Kefir w ciąży – czy można pić?

Okres ciąży to czas wyjątkowy, nie tylko dla otoczenia kobiety, ale w szczególności dla niej samej. To właśnie wtedy troska o własne zdrowie wiąże się z zapewnieniem bezpieczeństwa swojemu dziecku. Z tego powodu kobieta w ciąży powinna się wystrzegać bardzo wielu produktów, które nawet z pozoru mogą nie wydawać się szkodliwe. Co jednak z kefirem? Kefir w ciąży może budzić pewnego rodzaju kontrowersje, a głównie z tego powodu jak takowy kefir jest produkowany. Czy jest się jednak czego bać?

Jak powstaje kefir?

Kefir to pyszny mleczny napój, który idealnie sprawdza się latem, podczas gorącej pogody. Może służyć za deser albo drugie śniadanie. Smakuje wyśmienicie sam, ale i z dodatkami pod postacią świeżych owoców.

Kefir powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej grzybków kefirowych. Fermentacja alkoholowa jednoznacznie kojarzy nam się z alkoholem, czyli produktem surowo zabronionym kobietom w ciąży. Czy rzeczywiście w kefirze znajduje się alkohol? Okazuje się, że kefir, który wykonywany jest domowym sposobem może zawierać 2% alkoholu, jednak takiej zawartości nie znajdziemy w kefirach kupny, które znajdują się w sklepach, do których udajemy się na codzienne zakupy. Alkohol znajduje się w kefirze sklepowym, ale jest to śladowa ilość, która w żaden sposób nie wpływa szkodliwie na kobiety w ciąży oraz ich dzieci. Są one zupełnie bezpieczne dla każdego, a nawet rekomendowane do picia przez lekarzy i dietetyków.

Zobacz też:  Inhalacja w ciąży - czy są jakieś przeciwwskazania?

Czy można pić kefir w ciąży?

Na to pytanie można jednoznacznie odpowiedzieć – tak! Nie ma wobec tego żadnych przeciwwskazań. Okazuje się ponadto, że kefir jest niezwykle zdrową opcją, jeśli chodzi o napoje, a kobiety w ciąży powinny w szczególności po niego sięgać, nie obawiając się tej śladowej ilości alkoholu, który w zupełności jest dla nich oraz ich maluchów niegroźny.

Kefir posiada w sobie cenne wapno, które w trakcie ciąży jest wyjątkowo potrzebne. Zawarte są w nim witamy z grupy B, które zapewniają energię na resztę dnia. Sama szklanka kefiru może posłużyć jako alternatywa dla mleka, jeśli z jakiś powodów mleko nie może być spożywane przez kobietę w ciąży. Ponad to kefiry mają pozytywne oddziaływanie na florę bakteryjną organizmu, regulując tym samym pracę przewodu pokarmowego. Ułatwia to trawienie oraz przyswajanie pokarmów.

Kefir jest zdrowy i powinien być pity nie tylko w ciąży!

Co jeszcze może zdziałać zdrowy kefir? Okazuje się, że posiada on szereg cech, które mogą pomóc w lepszym funkcjonowaniu organizmu, nie tylko kobietom w ciąży, ale i każdemu, kto ma na niego ochotę ze względu walorów smakowych albo zdrowotnych. Nawet sklepowy kefir dostarcza jelitom potrzebne bakterie oraz drożdże, które zwiększają naszą odporność. Ponadto kefir przyśpiesza pracę jelit, co może pomóc w wypadku zaparcia oraz redukuje wzdęcia, które mogą być szczególnie dokuczliwe dla kobiet w ciąży.

Zobacz też:  Maść na hemoroidy w ciąży

Kefir zawiera mniej tłuszczu niż mleko, co czyni z niego zdrowy i niskokaloryczny deser. Kefir posiada w sobie dużo witamin z grupy B oraz obniża ciśnienie krwi, co może być szczególnie ważne dla osób z nadciśnieniem.

Default image
Alicja Bąk
Zawsze chciałam pracować z dziećmi. Być może wynika to z faktu, że w młodości zajmowałam się dużo młodszą siostrą, a może po prostu… to pewien rodzaj powołania? Nie wiem ? W każdym razie tuż po maturze wiedziałam, że moim wyborem będzie kierunek pedagogiczny. Ostatecznie zostałam absolwentką pedagogiki małego dziecka z wychowaniem przedszkolnym.
Articles: 78