Kawa zbożowa w ciąży – czy nie zaszkodzi?

Ciąża to czas, który wywraca życie do góry nogami. Dosłownie i w przenośni. Przyszła mama musi myśleć nie tylko o zapewnieniu zdrowej diety sobie, ale też swojemu dziecku. Kobiety w ciąży stoją przed koniecznością zaznajomienia się co wolno, a czego nie wolno im spożywać, by nie zaszkodzić zdrowiu dziecka. Może to bowiem oznaczać diametralną zmianę codziennej diety.

Czy kawa zbożowa w ciąży nie zaszkodzi?

Wiele kobiet dzień rozpoczyna filiżanką pysznej, aromatycznej kawy. W opinii wielu osób kawa pobudza organizm do działania, reguluje ciśnienie, poprawia nastrój oraz refleks. Inne zalety picia kawy to poprawa przemiany materii czy zwalczanie wolnych rodników. Wadami kawy zawierającej kofeinę jest między innymi to, że utrudnia ona wchłanianie żelaza i wapnia, które są kluczowymi składnikami diety ciężarnej. Zdanie na temat tej zwykłej, zawierającej kofeinę kawy dzielą środowisko lekarskie, choć udowodniono, że nie szkodzi ona zdrowiu dziecka, gdy tylko jest zachowany umiar w jej spożywaniu. Dopuszczalną ilość wypijanej dziennie kawy przez kobietę ciężarną wynosi do trzech filiżanek. Inaczej ma się kwestia kawy zbożowe.

Zobacz też:  Ból zęba w ciąży - jak sobie z nim poradzić?

Zamiennik zwykłej kawy

Kawa inka w ciąży jest w 100% bezpieczna. Podczas gdy dawka zwykłej kawy jest ograniczana przez zalecenia lekarzy, popularną inkę można pić bez ograniczeń. Jakie ma zalety? Choć nie pobudza organizmu to poprawia perystaltykę jelit dzięki wysokiej zawartości błonnika. Kawa zbożowa anatol w ciąży zdecydowanie pomaga przy zaparciach, na które skarży się sporo przyszłych mam. Dodatkowe zalety to wysoka zawartość magnezu, fosforu i potasu.

Czym jest kawa zbożowa?

Kawa zbożowa, czyli popularna inka, którą wiele osób kojarzy z lat dzieciństwa może okazać się zbawienna także w dorosłym życiu. Jest produkowana z prażonych ziaren zbóż, a w tym żyta i jęczmienia, korzeni cykorii oraz buraka cukrowego. Wytwarzanie z naturalnych składników. Jest wolna od żywności modyfikowanej genetycznie (GMO), nie posiada sztucznych barwników, konserwantów, ani innych substancji, które mogłyby zagrozić zdrowiu lub życiu dziecka.

Jest właściwie produktem, który powinien być podstawą diety nie tylko u kobiet w ciąży, ale również innych osób. Kawy zbożowe są bogate w minerały magnez i selen, a także witaminy z grupy B. Regularne picie kawy zbożowej zmniejsza łaknienie, dzięki czemu odczuwa się mniej głodu.

Zobacz też:  Zgrzytanie zębami u dzieci

Kawa zbożowa sprzyja też ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za wiele schorzeń, wśród których można wymienić choroby układu sercowego, układu krążenia, nowotwory oraz miażdżycę.

Brak uzależnienia

To, co odróżnia kawę zbożową od zwykłej kawy to brak ryzyka uzależnienia. Powinny na nią zwrócić uwagę nie tylko kobiety w ciąży, ale również osoby cierpiące na nadciśnienie, dzieci i wiele innych osób, które chcą się przede wszystkim zdrowo odżywiać. Przyszłe mamy, aby zachować zdrowie swoje i dziecka, powinny konsultować swoją dietę z lekarzem prowadzącym ich ciążę. Przyswajana dieta ma kluczowe znaczenie dla rozwoju płodu.

Default image
Karolina Woźniak
Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.
Articles: 106