X

Kaszanka w ciąży i w trakcie karmienia piersią

Czy spożywanie kaszanki w ciąży jest dobre dla zdrowia? Co znajduje się w składzie potrawy? Jakie są wady tego produktu? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszym poradniku!
kaszanka w ciąży

Zastanawiasz się, czy w ciąży można jeść kaszankę? Nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ odpowiedź zależy od kilku czynników. Sprawdź, z jakim ryzykiem wiąże się spożywanie kaszanki w ciąży.

Co zawiera kaszanka?

Kaszanka jest przygotowywana z mięsa lub podrobów, kaszy gryczanej oraz krwi zwierząt. To połączenie sprawia, że zawiera ona duże ilości tłuszczu, cholesterolu, ale także żelaza. Co prawda w jej składzie znajdują się także witaminy oraz minerały, jednak zawartość tych składników odżywczych jest znacznie wyższa w warzywach.

Kaszanka w ciąży – czy można ją bezpiecznie spożywać?

Czy jedzenie kaszanki przez ciężarne to dobry pomysł? Podobnie jak w przypadku kabanosów w ciąży wielu lekarzy zaleca przyszłym mamom całkowitą rezygnację z tego dania. Dlaczego?

Zwierzęca krew może zawierać niebezpieczne bakterie oraz inne drobnoustroje chorobotwórcze, które mogą przetrwać proces obróbki termicznej. Oczywiście o wiele bezpieczniejsze jest spożycie kaszanki smażonej na patelni lub upieczonej na grillu niż surowej, ponieważ w ten sposób zabija się patogeny, jednak nie daje to 100% pewności ich eliminacji.

Zobacz też:  Kabanosy w ciąży – czy warto je jeść? Czy jest to zdrowy pokarm? Sprawdzamy!

Poza tym kaszanka to potrwa wysoko kaloryczna, a w dodatku bogata w tłuszcze oraz cholesterol. Chociaż zapotrzebowanie na energie w ciąży rośnie, to większość pacjentek i tak cierpi z powodu nadwagi. Niebezpieczna jest także duża ilość witaminy A zawarta w wątróbce, ponieważ może ona prowadzić do rozwoju wad płodu.

Czy karmiąc piersią, można zjeść kaszankę?

Spożywanie kaszanki w ciąży nie jest dobrym pomysłem. Jak sytuacja wygląda w przypadku karmiących mam? Niektórzy lekarze dopuszczają możliwość skonsumowania tego dania, o ile pochodzi ono ze sprawdzonego źródła i nie jest spożywane w nadmiarze. Inni specjaliści uważają, że w tym okresie należy całkowicie unikać kaszanki. Jeżeli masz na nią apetyt, możesz zastąpić ją jej wegańską wersją, która smakuje podobnie, a jest bezpieczna dla zdrowia.

Większość lekarzy zaleca całkowitą rezygnację z kaszanki w ciąży. Jeśli mimo tego chcesz ją spożywać, rób to z umiarem i zwracaj uwagę na jakość produktu.


Sprawdź także:
Zobacz też:  Orzechy w ciąży – czy warto je jeść? Czy istnieje ryzyko wystąpienia alergii?
Może Cię także zainteresować: