Wątróbka w ciąży

Wśród różnych produktów spożywczych można wymienić wątróbkę. Warto dowiedzieć się nieco więcej na temat jej właściwości, a także możliwości spożywania podczas ciąży. Dzięki temu na pewno nie popełni się błędów żywieniowych.

Czym jest wątróbka?

Wątróbka jest jednym z rodzajów podrobów. W jej składzie można znaleźć liczne witaminy oraz mikroelementy, które mają pozytywny wpływ na zdrowie każdego człowieka. Wśród nich można przede wszystkim wymienić witaminy z grupy B, ale także witaminę D, A, PP, a także cynk oraz miedź. W wątróbce znajdują się również stosunkowo spore ilości żelaza, które są niezwykle potrzebne wielu kobietom, a w szczególności kobietom, które spodziewają się dziecka.

W ciąży zapotrzebowanie na żelazo jest podwyższone, dlatego warto je uwzględnić w swoim codziennym jadłospisie. Oprócz tego wątróbka stanowi również bardzo dobre źródło białka zwierzęcego, które jest dość dobrze przyswajane przez organizm człowieka. W obecnych czasach przyrządza się dość zróżnicowane rodzaje wątróbki. Wśród nich można wymienić zarówno wątróbkę drobiową, jak i wołową lub wieprzową.

Zobacz też:  Witaminy i minerały dla dzieci – co warto suplementować i kiedy?

Wątróbka w ciąży

Wątróbka w swoim składzie oprócz żelaza zawiera również dość spore ilości witaminy A w postaci retinolu. Zbyt duża ilość witaminy A może być toksyczna i mieć negatywny wpływ na płód rozwijający się w łonie matki. Dodatkowo nadmiar witaminy A może również spowodować powstanie różnego rodzaju wad rozwojowych u dziecka, takich jak wady czaszki i układu nerwowego, a także przedwczesne i trudne porody. Dlatego warto jej unikać, jeśli tylko ma się taką możliwość.

Witaminę A warto podczas ciąży przyjmować z warzyw oraz owoców, w których nie znajdują się jej nadmierne ilości. Oprócz tego w wątróbce znajdują się również stosunkowo spore ilości cholesterolu, który może powodować problemy ze zwiększonym ciśnieniem tętniczym krwi, a także pogorszyć gospodarkę lipidową w organizmie. Dodatkowo warto również zwrócić uwagę na fakt, że w wątrobie kumulują się wszelkiego rodzaju toksyny, a nawet metale ciężkie. Dlatego nie powinna być spożywana przez kobietę w ciąży i rozwijające się w jej łonie dziecko.

Ochota na wątróbkę

Wątróbka drobiowa w ciąży nie jest polecanym produktem spożywczym. Jednak wiele kobiet ma ochotę na wątróbkę w ciąży i zastanawia się, czy może ją spożywać. Zachcianki ciążowe mogą wynikać z niedoborów niektórych witamin oraz minerałów. Dlatego warto je uzupełnić w inny sposób, na przykład poprzez spożywanie innych produktów spożywczych.

Zobacz też:  Jak radzić sobie z bezsennością?

Polecanym rozwiązaniem jest stosowanie suplementów diety, które w swoim składzie będą zawierały żelazo. Warto również pamiętać o doskonałych źródłach żelaza w codziennej diecie. Wśród nich można wymienić jaja, czerwone mięso, ryby, a także rośliny strączkowe. Żelazo można również znaleźć w nasionach i orzechach oraz ciemnozielonych warzywach liściastych. Warto uwzględnić te produkty w swoim codziennym jadłospisie, ponieważ są one niezwykle korzystne dla zdrowia każdego człowieka, zarówno kobiety w ciąży, jak i jej dziecka.

Default image
Karolina Woźniak
Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.
Articles: 119