Z całą pewnością wiele kobiet zastanawia się, czy można jeść sushi w ciąży. Wiele osób uważa, że nie, jednak spożywanie tego rodzaju produktów oficjalnie nie jest w ciąży zabronione. Jednakże warto przestrzegać kilku podstawowych zasad związanych ze spożywaniem sushi. Przeczytaj i dowiedz się, czy w ciąży można jeść sushi.
Zakaz jedzenia sushi w ciąży to mit
Zakaz jedzenia sushi w ciąży jest bardzo popularnym mitem. Prawdopodobnie pochodzi on od tego, że jedzenie sushi kojarzy się przede wszystkim z jedzeniem surowych produktów, które mają być dla kobiet w ciąży zakazane. Jednak nie każde sushi składa się z surowej ryby. Mogą się w nim znajdować ryby gotowane, pieczone lub smażone, które z całą pewnością nie zaszkodzą ciężarnej. Są one zawinięte w glony oraz ryż, podobnie jak sushi, które jest wykonywane z surowych ryb czy owoców można, uważanych za przeciwwskazane w tym wyjątkowym stanie.
Wśród różnych rodzajów sushi można wyróżnić także sushi wegetariańskie, które składa się w dużej mierze z warzyw. Na pewno nie są one szkodliwe dla kobiet w ciąży. Z bezpiecznych rodzajów sushi można wskazać też na nori z awokado lub nori z ogórkiem. Bezpieczne jest także sushi w ciąży z grillowaną krewetką lub pieczonym łososiem.
Odpowiednio przygotowane ryby bezpieczne w ciąży
Kobiety w ciąży mogą spożywać sushi, które złożone jest z odpowiednio przygotowanych ryb. Mogą być one gotowane, pieczone, a nawet smażone. Dlatego kobiety w ciąży mogą spożywać takie produkty jak grillowane krewetki w ciąży czy pieczony łosoś. Natomiast nie jest zalecane przez lekarzy spożywanie surowych ryb czy owoców morza przez kobiety w ciąży. Produkty tego rodzaju, które są w odpowiedni sposób przechowywane, nie powinny zaszkodzić kobiecie w ciąży, jednakże dla zachowania pełnego bezpieczeństwa nie poleca się ich spożywać w tym stanie. Kwestia higieny jest jedną z najbardziej priorytetowych kwestii podczas przygotowywania każdego pożywienia dla kobiet w ciąży.
Sushi dla ciężarnych
Bardzo istotny jest wybór miejsca, w którym będzie się spożywało sushi w ciąży. Sushi jest potrawą formowaną ręką, która jest przygotowywana z wielu surowych składników. Dlatego ważne jest, aby przestrzegać podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania tego rodzaju posiłków. Ponadto istotne jest, aby wszystkie składniki, z których przygotowywana jest ta potrawa, charakteryzowały się najwyższymi parametrami jakościowymi i przede wszystkim były świeże.
Wybór restauracji ma znaczenie
Dlatego warto wybrać się na sushi w ciąży wyłącznie do renomowanej restauracji, która zatrudnia wybitnych kucharzy. W takich miejscach często potrawy przygotowywane są na oczach klientów i można być świadkiem całego procesu ich tworzenia. Istotna jest również estetyka podawania tego rodzaju potraw. Nie warto natomiast kupować sushi w sklepie, ani też zamawiać go z dostawą, ponieważ wtedy nie wiadomo, w jakich okolicznościach ono powstawało.
Czy w ciąży można jeść sushi?
Wiele renomowanych restauracji, które zajmują się serwowaniem sushi, posiada w swojej ofercie specjalnie wybrane menu dla ciężarnych, w którym znajdują się wyłącznie dozwolone produkty. Dlatego kobieta, która się znajduje w tym wyjątkowym stanie, nie musi odmawiać sobie od czasu do czasu takiej potrawy, jaką jest sushi. Wbrew pozorom jest ona bardzo dobrze zbilansowana, ponieważ posiada lekkostrawny ryż, świeże warzywa, a także rybę z zawartością kwasów omega. Jest to bardzo wartościowe, a także proste danie, które może być spożywane przez każdą kobietę, niezależnie od jej stanu. Na przykład pieczony łosoś w ciąży będzie dobrym i zdrowym wyborem.
Najczęściej zadawane pytania
Czy sushi w tempurze jest surowe?
Jeśli jesteś w ciąży, możesz zjeść sushi w tempurze, ponieważ ten rodzaj sushi nie zawiera surowego mięsa.
Czy można jeść surowego łososia w ciąży?
Odradza się jedzenie surowych ryb w czasie ciąży. To samo dotyczy jedzenia sushi z surowej ryby. Surowe mięso może zawierać szkodliwe (szczególnie w ciąży) pasożyty i bakterie.
Czym grozi jedzenie sushi?
Jedzenie surowych ryb może być szkodliwe dla kobiet w ciąży. Ryby niepoddane obróbce cieplnej (smażeniu, pieczeniu czy wędzeniu) mogą zawierać pasożyty i bakterie, np. Listeria monocytogenes, które powodują listeriozę. Zakażenie tą bakterią może powodować uszkodzenie płodu i poronienie.
Sprawdź także:
- Krewetki w ciąży i podczas karmienia piersią. Czy można jeść owoce morza w ciąży?
- Łosoś w ciąży – czy można jeść? Czy ryba wędzona jest bezpieczna dla przyszłej mamy?
- Śledzie w ciąży – czy można jeść? Sprawdź bezpieczną dietę przyszłej mamy
- Wątróbka w ciąży – czy jest bezpieczna dla przyszłej mamy i płodu?
- Ryby w ciąży – czy jedzenie ryb może zaszkodzić przyszłej mamie?
- Pieczarki w ciąży – czy można jeść? Dowiedz się, czy w ciąży można jeść grzyby!
- Co jeść w ciąży żeby dziecko było zdrowe? – Poradnik żywieniowy dla przyszłych mam