Zastanawiasz się, czy oliwki w ciąży to bezpieczny wybór? Oliwki to owoce drzewa oliwnego. Hoduje się dwa rodzaje, a z jednego z nich wytwarza się smaczną i wyjątkowo zdrową oliwę. Drugi rodzaj to oliwki stołowe. Co ciekawe kolor oliwek zależy od stopnia dojrzałości owoców. Oliwki bardzo często dodajemy do różnych dań. Doceniamy ich wyjątkowy smak i właściwości prozdrowotne. Ale czy można jeść oliwki w ciąży? Przeczytaj!
Dlaczego warto sięgać po oliwki w ciąży i nie tylko?
Oliwki to owoce bogate w witaminy i minerały, które wspierają rozwój rozwijającego się płodu. Co możemy znaleźć w oliwkach:
- witaminy z grupy B, beta karoten, czyli witaminy A, E i K,
- minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, selen, sód,
- antyoksydanty, czyli luteinę i polifenole,
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- białka, węglowodany, lipidy oraz błonnik.
Jedzenie oliwek w czasie ciąży
Jedzenie owoców i warzyw może wzbudzać wątpliwości u przyszłych mam, które zastanawiają się, czy jest to zdrowa opcja żywieniowa (np. czereśnie w ciąży lub grejpfrut w ciąży). Tak samo jest z oliwkami. Oliwki i oliwa z oliwek spożywane w czasie ciąży wspierają rozwój dziecka w łonie matki. Udowodniono, że panie, które regularnie spożywają oliwki i oliwę z oliwek w czasie ciąży rodzą zdrowsze dzieci, z większą masą urodzeniowa. Płód potrzebuje dużych dawek witaminy E w trakcie ciąży, a noworodkowi pomaga ona zwalczyć stres oksydacyjny. Witamina E spożywana w czasie ciąży kumuluje się w organizmie przyszłej mamy. Dlatego później jest ona dostarczana do organizmu dziecka wraz z mlekiem matki. Ważne, aby utrzymać odpowiedni poziom tej witaminy w organizmie młodej mamy przez cały okres karmienia piersią.
Dlaczego warto jeść oliwki w ciąży regularnie?
Spożywanie pokarmu bogatego w witaminę E jest szczelnie zalecane wcześniakom, a także maluszkom, które borykają się z niewydolnością trzustki oraz chorobami nerek.
Prozdrowotne działanie kwasu oleinowego nie trwa tylko w trakcie ciąży. Badania naukowe dowiodły, że pomaga on zapobiegać hipercholesterolemii oraz miażdżycy. Dodatkowo kwas oleinowy pozytywnie wpływa na mineralizację kości w okresie wczesnego dzieciństwa.
Wiesz już, że jedzenie oliwek w ciąży jest bezpieczne. W czasie ciąży warto regularnie spożywać oliwki i oliwę z oliwek dobrej jakości. Produkty te bardzo pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie przyszłej mamy i samego maluszka. Sprawdź też: czy jedzenie żurawiny w ciąży jest bezpieczne.
Najczęściej zadawane pytania
Czy można jeść oliwki zielone w ciąży?
Nie istnieją przeciwwskazania do jedzenia oliwek w ciąży. Zarówno czarne, jak i zielone są bezpieczne dla przyszłych mam i są źródłem przeciwutleniaczy, jednonasyconych tłuszczów i zawierają dużo witaminy E.
Czy kobiety w ciąży mogą jeść oliwę z oliwek?
Tak, zarówno oliwki, jak i wytwarzana z nich oliwa jest bezpieczna dla kobiet w ciąży. Oliwa z oliwek ma pozytywny wpływ na organizm oraz kondycję skóry i włosów. Może być używana nie tylko w celach spożywczych, ale i kosmetycznych – nawilża i ujędrnia skórę, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia rozstępów w czasie ciąży i po niej.
Czy oliwki ze słoika są zdrowe?
Tak. Oliwki w słoikach to kiszonki, które wpływają pozytywnie na perystaltykę jelit i wspomagają florę bakteryjną jelit.
Czy oliwki są ciężkostrawne?
Nie, oliwki są niskokaloryczne i zawierają wiele składników odżywczych potrzebnych organizmowi. Są też źródłem zdrowego tłuszczu – wytłacza się z nich zdrową oliwę.
Sprawdź także:
- Pestki dyni w ciąży – czy warto jeść? Jak bezpiecznie je spożywać?
- Śledzie w ciąży – czy można jeść? Sprawdź bezpieczną dietę przyszłej mamy
- Nasiona chia w ciąży – jak bezpiecznie jeść nasiona chia w czasie ciąży?
- Wątróbka w ciąży – czy jest bezpieczna dla przyszłej mamy i płodu?
- Grzyby w ciąży – czy to bezpieczne? Czy kobieta w ciąży powinny jeść grzyby?
- Grejpfrut w ciąży – czy można jeść te owoce? Czy cytrusy w ciąży są bezpieczne?
- Migdały w ciąży – nie tylko na zgagę. Czy warto jeść migdały w ciąży?