Ser pleśniowy w ciąży

Wiele kobiet w stanie błogosławionym zastanawia się nad tym, co może jeść , a z czego powinna zrezygnować na czas ciąży. Jednym z produktów budzących wśród przyszłych mam wiele wątpliwości jest ser pleśniowy. Warto wiedzieć, że ser pleśniowy w ciąży można jeść bez większych obaw o bezpieczeństwo malucha pod warunkiem jednak, że zostanie wybrany odpowiedni jego typ.

Z jakich serów przede wszystkim należy zrezygnować w czasie ciąży?

Kobiety w ciąży powinny zrezygnować przede wszystkim ze spożywania serów pleśniowych, które wytwarzane są z surowego (czyli niepasteryzowanego mleka). Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na zawartość bakterii Listeria monocytogenes (zwiększone ryzyko zarażenia groźną dla płody toksoplazmozą). Z niepasteryzowanego mleka produkowane są przede wszystkim sery francuskie typu brie, camembert czy różnego rodzaju twarde sery przerośnięte szlachetną niebieską pleśnią.

Sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego

Co prawda spożywanie serów pleśniowych wyprodukowanych z mleka pasteryzowanego jest dla kobiet w stanie błogosławionym nieco bezpieczniejsze niż tych powstałych na bazie mleka niepasteryzowanego, to jednak mimo wszystko (nawet jeśli w grę wchodzą wielkie i niepohamowane chęci) dla zdrowia własnego dziecka nie należy przesadzać ze spożywaniem zbyt dużej ilości tego rodzaju produktów. Należy przede wszystkim mieć na uwadze fakt , że sery pleśniowe powstałe na bazie niepasteryzowanego mleka charakteryzują się bardzo dużą wilgotnością. To z kolei, jak większości jest doskonale wiadomo, jest idealne środowisko do rozwoju różnego rodzaju bakterii. Dlatego też, jeżeli już kobieta ma nieodpartą ochotę na zjedzenie posiłku powstałego na bazie sera pleśniowego powinna zadbać o jego właściwą obróbkę – najlepiej termiczną. Dzięki temu nie tylko zje smaczny posiłek na który ma w danym momencie ochotę, ale przede wszystkim zminimalizuje ryzyko zakażania bakterią, która może być niezwykle groźna dla zdrowia i kondycji płodu.

Ser pleśniowy a zdrowa dieta przyszłej mamy

Choć z pewnością istnieje szerokie grono kobiet lubujących się w smaku sera pleśniowego, to jednak warto pamiętać o tym (odnosi się to nie tylko do ciężarnych kobiet, ale również wszystkich miłośników tego smakołyku), że ser pleśniowy jest niezwykle kalorycznym produktem, który nie powinien pojawiać się często w zdrowiej i odpowiednio zbilansowanej diecie. Ponadto ser tego typu jest niezwykle bogatym źródłem zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie wpływają korzystnie nie tylko na samopoczucie, ale przede wszystkim na zdrowie. Dlatego nawet po odpowiedniej obróbce sera pleśniowego, ciężarne kobiety nie powinny spożywać go zbyt często, bowiem może mieć to poważne konsekwencje zdrowotne nie tylko dla dziecka, ale również dla matki.

Duże ryzyko uczulenia

Ser pleśniowy w ciąży nie jest składnikiem wskazanym do spożywania (co nie jest jednoznacznie z tym, że jest całkowicie zakazany) również ze względu na dość duże ryzyko wystąpienia alergii (w końcu jest to produkt zawierający duże ilości zwierzęcego białka). Ponadto w tym serze znajduje się duża ilość tyraminy, szczególnie szkodliwej dla osób zmagających się z problemem uciążliwych migren (substancja ta wywołuje wzrost ciśnienia oraz przyczynia się do powstania skurczu naczyń krwionośnych).

Default image
Karolina Woźniak
Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.

Skomentuj artykuł

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kawa w ciąży
Kawa w ciąży

Kawa jest najpopularniejszym napojem świata. Między innymi z tego powodu bywa nazywana również czarnym złotem. Jednym z głównym powodów popularności...

Zamknij