g soli (łyżeczka od herbaty), lecz miej na uwadze to, że wiele produktów ma sól już w sobie.
Unikaj
Serów pleśniowych, sera feta, lub camembert. Sery te są wstanie przenosić bakterie zwaną listerią, na która kobiety w ciąży są podatne 20 razy bardziej niż przeciętna osoba. Zaleca się również unikanie surowych produktów takich jak: bekon, ser itp. oraz surowych składników produktów między innymi tych, które możemy odnaleźć w sushi.
Alkohol w ciąży
Alkohol jest substancją toksyczną, która dostaje się do krwiobiegu płodu – powoduje on niedotlenienie i upośledzenie odżywiania płodu. Spożywanie alkoholu w ciąży może doprowadzić do płodowego zespołu alkoholowego (FAS). Zespół ten powoduje choroby i problemy takie jak: mała masa dzieciątka, wady serca, układu kostno-stawowego i moczowego, upośledzenie umysłowe, oraz deformacje twarzy. Alkohol działa również negatywnie na mózg dziecka. Niewielka ilość alkoholu omyłkowo wypita w pierwsze dni ciąży nie zagraża bezpieczeństwu płodu, nasz organizm jest przygotowany na tego typu sytuacje i samoistnie zaczyna się bronić, natomiast gdy wiesz już o ciąży powinnaś natychmiast wykluczyć spożywanie nawet najmniejszych ilości alkoholu.
Palenie w ciąży
Nieważne, czy palisz osobiście, czy przebywasz w środowisku osób palących papierosy ma to zły wpływ na dziecko. Palenie, lub przebywanie w dymie papierosowym może doprowadzić do niedotlenienia płodu, oraz upośledzenia jego odżywiania, co skutkuje małą masą i wadami wrodzonymi. Najgorszym co może spotkać płód, w skutek palenia papierosów jest obumarcie wewnątrzmaciczne płodu, lub szybka śmierć noworodka. Odkąd dowiedziałaś się o ciąży, a jesteś osobą palącą dla dobra dziecka musisz natychmiast zerwać z nałogiem, oraz jak najmniej to możliwe przebywać w dymie papierosowym.
Podsumowując zebrane informacje najważniejszym jest zerwanie z nałogami, oraz odcięcie się od miejsc, w których płód może mieć styczność z dymem papierosowym. Równie ważna jest bogata i zbilansowana dieta, oraz dostarczanie do organizmu odpowiedniej dawki poszczególnych substancji takich jak jod, czy kwas foliowy.
Sprawdź także:
- Borówki w ciąży – czy można spożywać te owoce w ciąży? Sprawdzamy!
- Granat w ciąży – czy warto spożywać owoc granatu w czasie ciąży?
- Cytrusy w ciąży – czy owoce takie jak mandarynki i pomarańcze można jeść w ciąży?
- Kabanosy w ciąży – czy warto je jeść? Czy jest to zdrowy pokarm? Sprawdzamy!
- Frytki w ciąży – czy muszę z nich zrezygnować?
- Jabłka w ciąży – czy warto je jeść? Jakie korzyści i szkody wynikają z jedzenia jabłek?
- Czego nie można jeść w ciąży?