Spodziewasz się dziecka, a lubisz ryby? Tuńczyk w ciąży – czy możesz go jeść?

Dowiedziono, że jedzenie ryb wpływa pozytywnie na organizm. Ale czy dotyczy to wszystkich ryb? Czy jedzenie tuńczyka z puszki jest bezpieczne dla kobiet w czasie ciąży? Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź, czy tuńczyk w ciąży jest dozwolony.
Tuńczyk w ciąży

Czy tuńczyk w ciąży jest bezpieczny? Panie w ciąży powinny unikać niektórych produktów. Bezapelacyjnie jest nim tuńczyk z puszki. Mimo iż w okresie oczekiwania na dziecko wiele z nich ma chęć na ryby (i to te tłuste w oleju), to jednak taki tuńczyk prosto z puszki nie jest dla nich zbyt dobrym rozwiązaniem. Dlaczego? Odpowiedź poniżej.

Tuńczyk – czy można go jeść w czasie ciąży?

tuńczyk w ciąży - tuńczyk – czy można go jeść w czasie ciąży?

Coraz częściej mówi się o tym, by ciężarne jadły wszystko (oczywiście w granicach rozsądku). Jest jednak lista produktów (do której należy choćby surowe mięso, alkohol, surowe jajka), po które kobieta w ciąży absolutnie nie powinna sięgać. Do ściśle zabronionych produktów nie należy tuńczyk z puszki, choć wielu dietetyków uważa, iż tuńczyk z puszki w ciąży nie jest dobrym pomysłem. Owszem, można pozwolić sobie raz na jakiś czas na zjedzenie odrobiny takiego tuńczyka (np. w sałatce). Jednak objadanie się nim kilka razy w tygodniu zdecydowanie nie jest dobre.

Dlaczego powinno się wybrać inne ryby?

tuńczyk w ciąży - dlaczego powinno się wybrać inne ryby?

Na ogół kobiety w ciąży powinny jeść dużo ryb. W ich diecie nie powinno zabraknąć różnorodnych ryb duszonych, ryb gotowanych na parze, ryb wędzonych, a nawet i tych w zalewie własnej lub w dobrym oleju. Ryby dostarczają bowiem ciężarnym ogromne ilości cennych właściwości oraz makro- i mikroelementów (takich jak choćby: witamina D, kwasy Omega-3, itd.) wpływających pozytywnie np. na układ nerwowy. Zdecydowanie warto częściej sięgać po ryby niż np. po mięso, jednak nie zawsze taki tuńczyk w puszce jest dobrym rozwiązaniem.

Tuńczyk w ciąży – dlaczego warto go odstawić na 9 miesięcy?

Mimo iż tuńczyk z puszki jest bardzo szybkim i wygodnym w użyciu produktem, który świetnie smakuje do różnego rodzaju sałatek, naleśników oraz wielu innych dań, to jednak trzeba pamiętać, iż jest to słona ryba, która może zawierać w sobie spore ilości rtęci. Nie zawsze też dobra jest zalewa, w której znajduje się owa ryba. Bywa tak, iż producenci dodają do niej wiele konserwantów i ulepszaczy, by termin ważności był dłuższy. W sklepach można bez problemu znaleźć tuńczyka, który ma termin ważności nawet i na kolejny rok. Oznacza to, że oprócz wspomnianej ryby znajduje się tam mnóstwo ulepszaczy, których na pewno kobiety w ciąży powinny unikać. Sprawdź też, czy bezpiecznie można jeść sushi w ciąży.

Sprawdź, czym zastąpić tuńczyka w czasie ciąży

Zastąpienie tuńczyka w czasie ciąży na okres 9 miesięcy nie powinno być trudne. W sklepach rybnych można znaleźć naprawdę sporo filetów świeżej, smacznej ryby, które na pewno przypadną do gustu ciężarnym. Warto więc sięgnąć po dorsza, flądrę, halibuta, pstrąga, wędzoną makrelę, łososia w ciąży, a nawet owoce morza (np. krewetki w ciąży). Wystarczy zjeść dobrą rybkę (np. z parowaru) dwa lub trzy razy w tygodniu, by dostarczyć organizmowi wszystkie potrzebne mamie i płodowi minerały i witaminy.

Tuńczyk dla kobiet w ciąży – podsumowanie

tuńczyk w ciąży - tuńczyk dla kobiet w ciąży – podsumowanie

Wiesz już, że spożycie tuńczyka w ciąży to nie najlepszy pomysł. Ponadto taką świeżą rybkę, ciężarna może przyprawić według swoich potrzeb (a to jak wiadomo, często w ciąży ma olbrzymie znaczenie). Wiele pań w tym czasie chętnie sięga po intensywne, mocne przyprawy, które sprawiają, iż dania są ostre. Są też panie, które przez te 9 miesięcy absolutnie nie mogą jeść nić ostrego i wolą zdecydowanie łagodne, delikatne smaki. Wystarczą im często podstawowe zioła, by danie smakowało dobrze. Dlatego też taka ryba będzie dużo lepsza i zdrowsza dla przyszłej mamy, jak i malucha, niż wspomniany tuńczyk z puszki.

Najczęściej zadawane pytania

Ile tuńczyka można jeść w ciąży?

W czasie ciąży kobiety nie powinny jeść tuńczyka. To jedna z ryb, które najbardziej absorbują zanieczyszczenia i rtęć. Bedąc w ciąży, powinno się wybierać inne ryby, które zawierają tłuszcze omega-3 i korzystne składniki odżywcze.

Czy w ciąży można jeść ryby z puszki?

Kobiety ciężarne powinny zrezygnować z jedzenia ryb z puszki. Przetworzone w ten sposób dania rybne posiadają mało składników odżywczych. Do puszkowanych przetworów przenika szkodliwy związek bisfenol A (BPA), który może powodować zmiany w wydzielaniu hormonów tarczycy u mamy i noworodka.

Czy tuńczyk zawiera rtęć?

Wszystkie ryby absorbują rtęć i inne metale ciężkie, a tuńczyk jest bardziej narażony na gromadzenie tej substancji, ponieważ znajduje się na szczycie łańcucha pokarmowego.


Sprawdź także:
Archiwum: grudzień 2022
Photo of author

Alicja Bąk

Zawsze chciałam pracować z dziećmi. Być może wynika to z faktu, że w młodości zajmowałam się dużo młodszą siostrą, a może po prostu… to pewien rodzaj powołania? Nie wiem ? W każdym razie tuż po maturze wiedziałam, że moim wyborem będzie kierunek pedagogiczny. Ostatecznie zostałam absolwentką pedagogiki małego dziecka z wychowaniem przedszkolnym.

Popularne wpisy: