Czy można pić kefir w ciąży? Czy napoje takie jak maślanka i kefir są bezpieczne?

Kobieta w ciąży powinna się wystrzegać bardzo wielu produktów, które nawet z pozoru mogą nie wydawać się szkodliwe. Czy kefir jest jednym z nich? Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź, czy kefir w ciąży jest dozwolony.
Kefir w ciąży

Kefir w ciąży – bezpieczny czy nie? Okres ciąży to czas wyjątkowy, nie tylko dla otoczenia kobiety, ale w szczególności dla niej samej. To właśnie wtedy troska o własne zdrowie wiąże się z zapewnieniem bezpieczeństwa swojemu dziecku. Co jednak z kefirem? Kefir w ciąży może budzić pewnego rodzaju kontrowersje, a głównie z tego powodu jak takowy kefir jest produkowany. Czy jest się jednak czego bać?

Jak powstaje kefir?

kefir w ciąży - czym jest kefir

Nabiał wzbudza wiele wątpliwości wśród przyszłych mam. Zastanawiają się one, czy produkty mleczne są dla nich zdrowe (np. feta w ciąży). Podobna sytuacja jest z kefirem w ciąży, Kefir to pyszny mleczny napój, który idealnie sprawdza się latem, podczas gorącej pogody. Może służyć za deser albo drugie śniadanie. Smakuje wyśmienicie sam, ale i z dodatkami pod postacią świeżych owoców. Kefir powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej grzybków kefirowych. Fermentacja alkoholowa jednoznacznie kojarzy nam się z alkoholem, czyli produktem surowo zabronionym kobietom w ciąży. Czy kefir w ciąży może szkodzić?

Czy w kefirze znajduje się alkohol?

kefir w ciąży - czy w kefirze znajduje się alkohol?

Okazuje się, że kefir, który wykonywany jest domowym sposobem może zawierać 2% alkoholu, jednak takiej zawartości nie znajdziemy w kefirach kupny, które znajdują się w sklepach, do których udajemy się na codzienne zakupy. Alkohol znajduje się w kefirze sklepowym, ale jest to śladowa ilość, która w żaden sposób nie wpływa szkodliwie na kobiety w ciąży oraz ich dzieci. Są one zupełnie bezpieczne dla każdego, a nawet rekomendowane do picia przez lekarzy i dietetyków.

Czy można pić kefir w ciąży?

Na to pytanie o picie kefiru w ciąży można jednoznacznie odpowiedzieć – tak! Nie ma wobec tego żadnych przeciwwskazań. Okazuje się ponadto, że kefir jest niezwykle zdrową opcją, jeśli chodzi o napoje, a kobiety w ciąży powinny w szczególności po niego sięgać, nie obawiając się tej śladowej ilości alkoholu, który w zupełności jest dla nich oraz ich maluchów, niegroźny.

Właściwości kefiru

Kefir posiada w sobie cenne wapno, które w trakcie ciąży jest wyjątkowo potrzebne. Zawarte są w nim witamy z grupy B, które zapewniają energię na resztę dnia. Sama szklanka kefiru może posłużyć jako alternatywa dla mleka, jeśli z jakichś powodów mleko nie może być spożywane przez kobietę w ciąży. Ponadto kefiry mają pozytywne oddziaływanie na florę bakteryjną organizmu, regulując tym samym pracę przewodu pokarmowego. Kefir w ciąży ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.

Kefir jest zdrowy i powinien być pity nie tylko w ciąży!

kefir w ciąży - kefir jest zdrowy i powinien być pity nie tylko w ciąży!

Co jeszcze może zdziałać zdrowy kefir w ciąży? Okazuje się, że posiada on szereg cech, które mogą pomóc w lepszym funkcjonowaniu organizmu, nie tylko kobietom w ciąży, ale i każdemu, kto ma na niego ochotę ze względu walorów smakowych albo zdrowotnych. Nawet sklepowy kefir dostarcza jelitom potrzebne bakterie oraz drożdże, które zwiększają naszą odporność. Ponadto kefir przyśpiesza pracę jelit, co może pomóc w wypadku ciążowych zaparć i redukuje wzdęcia, które mogą być szczególnie dokuczliwe dla kobiet w ciąży. Sprawdź też: parmezan w ciąży.

Picie kefiru w ciąży – podsumowanie

Wiesz już, że kefir w ciąży jest jak najbardziej zalecany. Kefir zawiera mniej tłuszczu niż mleko, co czyni z niego zdrowy i niskokaloryczny deser (np. koktajl owocowy). Napój ten posiada w sobie dużo witamin z grupy B oraz obniża ciśnienie krwi, co może być szczególnie ważne dla osób z nadciśnieniem.

Najczęściej zadawane pytania

Czy w ciąży można pić kefir?

Tak, kefir w ciąży jest dozwolony, a nawet zalecany. Fermentowane napoje mleczne takie jak kefir czy maślanka zawierają wapń oraz inne witaminy i składniki odżywcze wpływające pozytywnie na organizm mamy i płodu. Nie zawierają też za dużo kalorii, co również ma znaczenie w czasie ciąży.

Ile procent alkoholu ma kefir?

Kefir zawiera ilość alkoholu, która waha się pomiędzy 0,08 a 2%.  

Co jest zdrowsze kefir czy jogurt naturalny?

Kefir jest zdrowszy od jogurtu naturalnego, ponieważ zawiera więcej składników odżywczych i probiotyków, które pozytywnie działają na układ trawienny i kondycję jelit.

Czy w ciąży można jeść jogurt naturalny?

Tak, nie ma przeciwwskazań do spożywania tego typu produktów podczas ciąży.


Sprawdź także:
Archiwum: grudzień 2022
Photo of author

Alicja Bąk

Zawsze chciałam pracować z dziećmi. Być może wynika to z faktu, że w młodości zajmowałam się dużo młodszą siostrą, a może po prostu… to pewien rodzaj powołania? Nie wiem ? W każdym razie tuż po maturze wiedziałam, że moim wyborem będzie kierunek pedagogiczny. Ostatecznie zostałam absolwentką pedagogiki małego dziecka z wychowaniem przedszkolnym.

Popularne wpisy: