Surimi w ciąży – czy kobiety w ciąży mogą jeść paluszki krabowe?

Surimi w ciąży cieszy się zainteresowaniem przyszłych mam. Czy jednak jest to bezpieczny wybór? Poznaj fakty i wskazówki, które rozwieją twoje wątpliwości! Przeczytaj nasz artykuł, aby dowiedzieć się więcej na ten temat.
surimi w ciąży

Warto zapamiętać!

  • Surimi w ciąży jest uważane za bezpieczne, ponieważ poddawane jest obróbce termicznej, która minimalizuje ryzyko zakażenia bakterią listeria, odpowiedzialną za listeriozę.
  • Chociaż surimi jest bezpieczne, przyszłe matki powinny unikać produktów z dodatkami i konserwantami oraz kontrolować spożycie, aby nie przekroczyć zalecanego poziomu rtęci w diecie.

Co to jest surimi?

Surimi, popularnie nazywane paluszkami krabowymi, to produkt stworzony z mielonych białych ryb, które są następnie przyprawiane i formowane tak, aby przypominały mięso kraba. Choć smakują i wyglądają jak krab, surimi w rzeczywistości nie zawiera krabowego mięsa. 

Czy mogę jeść surimi w ciąży?

Jest to pytanie, które pojawia się bardzo często. W ciąży powinnyśmy być ostrożne, zwłaszcza jeśli chodzi o spożywanie surowych owoców morza. Listerioza jest jednym z potencjalnych zagrożeń, a bakteria listeria może negatywnie wpłynąć na płód. Bakterią tą można zarazić się też, jedząc niepasteryzowany ser. Dobra wiadomość jest taka, że większość surimi jest poddawana obróbce termicznej przed sprzedażą, co minimalizuje ryzyko zakażenia. Lekarze jednak zalecają zrezygnowanie z jedzenia surimi w czasie ciąży, podobnie jak innych owoców morza czy sushi.

Jedzenie owoców morza przez kobiety w ciąży

Owoce morza są bogatym źródłem białka, jednak czasie ciąży powinny być spożywane z umiarem. Niektóre, jak ostrygi czy mięczaki, lepiej jest całkowicie wyeliminować ze swojej diety ze względu na ryzyko zakażenia listeriozą.

Eksperci zgodnie twierdzą, że podczas ciąży powinnyśmy unikać spożywania surowych produktów, które mogą zwiększać ryzyko zakażenia. Jeśli chodzi o surimi, zaleca się wybieranie tych, które zostały poddane obróbce termicznej i nie zawierają podejrzanych dodatków. W razie wątpliwości warto zwrócić się do lekarza lub ginekologa.

Potencjalne ryzyko jedzenia paluszków krabowych w czasie ciąży

Produkt ten zazwyczaj zawiera konserwanty, dlatego przed jego spożyciem w czasie ciąży lub podczas karmienia ciążą powinnaś skonsultować się z lekarzem, lub ginekologiem, który oceni, czy surimi może być elementem twojej diety.

Choć surimi jest poddawane obróbce termicznej, niektóre marki mogą używać konserwantów lub dodatków, które mogą nie być zalecane dla ciężarnych. Dodatkowo nadmierne spożycie surimi, podobnie jak innych owoców morza, może prowadzić do zbyt wysokiego spożycia rtęci. Dlatego warto spożywać surimi z umiarem.

Podsumowanie informacji

Wiesz już, czy surimi w ciąży to dobry pomysł. Pamiętaj, zawsze konsultuj się ze swoim lekarzem przed wprowadzeniem do diety nowych produktów przed porodem. Lekarz najlepiej zna twoją historię zdrowotną i może dostarczyć spersonalizowanych zaleceń dotyczących diety. 


Sprawdź także:
Archiwum: październik 2023
Photo of author

Marek Michalczyk

Z wykształcenia prawnik, z zawodu programista, z pasji muzyk. W życiu staram się wychodzić poza schematy i realizować się we wszystkim, co akurat przynosi mi życie.

Popularne wpisy: