Czy można jeść oscypek w ciąży? Jedną z prawdziwych kulinarnych przyjemności jest próbowanie dań i produktów regionalnych. Jest zatem tak, że gdy wyjeżdżamy na weekend czy urlop w inną część kraju, czy świata, zwykle staramy się zjeść coś, co lokalne i dostępne tylko tam. W Polsce ogromną popularnością cieszy się na przykład oscypek, który jest serem regionalnym. I chociaż często dostaniemy go też w marketach na terenie całego kraju, nigdy nie smakuje tak dobrze, jak kupiony w Tatrach albo Bieszczadach. Czy mogą bezpiecznie spożywać go kobiety w ciąży? Poniżej garść podpowiedzi i wskazówek, dzięki którym w przyszłości łatwiej będzie podjąć świadomą decyzję.
Czy w ciąży można jeść oscypki?
Sery są produktami, które wzbudzają wiele wątpliwości i kontrowersji w przypadku spożywania ich przez kobiety spodziewające się dziecka. Przyszłe mamy zastanawiają się, czy mogą jeść ser pleśniowy w ciąży lub mozzarellę w ciąży. Podobnie jest z jedzeniem oscypków w tym wyjątkowym czasie.
Kilka lat temu wokół oscypków zrobił się prawdziwy szum. Górale dzielnie walczyli o to, aby ten ser został wpisany na listę ich dziedzictwa kulturowego. Dlatego też teraz każdy, kto jedzie w góry, chce spróbować oryginalnego oscypka. Kobiety w ciąży powinny być jednak naprawdę ostrożne. Jest to bowiem ser, który z reguły jest produkowany z mleka niepasteryzowanego.
Dlaczego kobiety nie mogą jeść serów z mleka niepasteryzowanego?
Wiele rodzajów sera jest produkowanych z mleka, które wcześniej należy podgrzać do odpowiedniej temperatury, aby w ten sposób zabić wszystkie występujące bakterie. Skoro mleko na oscypek nie musi być przygotowane w ten sposób, oznacza to, że w mleku mogą znajdować się niebezpieczne dla kobiet w ciąży bakterie (np. listerie, które powodują groźną listeriozę). Jednym słowem oscypek w ciąży nie jest zalecany i trzeba odpuścić sobie jego spożywanie aż do czasu rozwiązania. Sprawdź też: parmezan w ciąży.
Oscypek oscypkowi nierówny
Dlaczego oscypek w ciąży to nie najlepsze rozwiązanie? W tym miejscu nie można nie wspomnieć również o jednej dosyć istotne i sprawie, która dotyczy samej jakości sprzedawanych oscypków, a także warunków sanitarnych, które są spełnione podczas ich produkcji. Nie da się ukryć, że w górach bardzo często oscypki kupuje się gdzieś na trasie od kogoś, kto dosłownie przyniósł je w koszyku po to, aby sprzedać turystom. Ser jest z reguły świeży, ale przecież nigdy nic nie wiadomo… Kupowanie produktów odzwierzęcych, jakimi są właśnie sery, od osób, które nie spełniają podstawowych warunków sanitarnych w czasie ich produkcji, może skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Na co zwracać uwagę przy zakupie oscypków?
Dla zdrowego i silnego organizmu to często kłopoty, które objawiają się na przykład bólem brzucha albo biegunką. Niestety dla kobiet w ciąży takie przypadłości mogą być zwyczajnie dużo trudniejsze. Dlatego też warto zwracać uwagę na to, gdzie kupuje się oscypek i od kogo. Jeżeli już się na niego decydujemy, niech będzie wcześniej przechowywany w lodówce, a nie na przykład trzymany w koszyku wystawionym w stronę słońca. Często podczas urlopu w górach zapominamy o takich aspektach, ale właśnie z tego biorą się różne liczne problemy żołądkowe, które bywają wyjątkowo wykańczające dla organizmu.
Oscypek z grilla w ciąży
Gdy oscypek przygotujemy na grillu, to poddajemy go obróbce termicznej. Cóż to oznacza w praktyce? Że pod wpływem wysokiej temperatury wszelkie drobnoustroje, na przykład bakterie, które były obecne w serze, zginą. Dosyć istotne jest to, jaką temperaturę produkt będzie miał wewnątrz. Czasami jest tak, że oscypek jest ledwie podgrzany, a zatem wysoka temperatura zadziałała na produkt jedynie z zewnątrz. W środku ser wciąż jest surowy. Jeżeli zatem już naprawdę decydujemy się na grillowany oscypek w ciąży, niech ser będzie naprawdę mocno podgrzany i przypieczony, a także gorący w środku.
Oscypek w ciąży – podsumowanie
Wiesz już, czemu wędzony oscypek w ciąży nie jest zalecany. Na tego typu przysmaki ma się czasami naprawdę bardzo dużą ochotę. Mimo wszystko warto trenować swoją silną wolę i powstrzymywać się od jedzenia tego, co potencjalnie może być niebezpieczne. Jeżeli zjedzenie oscypka w ciąży wynika po prostu z niewiedzy, nie ma sensu nadmiernie się zamartwiać. Zwykle stres związany z tego typu sytuacjami jest bardziej obciążający dla kobiety aniżeli sam oscypek. W razie jakichkolwiek wątpliwości zawsze można też porozmawiać z lekarzem lub położną. Specjaliści rozwieją wątpliwości, ewentualnie doradzą, jakie badania wykonać.
Najczęściej zadawane pytania
Z jakiego mleka robione są oscypki?
Oscypki to ser wyrabiany z owczego niepasteryzowanego mleka, czasem zawiera domieszkę mleka krowiego.
Dlaczego w ciąży nie można jeść oscypka?
Owcze mleko, z którego robione są oscypki, nie jest poddane obróbce termicznej, przez co nie są zabijane bakterie, które mogą być szkodliwe zarówno dla matki, jak i płodu.
Jakie sery można jeść w czasie ciąży?
W czasie ciąży można jeść sery twarde i wyrabiane z mleka pasteryzowanego. Ciężarne mogą jeść takie sery jak np. mozzarella, feta, ricotta, halloumi.
Sprawdź także:
- Czy możesz jeść parmezan w ciąży? Jakie sery w ciąży są dozwolone i bezpieczne?
- Czy możesz jeść ser feta w ciąży? Sprawdź, czy może zaszkodzić dziecku?
- Czy można jeść ser pleśniowy w ciąży? Sprawdź, jakie sery są zakazane w ciąży
- Mozzarella w ciąży – czy to dobry pomysł?
- Mleko w ciąży – czy warto spożywać mleko i produkty mleczne w ciąży? Sprawdzamy!
- Krewetki w ciąży i podczas karmienia piersią. Czy można jeść owoce morza w ciąży?
- Czystek w ciąży – właściwości. Czy picie czystka jest bezpieczne dla kobiet w ciąży?