Czemu służy pakowanie próżniowe?

pakowanie próżniowe

Pakowanie próżniowe to idealny sposób na to, by zachować na dłużej świeżość produktów spożywczych, bez konieczności ich mrożenia, a także solidne zabezpieczenie potraw podczas transportu. Z usługi pakowania próżniowego możesz skorzystać w niektórych sklepach mięsnych – oczywiście, o ile robisz w nich zakupy – lub też zakupić specjalne urządzenie. Można również zamontować na stałe szufladę do pakowania próżniowego, która idealnie wpasuje się w aranżację kuchni, a do tego zaskoczy naprawdę solidnym działaniem.

Co to jest pakowanie próżniowe?

Pakowanie próżniowe polega na usunięciu – odessaniu – całego powietrza ze specjalnego opakowania w formie worka i jego szczelnym zamknięciu. Niskie ciśnienie, jakie wytwarza się w środku, gwarantuje świeżość zamkniętym artykułom. Surowe produkty, zapakowane próżniowo, można przechowywać w lodówce nawet do trzech tygodni, z kolei poddając je dodatkowo zamrożeniu, można przedłużyć ich zdatność do spożycia nawet do 2 lat.

Co można pakować próżniowo?

W zasadzie każdy produkt spożywczy można poddać pakowaniu próżniowemu. Pozwala ono zachować na dłużej świeżość mięsa, warzyw, owoców i nabiału, a także gotowych potraw i produktów płynnych, takich jak zupy, sosy i kremy. Można zapakować próżniowo ugotowane i obrane warzywa, a nawet całe dania, jeśli odpowiednio ułoży się je w woreczkach.

Do czego służy pakowanie próżniowe?

Jak sama nazwa wskazuje, pakowanie próżniowe służy pakowaniu produktów, ale w wyjątkowo szczelny i solidny sposób, pozbawiając je dostępu powietrza. Dzięki temu można zachować ich świeżość i uchronić od zepsucia, jednocześnie zachowując oryginalną konsystencję i pełnię wartości odżywczych. Pakowanie próżniowe – czy to za pomocą szuflady do pakowania próżniowego czy też innego urządzenia – przyspiesza także marynowanie potraw, a także idealnie je przygotowuje do gotowania metodą SousVide. To idealne rozwiązanie latem, kiedy chce się przewieźć np. mięso do zrobienia na grillu czy zachować świeżość warzyw – w tym także delikatnych, jak np. sałata – lub owoców na piknik. Próżniowe zapakowanie wędlin czy kiełbas pozwala na dostarczenie swojskich wyrobów komuś, kto na co dzień nie ma do nich dostępu, np. mieszkając na obczyźnie.

Jak pakować próżniowo?

Jak zostało wspomniane, z usługi próżniowego pakowania mięsa i wędlin można skorzystać w niektórych sklepach. Zdecydowanie wygodniejsze jest jednak korzystanie z własnego sprzętu. Najczęściej jednak zakup urządzenia do próżniowego pakowania kończy się na tym, że ląduje ono w zakamarkach kuchennych szafek, bo wyciąganie go i podłączanie zajmuje czas. Dlatego wygodnym rozwiązaniem jest zamontowana na stałe szuflada do pakowania próżniowego, która będzie zawsze pod ręką i jednocześnie będzie również idealnie zintegrowana z meblami kuchennymi. W takiej szufladzie można używać dowolnych worków przeznaczonych do próżniowego pakowania, a jej obsługa jest wyjątkowo prosta i wygodna.

Pakowanie próżniowe to świetny sposób na ochronę jedzenia przez zepsuciem, a także zabezpieczenie go np. na podróż czy też przed zamrożeniem, by uniknąć rozlania płynnych produktów. Z pewnością szuflada do pakowania próżniowego przyda się po to, by nie marnować jedzenia czy przygotowywać posiłki na kilka dni.


Sprawdź także:

Może Cię także zainteresować: