X

Czy można jeść ser pleśniowy w ciąży? Sprawdź, jakie sery są zakazane w ciąży

Spodziewasz się dziecka i nie jesteś pewna, czy ser pleśniowy w ciąży to dobry pomysł? Przeczytaj poniższy tekst, aby dowiedzieć się, jakie sery można jeść w czasie ciąży, a z jakich lepiej zrezygnować.
Ser pleśniowy w ciąży

Wiele kobiet w stanie błogosławionym zastanawia się nad tym, co może jeść, a z czego powinna zrezygnować na czas ciąży. Jednym z produktów budzących wśród przyszłych mam wiele wątpliwości jest ser pleśniowy. Warto wiedzieć, że ser pleśniowy w ciąży można jeść bez większych obaw o bezpieczeństwo malucha pod warunkiem jednak, że zostanie wybrany odpowiedni jego typ. Przeczytaj, o jaki rodzaj sera chodzi.

Z jakich serów należy zrezygnować w czasie ciąży?

sery pleśniowe w ciąży - z jakich należy zrezygnować

Kobiety w ciąży powinny zrezygnować przede wszystkim ze spożywania serów pleśniowych, które wytwarzane są z surowego (czyli niepasteryzowanego mleka). Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na zawartość bakterii Listeria monocytogenes (zwiększone ryzyko zakażenia groźną dla płodu listeriozą). Z niepasteryzowanego mleka produkowane są przede wszystkim sery francuskie typu brie, camembert czy różnego rodzaju twarde sery przerośnięte szlachetną niebieską pleśnią.

Zobacz też:  Szałwia w ciąży – czy to bezpieczne zioło?

Sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego

sery pleśniowe w ciąży - sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego

Czy można spożywać pasteryzowane sery w ciąży? Co prawda spożywanie serów pleśniowych wyprodukowanych z mleka pasteryzowanego jest dla kobiet w stanie błogosławionym nieco bezpieczniejsze niż tych powstałych na bazie mleka niepasteryzowanego, to jednak mimo wszystko (nawet jeśli w grę wchodzą wielkie i niepohamowane chęci) dla zdrowia własnego dziecka nie należy przesadzać ze spożywaniem zbyt dużej ilości tego rodzaju produktów.

Czy warto jeść sery w ciąży?

Należy przede wszystkim mieć na uwadze fakt, że sery pleśniowe powstałe na bazie niepasteryzowanego mleka charakteryzują się bardzo dużą wilgotnością. To z kolei, jak doskonale wiadomo, jest idealne środowisko do rozwoju różnego rodzaju bakterii. Dlatego też, jeżeli już kobieta ma nieodpartą ochotę na zjedzenie posiłku powstałego na bazie sera pleśniowego, powinna zadbać o właściwą obróbkę najlepiej termiczną. Dzięki temu nie tylko zje smaczny posiłek, na który ma w danym momencie ochotę, ale przede wszystkim zminimalizuje ryzyko zakażania bakterią, która może być niezwykle groźna dla zdrowia i kondycji płodu.

Ser pleśniowy w ciąży a zdrowa dieta przyszłej mamy

Choć z pewnością istnieje szerokie grono kobiet lubujących się w smaku sera pleśniowego, to jednak warto pamiętać o tym (odnosi się to nie tylko do ciężarnych kobiet, ale również wszystkich miłośników tego smakołyku), że ser pleśniowy jest niezwykle kalorycznym produktem, który nie powinien pojawiać się często w zdrowiej i odpowiednio zbilansowanej diecie. Ponadto ser tego typu jest niezwykle bogatym źródłem zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie wpływają korzystnie nie tylko na samopoczucie, ale przede wszystkim na zdrowie.

Zobacz też:  Magnez w ciąży – czym grozi niedobór? Jak wygląda suplementacja u kobiet w ciąży?

Dlatego nawet po odpowiedniej obróbce ser pleśniowy w ciąży nie powinien być spożywany zbyt często, ponieważ może mieć to poważne konsekwencje zdrowotne nie tylko dla dziecka, ale również dla matki.

Czy w ciąży można jeść ser pleśniowy? Czy istnieje ryzyko uczulenia?

sery pleśniowe w ciąży - czy w ciąży można jeść ser pleśniowy

Ser pleśniowy w ciąży nie jest składnikiem wskazanym do spożywania (co nie jest jednoznacznie z tym, że jest całkowicie zakazany) również ze względu na dość duże ryzyko wystąpienia alergii (w końcu jest to produkt zawierający duże ilości zwierzęcego białka). Ponadto w tym serze znajduje się duża ilość tyraminy, szczególnie szkodliwej dla osób zmagających się z problemem uciążliwych migren (substancja ta wywołuje wzrost ciśnienia oraz przyczynia się do powstania skurczu naczyń krwionośnych).

Najczęściej zadawane pytania

Jakie sery pleśniowe w ciąży?

Ser pleśniowy w ciąży można jeść pod warunkiem, że zostały wytworzone z pasteryzowanego mleka i poddane zostały obróbce termicznej, chodzi o takie sery jak m.in. roquefort czy gorgonzola. Kobiety mogą jeść w ciąży także ser typu feta, mozzarellę, halloumi czy mascarpone – wszystkie te rodzaje są produkowane z przetworzonego mleka.

Zobacz też:  Zgrzytanie zębami u dzieci – objawy i leczenie bruksizmu

Czy ser camembert jest serem pleśniowym?

Tak, jest to ser podpuszczkowy porośnięty pleśnią białą. Jest produkowany z mleka krowiego i pochodzi z Francji.

Czy ser pleśniowy jest pasteryzowany?

Na rynku polskich przeważająca część serów pleśniowych wytwarzana jest z mleka pasteryzowanego. Jednak zawsze przed spożyciem sera pleśniowego w ciąży należy sprawdzić informację na opakowaniu produktu.


Sprawdź także:
Może Cię także zainteresować: