Oliwki w ciąży – czy można jeść? Zalety oliwek w diecie przyszłej mamy

Jesteś w ciąży i nie wyobrażasz sobie sałatki greckiej bez dodatku oliwek? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość! Oliwki w ciąży są zdrową opcją dietetyczną. Sprawdź, jakie składniki odżywcze zawierają i jaki mają wpływ na organizm przyszłej mamy.
Oliwki w ciąży

Zastanawiasz się, czy oliwki w ciąży to bezpieczny wybór? Oliwki to owoce drzewa oliwnego. Hoduje się dwa rodzaje, a z jednego z nich wytwarza się smaczną i wyjątkowo zdrową oliwę. Drugi rodzaj to oliwki stołowe. Co ciekawe kolor oliwek zależy od stopnia dojrzałości owoców. Oliwki bardzo często dodajemy do różnych dań. Doceniamy ich wyjątkowy smak i właściwości prozdrowotne. Ale czy można jeść oliwki w ciąży? Przeczytaj!

Dlaczego warto sięgać po oliwki w ciąży i nie tylko?

oliwki w ciąży - dlaczego warto

Oliwki to owoce bogate w witaminy i minerały, które wspierają rozwój rozwijającego się płodu. Co możemy znaleźć w oliwkach:

  • witaminy z grupy B, beta karoten, czyli witaminy A, E i K,
  • minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, selen, sód,
  • antyoksydanty, czyli luteinę i polifenole,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • białka, węglowodany, lipidy oraz błonnik.

Jedzenie oliwek w czasie ciąży

oliwki w ciąży - jedzenie oliwek w ciąży

Jedzenie owoców i warzyw może wzbudzać wątpliwości u przyszłych mam, które zastanawiają się, czy jest to zdrowa opcja żywieniowa (np. czereśnie w ciąży lub grejpfrut w ciąży). Tak samo jest z oliwkami. Oliwki i oliwa z oliwek spożywane w czasie ciąży wspierają rozwój dziecka w łonie matki. Udowodniono, że panie, które regularnie spożywają oliwki i oliwę z oliwek w czasie ciąży rodzą zdrowsze dzieci, z większą masą urodzeniowa. Płód potrzebuje dużych dawek witaminy E w trakcie ciąży, a noworodkowi pomaga ona zwalczyć stres oksydacyjny. Witamina E spożywana w czasie ciąży kumuluje się w organizmie przyszłej mamy. Dlatego później jest ona dostarczana do organizmu dziecka wraz z mlekiem matki. Ważne, aby utrzymać odpowiedni poziom tej witaminy w organizmie młodej mamy przez cały okres karmienia piersią.

Dlaczego warto jeść oliwki w ciąży regularnie?

Spożywanie pokarmu bogatego w witaminę E jest szczelnie zalecane wcześniakom, a także maluszkom, które borykają się z niewydolnością trzustki oraz chorobami nerek.

Prozdrowotne działanie kwasu oleinowego nie trwa tylko w trakcie ciąży. Badania naukowe dowiodły, że pomaga on zapobiegać hipercholesterolemii oraz miażdżycy. Dodatkowo kwas oleinowy pozytywnie wpływa na mineralizację kości w okresie wczesnego dzieciństwa.

Wiesz już, że jedzenie oliwek w ciąży jest bezpieczne. W czasie ciąży warto regularnie spożywać oliwki i oliwę z oliwek dobrej jakości. Produkty te bardzo pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie przyszłej mamy i samego maluszka. Sprawdź też: czy jedzenie żurawiny w ciąży jest bezpieczne.

Najczęściej zadawane pytania

Czy można jeść oliwki zielone w ciąży?

Nie istnieją przeciwwskazania do jedzenia oliwek w ciąży. Zarówno czarne, jak i zielone są bezpieczne dla przyszłych mam i są źródłem przeciwutleniaczy, jednonasyconych tłuszczów i zawierają dużo witaminy E.

Czy kobiety w ciąży mogą jeść oliwę z oliwek?

Tak, zarówno oliwki, jak i wytwarzana z nich oliwa jest bezpieczna dla kobiet w ciąży. Oliwa z oliwek ma pozytywny wpływ na organizm oraz kondycję skóry i włosów. Może być używana nie tylko w celach spożywczych, ale i kosmetycznych  – nawilża i ujędrnia skórę, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia rozstępów w czasie ciąży i po niej.

Czy oliwki ze słoika są zdrowe?

Tak. Oliwki w słoikach to kiszonki, które wpływają pozytywnie na perystaltykę jelit i wspomagają florę bakteryjną jelit.

Czy oliwki są ciężkostrawne?

Nie, oliwki są niskokaloryczne i zawierają wiele składników odżywczych potrzebnych organizmowi. Są też źródłem zdrowego tłuszczu – wytłacza się z nich zdrową oliwę.


Sprawdź także:
Archiwum: grudzień 2022
Photo of author

Karolina Woźniak

Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.

Popularne wpisy: