Parmezan w ciąży – czy można jeść?

Włoska kuchnia to jedna z ulubionych kuchni Polaków. W naszym kraju zajadamy się makaronami, pizzą oraz innymi przysmakami, które mają włoski rodowód. Jeżeli Włochy, to sery! W końcu tak wiele specjałów doprawianych jest jednym z najdroższych włoskich serów, jakim jest parmezan. Czy kobiety w ciąży mogą go bezpiecznie spożywać? Tak wiele mówi się przecież o serach zakazanych dla kobiet ciężarnych, których trzeba unikać w diecie. Poniżej obalamy mity i rozwiewamy wątpliwości dotyczące parmezanu w ciąży.

Ser parmezan w ciąży

Czy można jeść parmezan w ciąży? Zdecydowanie tak. Warto zatem raz na zawsze zapamiętać to sobie i opierając się na sprawdzonej wiedzy, spożywać przysmaki włoskie z parmezanem bez wyrzutów sumienia. Dlaczego ser parmezan w ciąży jest bezpieczny? Po pierwsze to ser, który powstaje z mleka pasteryzowanego. Co oznacza to w praktyce? Że mleko, zanim zostanie poddane kolejnym etapom przetwarzania, jest podgrzane do odpowiedniej temperatury, w której giną wszystkie bakterie.

Dzięki temu produkowany ser również jest bezpieczny dla ciężarnych. Po drugie, parmezan to ser twardy. Podobnie jak pecorino, który również jest niezwykle smacznym i aromatycznym włoskim z serem, parmezan dojrzewa przez wiele miesięcy. Twarde sery uznawane są właśnie za bezpieczne dla kobiet ciężarnych. Niestety nie można tego samego powiedzieć o serach miękkich, które są wytwarzane z mleka niepasteryzowanego. Jeżeli dodatkowo są pokryte pleśnią, tak jak na przykład ser lazur, nie wolno ich spożywać przez kobiety w ciąży.

Czy parmezan może być z mleka niepasteryzowanego?

Skąd mam mieć pewność, że parmezan zawsze powstał z mleka pasteryzowanego? Oczywiście nie możemy mieć tej pewności. Dlatego też dosyć istotne jest to, aby kupować sery z dobrego, renomowanego źródła. Tak zresztą jest zawsze w przypadku produktów odzwierzęcych. Kupując parmezan, który jest sprzedawany w opakowaniach, na których zostały wyszczególnione informacje dotyczące procesu produkcji, wybieramy po prostu bezpieczną opcję. Oczywiście taki oryginalny parmezan to drogi produkt, ale warto na niego postawić.

Lepiej kupować parmezan w kawałkach niż decydować się na ser, które kupujemy w postaci sera tartego w woreczku. Dlaczego? To proste. Tarty ser to bardzo często produkt powstający z wielu różnych serów, które zostały rozdrobnione i przygotowane do sprzedaży w ten sposób. W tym przypadku nie ma zatem pewności, że każdy rodzaj sera użytego do stworzenia tartego produktu był pasteryzowany.

O parmezanie bez histerii

Generalnie to, co nie służy kobietom w ciąży, to histeria. A o nią nietrudno, jeżeli w głowie kobiety pojawią się jakieś wątpliwości, dodatkowo podsycane przez innych. Jednym słowem do spożywania różnych produktów warto podejść na spokojnie i z głową właśnie. Spożycie niewielkiej ilości parmezanu, który jest świetnym dodatkiem na przykład do makaronu czy sałatki, na pewno nie wyrządzi wielkiej krzywdy ani kobiecie, ani dziecku.

Jeżeli lekarze czy położne przestrzegają przed spożywaniem pewnych produktów, to zwykle mają na myśli to, by nie zjadać ich w bardzo dużych ilościach. Jeśli zatem parmezan jest po prostu tylko dodatkiem do dania, został kupiony w sprawdzonym źródle w postaci sera w kawałku, na pewno jest bezpieczny. Takie zdroworozsądkowe podejście to najlepsze rozwiązanie dla kobiet w ciąży. Co więcej, nawet jeżeli jakaś pani spożyje odrobinę sera pleśniowego, zwykle również nie wydarzy się nic niebezpiecznego. Czasami dużo większym obciążeniem są wyrzuty sumienia i stres, który jest doświadczany w następstwie zjedzenia pewnych pokarmów.

Default image
Alicja Bąk
Zawsze chciałam pracować z dziećmi. Być może wynika to z faktu, że w młodości zajmowałam się dużo młodszą siostrą, a może po prostu… to pewien rodzaj powołania? Nie wiem ? W każdym razie tuż po maturze wiedziałam, że moim wyborem będzie kierunek pedagogiczny. Ostatecznie zostałam absolwentką pedagogiki małego dziecka z wychowaniem przedszkolnym.
Articles: 82