Oliwki to owoce drzewa oliwnego. Hoduje się ich dwa rodzaje z jednego wytwarza się smaczną i wyjątkowo zdrową oliwę. Drugi rodzaj to oliwki stołowe. Co ciekawe kolor oliwek zależy od stopnia dojrzałości owoców. Oliwki bardzo często dodajemy do różnych dań. Doceniamy ich wyjątkowy smak i właściwości poro zdrowotne. Ale czy można jeść oliwki w ciąży?
Dlaczego warto sięgać po oliwki?
Oliwki to owoce bogate w witaminy i minerały, które wspierają rozwój rozwijającego się płodu. Co możemy znaleźć w oliwkach:
- witaminy z grupy B, beta karoten, czyli witaminy A, E i K,
- minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, selen, sód,
- antyoksydanty, czyli luteinę i polifenole,
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- białka, węglowodany, lipidy oraz błonnik.
Oliwki i oliwa z oliwek spożywane w czasie ciąży wspierają rozwój dziecka w łonie matki. Udowodniono, że panie które regularnie spożywają oliwki i oliwę z oliwek w czasie ciąży rodzą zdrowsze dzieci, z większą masą urodzeniowa. Płód potrzebuje dużych dawek witaminy E w trakcie ciąży, a noworodkowi pomaga ona zwalczyć stres oksydacyjny. Witamina E spożywana w czasie ciąży kumuluje się w organizmie przyszłej mamy. Dlatego później jest ona dostarczana do organizmu dziecka wraz z mlekiem matki. Ważne, żeby utrzymać odpowiedni poziom tej witaminy w organizmie młodej mamy przez cały okres karmienia piersią. Dlatego warto jeść oliwki regularnie.
Spożywanie pokarmu bogatego w witaminę E jest szczelnie zalecane wcześniakom, a także maluszkom, które borykają się z niewydolnością trzustki oraz chorobami nerek.
Prozdrowotne działanie kwasu oleinowego nie trwa tylko w trakcie ciąży. Badania naukowe dowiodły, że pomaga on zapobiegać hipercholesterolemii oraz miażdżycy. Dodatkowo kwas oleinowy pozytywnie wpływa na mineralizację kości w okresie wczesnego dzieciństwa.
Podsumowując w czasie ciąży warto regularnie spożywać oliwki i oliwę z oliwek dobrej jakości. Produkty te bardzo pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie przyszłej mamy i samego maluszka.
Sprawdź także: