Czy tuńczyk w ciąży jest bezpieczny? Panie w ciąży powinny unikać niektórych produktów. Bezapelacyjnie jest nim tuńczyk z puszki. Mimo iż w okresie oczekiwania na dziecko wiele z nich ma chęć na ryby (i to te tłuste w oleju), to jednak taki tuńczyk prosto z puszki nie jest dla nich zbyt dobrym rozwiązaniem. Dlaczego? Odpowiedź poniżej.
Tuńczyk – czy można go jeść w czasie ciąży?
Coraz częściej mówi się o tym, by ciężarne jadły wszystko (oczywiście w granicach rozsądku). Jest jednak lista produktów (do której należy choćby surowe mięso, alkohol, surowe jajka), po które kobieta w ciąży absolutnie nie powinna sięgać. Do ściśle zabronionych produktów nie należy tuńczyk z puszki, choć wielu dietetyków uważa, iż tuńczyk z puszki w ciąży nie jest dobrym pomysłem. Owszem, można pozwolić sobie raz na jakiś czas na zjedzenie odrobiny takiego tuńczyka (np. w sałatce). Jednak objadanie się nim kilka razy w tygodniu zdecydowanie nie jest dobre.
Dlaczego powinno się wybrać inne ryby?
Na ogół kobiety w ciąży powinny jeść dużo ryb. W ich diecie nie powinno zabraknąć różnorodnych ryb duszonych, ryb gotowanych na parze, ryb wędzonych, a nawet i tych w zalewie własnej lub w dobrym oleju. Ryby dostarczają bowiem ciężarnym ogromne ilości cennych właściwości oraz makro- i mikroelementów (takich jak choćby: witamina D, kwasy Omega-3, itd.) wpływających pozytywnie np. na układ nerwowy. Zdecydowanie warto częściej sięgać po ryby niż np. po mięso, jednak nie zawsze taki tuńczyk w puszce jest dobrym rozwiązaniem.
Tuńczyk w ciąży – dlaczego warto go odstawić na 9 miesięcy?
Mimo iż tuńczyk z puszki jest bardzo szybkim i wygodnym w użyciu produktem, który świetnie smakuje do różnego rodzaju sałatek, naleśników oraz wielu innych dań, to jednak trzeba pamiętać, iż jest to słona ryba, która może zawierać w sobie spore ilości rtęci. Nie zawsze też dobra jest zalewa, w której znajduje się owa ryba. Bywa tak, iż producenci dodają do niej wiele konserwantów i ulepszaczy, by termin ważności był dłuższy. W sklepach można bez problemu znaleźć tuńczyka, który ma termin ważności nawet i na kolejny rok. Oznacza to, że oprócz wspomnianej ryby znajduje się tam mnóstwo ulepszaczy, których na pewno kobiety w ciąży powinny unikać. Sprawdź też, czy bezpiecznie można jeść sushi w ciąży.
Sprawdź, czym zastąpić tuńczyka w czasie ciąży
Zastąpienie tuńczyka w czasie ciąży na okres 9 miesięcy nie powinno być trudne. W sklepach rybnych można znaleźć naprawdę sporo filetów świeżej, smacznej ryby, które na pewno przypadną do gustu ciężarnym. Warto więc sięgnąć po dorsza, flądrę, halibuta, pstrąga, wędzoną makrelę, łososia w ciąży, a nawet owoce morza (np. krewetki w ciąży). Wystarczy zjeść dobrą rybkę (np. z parowaru) dwa lub trzy razy w tygodniu, by dostarczyć organizmowi wszystkie potrzebne mamie i płodowi minerały i witaminy.
Tuńczyk dla kobiet w ciąży – podsumowanie
Wiesz już, że spożycie tuńczyka w ciąży to nie najlepszy pomysł. Ponadto taką świeżą rybkę, ciężarna może przyprawić według swoich potrzeb (a to jak wiadomo, często w ciąży ma olbrzymie znaczenie). Wiele pań w tym czasie chętnie sięga po intensywne, mocne przyprawy, które sprawiają, iż dania są ostre. Są też panie, które przez te 9 miesięcy absolutnie nie mogą jeść nić ostrego i wolą zdecydowanie łagodne, delikatne smaki. Wystarczą im często podstawowe zioła, by danie smakowało dobrze. Dlatego też taka ryba będzie dużo lepsza i zdrowsza dla przyszłej mamy, jak i malucha, niż wspomniany tuńczyk z puszki.
Najczęściej zadawane pytania
Ile tuńczyka można jeść w ciąży?
W czasie ciąży kobiety nie powinny jeść tuńczyka. To jedna z ryb, które najbardziej absorbują zanieczyszczenia i rtęć. Bedąc w ciąży, powinno się wybierać inne ryby, które zawierają tłuszcze omega-3 i korzystne składniki odżywcze.
Czy w ciąży można jeść ryby z puszki?
Kobiety ciężarne powinny zrezygnować z jedzenia ryb z puszki. Przetworzone w ten sposób dania rybne posiadają mało składników odżywczych. Do puszkowanych przetworów przenika szkodliwy związek bisfenol A (BPA), który może powodować zmiany w wydzielaniu hormonów tarczycy u mamy i noworodka.
Czy tuńczyk zawiera rtęć?
Wszystkie ryby absorbują rtęć i inne metale ciężkie, a tuńczyk jest bardziej narażony na gromadzenie tej substancji, ponieważ znajduje się na szczycie łańcucha pokarmowego.
Sprawdź także:
- Łosoś w ciąży – czy można jeść? Czy ryba wędzona jest bezpieczna dla przyszłej mamy?
- Ryby w ciąży – czy jedzenie ryb może zaszkodzić przyszłej mamie?
- Śledzie w ciąży – czy można jeść? Sprawdź bezpieczną dietę przyszłej mamy
- Co jeść w ciąży żeby dziecko było zdrowe? – Poradnik żywieniowy dla przyszłych mam
- Makrela wędzona w ciąży – czy kobiety ciężarne powinny jeść tę rybę? Wyjaśniamy!
- Czy można jeść sushi w ciąży z surową rybą? Poznaj bezpieczne rodzaje sushi
- Czy można jeść lody w ciąży? Czy to bezpieczny deser dla ciężarnych?