Parmezan w ciąży – czy można jeść?

Włoska kuchnia to jedna z ulubionych kuchni Polaków. W naszym kraju zajadamy się makaronami, pizzą oraz innymi przysmakami, które mają włoski rodowód. Jeżeli Włochy, to sery! W końcu tak wiele specjałów doprawianych jest jednym z najdroższych włoskich serów, jakim jest parmezan. Czy kobiety w ciąży mogą go bezpiecznie spożywać? Tak wiele mówi się przecież o serach zakazanych dla kobiet ciężarnych, których trzeba unikać w diecie. Poniżej obalamy mity i rozwiewamy wątpliwości dotyczące parmezanu w ciąży.

Ser parmezan w ciąży

Czy można jeść parmezan w ciąży? Zdecydowanie tak. Warto zatem raz na zawsze zapamiętać to sobie i opierając się na sprawdzonej wiedzy, spożywać przysmaki włoskie z parmezanem bez wyrzutów sumienia. Dlaczego ser parmezan w ciąży jest bezpieczny? Po pierwsze to ser, który powstaje z mleka pasteryzowanego. Co oznacza to w praktyce? Że mleko, zanim zostanie poddane kolejnym etapom przetwarzania, jest podgrzane do odpowiedniej temperatury, w której giną wszystkie bakterie.

Dzięki temu produkowany ser również jest bezpieczny dla ciężarnych. Po drugie, parmezan to ser twardy. Podobnie jak pecorino, który również jest niezwykle smacznym i aromatycznym włoskim z serem, parmezan dojrzewa przez wiele miesięcy. Twarde sery uznawane są właśnie za bezpieczne dla kobiet ciężarnych. Niestety nie można tego samego powiedzieć o serach miękkich, które są wytwarzane z mleka niepasteryzowanego. Jeżeli dodatkowo są pokryte pleśnią, tak jak na przykład ser lazur, nie wolno ich spożywać przez kobiety w ciąży.

Zobacz też:  Grzyby w ciąży

Czy parmezan może być z mleka niepasteryzowanego?

Skąd mam mieć pewność, że parmezan zawsze powstał z mleka pasteryzowanego? Oczywiście nie możemy mieć tej pewności. Dlatego też dosyć istotne jest to, aby kupować sery z dobrego, renomowanego źródła. Tak zresztą jest zawsze w przypadku produktów odzwierzęcych. Kupując parmezan, który jest sprzedawany w opakowaniach, na których zostały wyszczególnione informacje dotyczące procesu produkcji, wybieramy po prostu bezpieczną opcję. Oczywiście taki oryginalny parmezan to drogi produkt, ale warto na niego postawić.

Lepiej kupować parmezan w kawałkach niż decydować się na ser, które kupujemy w postaci sera tartego w woreczku. Dlaczego? To proste. Tarty ser to bardzo często produkt powstający z wielu różnych serów, które zostały rozdrobnione i przygotowane do sprzedaży w ten sposób. W tym przypadku nie ma zatem pewności, że każdy rodzaj sera użytego do stworzenia tartego produktu był pasteryzowany.

O parmezanie bez histerii

Generalnie to, co nie służy kobietom w ciąży, to histeria. A o nią nietrudno, jeżeli w głowie kobiety pojawią się jakieś wątpliwości, dodatkowo podsycane przez innych. Jednym słowem do spożywania różnych produktów warto podejść na spokojnie i z głową właśnie. Spożycie niewielkiej ilości parmezanu, który jest świetnym dodatkiem na przykład do makaronu czy sałatki, na pewno nie wyrządzi wielkiej krzywdy ani kobiecie, ani dziecku.

Zobacz też:  Zielone wody płodowe - czy należy ich się bać?

Jeżeli lekarze czy położne przestrzegają przed spożywaniem pewnych produktów, to zwykle mają na myśli to, by nie zjadać ich w bardzo dużych ilościach. Jeśli zatem parmezan jest po prostu tylko dodatkiem do dania, został kupiony w sprawdzonym źródle w postaci sera w kawałku, na pewno jest bezpieczny. Takie zdroworozsądkowe podejście to najlepsze rozwiązanie dla kobiet w ciąży. Co więcej, nawet jeżeli jakaś pani spożyje odrobinę sera pleśniowego, zwykle również nie wydarzy się nic niebezpiecznego. Czasami dużo większym obciążeniem są wyrzuty sumienia i stres, który jest doświadczany w następstwie zjedzenia pewnych pokarmów.

Default image
Alicja Bąk
Zawsze chciałam pracować z dziećmi. Być może wynika to z faktu, że w młodości zajmowałam się dużo młodszą siostrą, a może po prostu… to pewien rodzaj powołania? Nie wiem ? W każdym razie tuż po maturze wiedziałam, że moim wyborem będzie kierunek pedagogiczny. Ostatecznie zostałam absolwentką pedagogiki małego dziecka z wychowaniem przedszkolnym.
Artykułów: 71