Oliwki w ciąży – czy można jeść?

Oliwki to owoce drzewa oliwnego. Hoduje się ich dwa rodzaje z jednego wytwarza się smaczną i wyjątkowo zdrową oliwę. Drugi rodzaj to oliwki stołowe. Co ciekawe kolor oliwek zależy od stopnia dojrzałości owoców. Oliwki bardzo często dodajemy do różnych dań. Doceniamy ich wyjątkowy smak i właściwości poro zdrowotne. Ale czy można jeść oliwki w ciąży?

Dlaczego warto sięgać po oliwki?

Oliwki to owoce bogate w witaminy i minerały, które wspierają rozwój rozwijającego się płodu. Co możemy znaleźć w oliwkach:

  • witaminy z grupy B, beta karoten, czyli witaminy A, E i K,
  • minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, selen, sód,
  • antyoksydanty, czyli luteinę i polifenole,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • białka, węglowodany, lipidy oraz błonnik.

Oliwki i oliwa z oliwek spożywane w czasie ciąży wspierają rozwój dziecka w łonie matki. Udowodniono, że panie które regularnie spożywają oliwki i oliwę z oliwek w czasie ciąży rodzą zdrowsze dzieci, z większą masą urodzeniowa. Płód potrzebuje dużych dawek witaminy E w trakcie ciąży, a noworodkowi pomaga ona zwalczyć stres oksydacyjny. Witamina E spożywana w czasie ciąży kumuluje się w organizmie przyszłej mamy. Dlatego później jest ona dostarczana do organizmu dziecka wraz z mlekiem matki. Ważne, żeby utrzymać odpowiedni poziom tej witaminy w organizmie młodej mamy przez cały okres karmienia piersią. Dlatego warto jeść oliwki regularnie.

Spożywanie pokarmu bogatego w witaminę E jest szczelnie zalecane wcześniakom, a także maluszkom, które borykają się z niewydolnością trzustki oraz chorobami nerek.

Prozdrowotne działanie kwasu oleinowego nie trwa tylko w trakcie ciąży. Badania naukowe dowiodły, że pomaga on zapobiegać hipercholesterolemii oraz miażdżycy. Dodatkowo kwas oleinowy pozytywnie wpływa na mineralizację kości w okresie wczesnego dzieciństwa.

Podsumowując w czasie ciąży warto regularnie spożywać oliwki i oliwę z oliwek dobrej jakości. Produkty te bardzo pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie przyszłej mamy i samego maluszka.

Default image
Karolina Woźniak
Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.
Skomentuj artykuł

Przeczytaj poprzedni wpis:
Krewetki w ciąży
Krewetki w ciąży – czy można jeść?

Ciąża to dziewięć miesięcy, które potrafią wywrócić do góry nogami dotychczasowe życie młodej mamy. Zmienia się nie tylko jej figura,...

Zamknij