Czy możesz jeść czosnek w ciąży? Czosnek jest znany i stosowany w domowym leczeniu od bardzo dawna. Mnóstwo osób borykających się z przeziębieniem spotkało się kiedyś z sugestią wypicia mleka z czosnkiem i miodem, szczególnie popularne było to dawniej. Przeczytaj i dowiedz się, czy kobiety w ciąży mogą jeść czosnek.
Czosnek pospolity
Czosnek zwyczajny to gatunek byliny należący do podrodziny czosnkowych. To właśnie ten gatunek jest pospolicie nazywany po prostu czosnkiem. Jest to warzywo, przyprawa i roślina lecznicza. Oryginalnie pochodzi z Azji Środkowej. Czosnek pospolity to dobrze znana, przebadana i szeroko akceptowana roślina lecznicza. Jego skuteczność i właściwości prozdrowotne zostały dowiedzione badaniami klinicznymi. A czy czosnek w ciąży działa tak samo na organizm?
Właściwości czosnku
Czosnek ma właściwości antywirusowe i przeciwzapalne. Jest zdrowym i naturalnym antybiotykiem. Szczególnie nadaje się do leczenia infekcji dróg oddechowych, bólu gardła, przeziębienia, a nawet grypy. Czasami działa również na problemy z układem pokarmowym.
Właściwości te są skutkiem znajdującej się w czosnku allicyny, która najskuteczniej wydziela się po rozgnieceniu, dlatego nie warto zjadać czosnku w całości. W normalnym ząbku czosnku znajduje się allina, która we wspomnianą allicynę przekształca się dopiero po zmiażdżeniu lub przekrojeniu. Nie jest to jednak jedyny bioaktywny składnik czosnku (z bardziej znanych składników posiada on również szereg witamin i potas, wapń, magnez, kobalt, chrom, nikiel).
Jednocześnie ze względu na intensywny smak czosnku, bezpośrednie spożywanie go może doprowadzić do poparzenia ust i błon śluzowych. Właśnie z tego powodu łączy się go z miodem lub mlekiem.
Sprawdź też, jakie zioła można pić w ciąży: pokrzywa w ciąży czy melisa w ciąży.
Czy w ciąży można jeść czosnek?
Nie więcej niż przed ciążą. Wszystko w nadmiarze jest szkodliwe, dlatego trzeba znaleźć złoty środek. Nie przesadzać, lecz jednocześnie nie panikować, gdy spożyje się trochę czosnku. Czosnek ma szereg pozytywnych właściwości, a niektóre z nich szczególnie przydadzą się w ciąży. Czosnek np. wspomaga działanie układu odpornościowego, który naturalnie podczas ciąży jest osłabiony. Zanim jednak zaczniemy spożywać czosnek w ciąży codziennie, warto skonsultować się z lekarzem, który zadecyduje, czy w twoim przypadku to warzywo nie zaszkodzi płodowi.
Czosnek – jaka dawka, by były efekty?
Do uzyskania korzyści zdrowotnych konieczne jest codzienne spożycie od dwóch do czterech ząbków czosnku. Czosnek można nabyć też w innych formach. Neutralne w smaku są tabletki, które mają dawkę 400 miligramów i należy spożywać je trzy razy dziennie.
Czosnek występuje w naprawdę różnych formach. Istnieje wyciąg z czosnku, który, by dał efekty, trzeba zażyć w dawce od 600 do 12000 miligramów na dzień. W przypadku zakupienia ekstraktu wystarczy 5 mililitrów na dzień. Z kolei w przypadku olejku czosnkowego odpowiednia będzie dawka 0,03–0,12 mililitrów trzy razy dziennie.
Czosnek w ciąży – na co pomaga?
- poprawia krążenie;
- zapobiega infekcjom dróg moczowych;
- wspomaga odporność;
- wspomaga działanie układu pokarmowego i trawiennego;
- poprawia wchłanianie selenu;
- ma właściwości antyoksydacyjne;
- obniża poziom cholesterolu;
- ma właściwości przeciwbakteryjne, które występują nawet przy miejscowym stosowaniu na skórę;
- sprawdza się w leczeniu infekcji pochwy, szczególnie w przypadku zakażenia drożdżycą;
- wspomaga leczenie przewlekłej kandydozy;
- według niektórych badań czosnek zapobiega chorobom serca;
- według niektórych badań czosnek może zmniejszać zmęczenie w ciąży;
- korzystnie działa na zbyt wysokie ciśnienie krwi w ciąży.
Czosnek w ciąży – przeciwwskazania
Niepewność co do czosnku związana jest z tym, że może on rozrzedzać krew, przez co stwarza zagrożenie krwotoku i problemów z krzepnięciem krwi. Takie krwawienie może być szczególnie ryzykowne podczas porodu. Na początku ciąży jednak spożywanie czosnku nie powinno być niebezpieczne. Warto wiedzieć, że czosnek może niekorzystnie oddziaływać z lekami przeciwzakrzepowymi. Powoduje również zmniejszenie wchłaniania jodu, co w niektórych warunkach, może doprowadzić nawet do niedoczynności tarczycy. Czosnek w ciąży może też nasilać zgagę i wzdęcia. Właśnie dlatego przed rozpoczęciem suplementacji czosnkiem należy skonsultować się z lekarzem i uzyskać pewność, że ta roślina nam nie zaszkodzi. Jeśli interesują cię podobne tematy związane z żywieniem w czasie ciąży (np. kefir w ciąży), przeczytaj inne artykuły w naszym serwisie.
Najczęściej zadawane pytania
Czy można przedawkować czosnek w ciąży?
W spożywaniu tego warzywa należy zachować umiar. Bezpieczną dawką świeżego czosnku w ciąży są maksymalnie 4 ząbki czosnku dziennie. Należy pamiętać, że spożywać go mogą kobiety, które nie cierpią na schorzenia wątroby i żołądka ani nie mają alergii na czosnek.
Czy można pić mleko z czosnkiem w ciąży?
Tak, jest to naturalny sposób na zwiększanie poziomu odporności organizmu.
Czy czosnek działa jak antybiotyk?
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, który rozgrzewa i pomaga udrożnić drogi oddechowe podczas infekcji. Oddziałuje na bakterie np. gronkowca i paciorkowca. Stosowanie czosnku polecane jest przy chorobach wywołanych tymi bakteriami.
Sprawdź także:
- Imbir w ciąży na przeziębienie i mdłości – czy można go bezpiecznie spożywać?
- Hibiskus w ciąży – czy są jakieś przeciwwskazania dotyczące jego spożywania?
- Czarnuszka w ciąży – czy olej z czarnuszki w ciąży jest zdrowy?
- Czy można jeść miód w ciąży podczas przeziębienia i dolegliwości ciążowych?
- Herbata koperkowa – od kiedy można ją podawać?
- Rzodkiewka w ciąży – czy można jeść to warzywo w czasie ciąży?
- Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności u dziecka. Domowe sposoby na odporność