Martwisz się, że parmezan w ciąży może być niezdrowy? Przecież tak wiele specjałów doprawianych jest jednym z najdroższych włoskich serów, jakim jest parmezan. Czy kobiety w ciąży mogą go bezpiecznie spożywać? Tak wiele mówi się przecież o serach zakazanych dla kobiet ciężarnych, których trzeba unikać w diecie. Poniżej obalamy mity i rozwiewamy wątpliwości dotyczące parmezanu w ciąży.
Ser parmezan w ciąży – czy można jeść?
Czy można jeść parmezan w ciąży? Zdecydowanie tak. Warto zatem raz na zawsze zapamiętać to sobie i opierając się na sprawdzonej wiedzy, spożywać przysmaki włoskie z parmezanem bez wyrzutów sumienia. Dlaczego ser parmezan w ciąży jest bezpieczny? Po pierwsze to ser, który powstaje z mleka pasteryzowanego. Co oznacza to w praktyce? Że mleko, zanim zostanie poddane kolejnym etapom przetwarzania, jest poddane obróbce – podgrzane do odpowiedniej temperatury, w której giną wszystkie bakterie. Dzięki temu produkowany ser również jest bezpieczny dla ciężarnych (mleko niepasteryzowane może zawierać bakterie grożące listeriozą). Przeczytaj też, czy mozzarella w ciąży jest dobrym wyborem.
Sery twarde bezpieczne dla kobiet w ciąży
Po drugie, parmezan to ser twardy. Podobnie jak pecorino, który również jest niezwykle smacznym i aromatycznym włoskim z serem, parmezan dojrzewa przez wiele miesięcy. Twarde sery uznawane są właśnie za bezpieczne dla kobiet ciężarnych. Niestety nie można tego samego powiedzieć o serach miękkich, które są wytwarzane z niepasteryzowanego mleka. Jeżeli dodatkowo są pokryte pleśnią, tak jak na przykład ser lazur, nie wolno ich spożywać przez kobiety w ciąży. Sprawdź też: ser pleśniowy w ciąży.
Czy parmezan może być z mleka niepasteryzowanego?
Skąd mam mieć pewność, że parmezan zawsze powstał z mleka pasteryzowanego? Oczywiście nie możemy mieć tej pewności. Dlatego też dosyć istotne jest to, aby kupować sery z dobrego, renomowanego źródła. Tak zresztą jest zawsze w przypadku produktów odzwierzęcych. Kupując parmezan, który jest sprzedawany w opakowaniach, na których zostały wyszczególnione informacje dotyczące procesu produkcji, wybieramy po prostu bezpieczną opcję. Oczywiście taki oryginalny parmezan to drogi produkt, ale warto na niego postawić zwłaszcza w czasie ciąży
Jaki parmezan kupować?
Lepiej kupować parmezan w kawałkach niż decydować się na ser, które kupujemy w postaci sera tartego w woreczku. Dlaczego? To proste. Tarty ser to bardzo często produkt powstający z wielu różnych serów, które zostały rozdrobnione i przygotowane do sprzedaży w ten sposób. W tym przypadku nie ma zatem pewności, że każdy rodzaj sera użytego do stworzenia tartego produktu był pasteryzowany, a to warunek konieczny, aby parmezan w ciąży był bezpieczny.
O parmezanie bez paniki – czy jest to ser zakazany w ciąży?
Do spożywania różnych produktów warto podejść na spokojnie i z głową. Spożycie niewielkiej ilości parmezanu, który jest świetnym dodatkiem na przykład do makaronu czy sałatki, na pewno nie wyrządzi wielkiej krzywdy ani kobiecie, ani dziecku.
Jeżeli lekarze czy położne przestrzegają przed spożywaniem pewnych produktów, to zwykle mają na myśli to, by nie zjadać ich w bardzo dużych ilościach. Jeśli zatem parmezan jest po prostu tylko dodatkiem do dania, został kupiony w sprawdzonym źródle w postaci sera w kawałku, na pewno jest bezpieczny.
Wiesz już, czy parmezan w ciąży jest bezpiecznym dodatkiem do potraw. Zawiera wiele cennych składników dla organizmu matki i płodu, np. wapń. Zdroworozsądkowe podejście to najlepsze rozwiązanie dla kobiet w ciąży. Czasami dużo większym obciążeniem są wyrzuty sumienia i stres, który jest doświadczany w następstwie zjedzenia pewnych pokarmów. Jeśli chciałabyś się dowiedzieć, czy inne produkty spożywcze są bezpieczne w trakcie ciąży (np. salami w ciąży), przeczytaj inne artykuły w naszym serwisie.
Najczęściej zadawane pytania
Jakich serów nie można jeść w ciąży?
W czasie ciąży nie można jeść miękkich serów z białą skórką takich jak: dojrzewające kozie sery pleśniowe, brie, camembert z krowiego mleka.
Czy można grana padano w ciąży?
Grana Padano jest jedną z odmian parmezanu i dojrzewa od roku do dwóch lat. Aby nie stanowił zagrożenia, przed podaniem go kobiecie w ciąży trzeba poddać go obróbce termicznej, czyli podgrzać go do temperatury minimum 75 stopni Celsjusza.
Czy Parmigiano to parmezan?
Tak, Parmigiano Reggiano to popularny ser typu podpuszczkowego zwany potocznie parmezanem.
Jakie sery można jeść w ciąży?
Sery bezpieczne dla przyszłych mam to takie, których składniki podlegają obróbce termicznej (np. pasteryzacji). Kobiety w ciąży mogą jeść sery takie jak mozzarella, mascarpone, halloumi czy ricotta.
Sprawdź także:
- Czy można jeść ser pleśniowy w ciąży? Sprawdź, jakie sery są zakazane w ciąży
- Czy możesz jeść ser feta w ciąży? Sprawdź, czy może zaszkodzić dziecku?
- Mleko w ciąży – czy warto spożywać mleko i produkty mleczne w ciąży? Sprawdzamy!
- Grana padano w ciąży – czy ser ten jest zdrowym wyborem żywieniowym?
- Oscypek w ciąży – czy można jeść? Czy oscypek z grilla jest dozwolony w tym czasie?
- Mozzarella w ciąży – czy to dobry pomysł?
- Kwas hialuronowy w ciąży – czy jest bezpieczny?