Wiele kobiet w stanie błogosławionym zastanawia się nad tym, co może jeść, a z czego powinna zrezygnować na czas ciąży. Jednym z produktów budzących wśród przyszłych mam wiele wątpliwości jest ser pleśniowy. Warto wiedzieć, że ser pleśniowy w ciąży można jeść bez większych obaw o bezpieczeństwo malucha pod warunkiem jednak, że zostanie wybrany odpowiedni jego typ. Przeczytaj, o jaki rodzaj sera chodzi.
Z jakich serów należy zrezygnować w czasie ciąży?
Kobiety w ciąży powinny zrezygnować przede wszystkim ze spożywania serów pleśniowych, które wytwarzane są z surowego (czyli niepasteryzowanego mleka). Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na zawartość bakterii Listeria monocytogenes (zwiększone ryzyko zakażenia groźną dla płodu listeriozą). Z niepasteryzowanego mleka produkowane są przede wszystkim sery francuskie typu brie, camembert czy różnego rodzaju twarde sery przerośnięte szlachetną niebieską pleśnią.
Sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego
Czy można spożywać pasteryzowane sery w ciąży? Co prawda spożywanie serów pleśniowych wyprodukowanych z mleka pasteryzowanego jest dla kobiet w stanie błogosławionym nieco bezpieczniejsze niż tych powstałych na bazie mleka niepasteryzowanego, to jednak mimo wszystko (nawet jeśli w grę wchodzą wielkie i niepohamowane chęci) dla zdrowia własnego dziecka nie należy przesadzać ze spożywaniem zbyt dużej ilości tego rodzaju produktów.
Czy warto jeść sery w ciąży?
Należy przede wszystkim mieć na uwadze fakt, że sery pleśniowe powstałe na bazie niepasteryzowanego mleka charakteryzują się bardzo dużą wilgotnością. To z kolei, jak doskonale wiadomo, jest idealne środowisko do rozwoju różnego rodzaju bakterii. Dlatego też, jeżeli już kobieta ma nieodpartą ochotę na zjedzenie posiłku powstałego na bazie sera pleśniowego, powinna zadbać o właściwą obróbkę – najlepiej termiczną. Dzięki temu nie tylko zje smaczny posiłek, na który ma w danym momencie ochotę, ale przede wszystkim zminimalizuje ryzyko zakażania bakterią, która może być niezwykle groźna dla zdrowia i kondycji płodu. Sprawdź też: kefir w ciąży.
Ser pleśniowy w ciąży a zdrowa dieta przyszłej mamy
Choć z pewnością istnieje szerokie grono kobiet lubujących się w smaku sera pleśniowego, to jednak warto pamiętać o tym (odnosi się to nie tylko do ciężarnych kobiet, ale również wszystkich miłośników tego smakołyku), że ser pleśniowy jest niezwykle kalorycznym produktem, który nie powinien pojawiać się często w zdrowiej i odpowiednio zbilansowanej diecie. Ponadto ser tego typu jest niezwykle bogatym źródłem zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie wpływają korzystnie nie tylko na samopoczucie, ale przede wszystkim na zdrowie.
Dlatego nawet po odpowiedniej obróbce ser pleśniowy w ciąży nie powinien być spożywany zbyt często, ponieważ może mieć to poważne konsekwencje zdrowotne nie tylko dla dziecka, ale również dla matki.
Czy w ciąży można jeść ser pleśniowy? Czy istnieje ryzyko uczulenia?
Ser pleśniowy w ciąży nie jest składnikiem wskazanym do spożywania (co nie jest jednoznacznie z tym, że jest całkowicie zakazany) również ze względu na dość duże ryzyko wystąpienia alergii (w końcu jest to produkt zawierający duże ilości zwierzęcego białka). Ponadto w tym serze znajduje się duża ilość tyraminy, szczególnie szkodliwej dla osób zmagających się z problemem uciążliwych migren (substancja ta wywołuje wzrost ciśnienia oraz przyczynia się do powstania skurczu naczyń krwionośnych).
Jeśli interesują cię podobne tematy dotyczące kwestii żywienia w czasie ciąży (np. kakao w ciąży lub lody w ciąży), przeczytaj inne artykuły w naszym serwisie.
Najczęściej zadawane pytania
Jakie sery pleśniowe w ciąży?
Ser pleśniowy w ciąży można jeść pod warunkiem, że zostały wytworzone z pasteryzowanego mleka i poddane zostały obróbce termicznej, chodzi o takie sery jak m.in. roquefort czy gorgonzola. Kobiety mogą jeść w ciąży także ser typu feta, mozzarellę, halloumi czy mascarpone – wszystkie te rodzaje są produkowane z przetworzonego mleka.
Czy ser camembert jest serem pleśniowym?
Tak, jest to ser podpuszczkowy porośnięty pleśnią białą. Jest produkowany z mleka krowiego i pochodzi z Francji.
Czy ser pleśniowy jest pasteryzowany?
Na rynku polskich przeważająca część serów pleśniowych wytwarzana jest z mleka pasteryzowanego. Jednak zawsze przed spożyciem sera pleśniowego w ciąży należy sprawdzić informację na opakowaniu produktu.
Sprawdź także:
- Czy możesz jeść ser feta w ciąży? Sprawdź, czy może zaszkodzić dziecku?
- Czy możesz jeść parmezan w ciąży? Jakie sery w ciąży są dozwolone i bezpieczne?
- Mozzarella w ciąży – czy to dobry pomysł?
- Oscypek w ciąży – czy można jeść? Czy oscypek z grilla jest dozwolony w tym czasie?
- Grana padano w ciąży – czy ser ten jest zdrowym wyborem żywieniowym?
- Mleko w ciąży – czy warto spożywać mleko i produkty mleczne w ciąży? Sprawdzamy!
- Czemu służy pakowanie próżniowe?