Zastanawiasz się, czy w ciąży można jeść kaszankę? Nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ odpowiedź zależy od kilku czynników. Sprawdź, z jakim ryzykiem wiąże się spożywanie kaszanki w ciąży.
Co zawiera kaszanka?
Kaszanka jest przygotowywana z mięsa lub podrobów, kaszy gryczanej oraz krwi zwierząt. To połączenie sprawia, że zawiera ona duże ilości tłuszczu, cholesterolu, ale także żelaza. Co prawda w jej składzie znajdują się także witaminy oraz minerały, jednak zawartość tych składników odżywczych jest znacznie wyższa w warzywach.
Kaszanka w ciąży – czy można ją bezpiecznie spożywać?
Czy jedzenie kaszanki przez ciężarne to dobry pomysł? Podobnie jak w przypadku kabanosów w ciąży wielu lekarzy zaleca przyszłym mamom całkowitą rezygnację z tego dania. Dlaczego?
Zwierzęca krew może zawierać niebezpieczne bakterie oraz inne drobnoustroje chorobotwórcze, które mogą przetrwać proces obróbki termicznej. Oczywiście o wiele bezpieczniejsze jest spożycie kaszanki smażonej na patelni lub upieczonej na grillu niż surowej, ponieważ w ten sposób zabija się patogeny, jednak nie daje to 100% pewności ich eliminacji.
Poza tym kaszanka to potrwa wysoko kaloryczna, a w dodatku bogata w tłuszcze oraz cholesterol. Chociaż zapotrzebowanie na energie w ciąży rośnie, to większość pacjentek i tak cierpi z powodu nadwagi. Niebezpieczna jest także duża ilość witaminy A zawarta w wątróbce, ponieważ może ona prowadzić do rozwoju wad płodu.
Czy karmiąc piersią, można zjeść kaszankę?
Spożywanie kaszanki w ciąży nie jest dobrym pomysłem. Jak sytuacja wygląda w przypadku karmiących mam? Niektórzy lekarze dopuszczają możliwość skonsumowania tego dania, o ile pochodzi ono ze sprawdzonego źródła i nie jest spożywane w nadmiarze. Inni specjaliści uważają, że w tym okresie należy całkowicie unikać kaszanki. Jeżeli masz na nią apetyt, możesz zastąpić ją jej wegańską wersją, która smakuje podobnie, a jest bezpieczna dla zdrowia.
Większość lekarzy zaleca całkowitą rezygnację z kaszanki w ciąży. Jeśli mimo tego chcesz ją spożywać, rób to z umiarem i zwracaj uwagę na jakość produktu.
Sprawdź także:
- Wątróbka w ciąży – czy jest bezpieczna dla przyszłej mamy i płodu?
- Czy można jeść cytrusy w ciąży? Sprawdź, czy mandarynki w ciąży mogą zaszkodzić
- Żurawina w ciąży na zapalenie pęcherza, zakażenia, przeziębienia i żylaki
- Zakazane owoce w ciąży – czego nie wolno jeść w ciąży?
- Ryby w ciąży – czy jedzenie ryb może zaszkodzić przyszłej mamie?
- Kapusta kiszona w ciąży – czy można jeść kiszonki w czasie ciąży?
- Granat w ciąży – czy warto spożywać owoc granatu w czasie ciąży?