Pokrzywa w ciąży – czy można pić?

Ciąża to szczególny okres dla kobiety. Rozwijające się nowe życie sprawia, że w organizmie szaleje burza hormonów i pojawiają się różne, niekoniecznie przyjemne, dolegliwości. To również czas wielu wyrzeczeń, tych dotyczących zarówno stylu życia jak i spożywanych pokarmów czy napojów.

Wszystkie te zmiany często są trudne do zaakceptowania, dlatego tak ważna jest świadomość tego co można w ciąży, czego należy unikać oraz czego kategorycznie należy się wystrzegać. Jest grupa produktów, których zakaz spożywania jest w ciąży oczywisty (alkohol, ocet spirytusowy, kawa w nadmiernej ilości czy sery pleśniowe). Natomiast jest spora grupa produktów, w tym ziół, co do których brakuje szczegółowych informacji o ich wpływie na rozwijający się płód, co w konsekwencji powoduje, że kobiety ich nie stosują. A szkoda, gdyż okazuje się, że jest grupa ziół, których stosowanie bardzo pozytywnie wpływa na ciążę i rozwijające się pod sercem maleństwo.

Dobroczynne działanie pokrzywy w ciąży

Jedną z najzdrowszych roślin, którą mogą spożywać praktycznie wszyscy (również kobiety w ciąży) jest znana wszystkim pokrzywa. Spotkać ją możemy praktycznie w całym kraju, choć lepiej nie zrywać tej rosnącej w pobliżu dróg czy zakładów przemysłowych, gdyż absorbuje ona dużo szkodliwych substancji. Pokrzywa wszystkim kojarzy się z parzącymi liśćmi i raczej unikamy z nią kontaktu. Czy można pić pokrzywę w ciąży? Okazuje się, że pokrzywa ma wiele cennych składników i znana jest w medycynie ludowej od lat. Jest to jedno z nielicznych ziół, które są zalecane kobietom w ciąży (oczywiście w rozsądnych ilościach). Co więcej, to niezwykle tanie lekarstwo, często darmowe (jeśli mamy możliwość zebrać świeże liście pokrzywy na łące). Po co więc wydawać niepotrzebnie pieniądze na sztuczne suplementy diety, podczas gdy mamy w zasięgu ręki tak bogatą w składniki odżywcze, popularną i ogólnodostępną roślinę?

Zobacz też:  Gorączka u dziecka - kiedy do szpitala?

Pokrzywa w ciąży wzmacnia organizm, w związku z czym zaleca się jej stosowanie w okresie jesienno-zimowym, kiedy trwa sezon infekcyjny i wirusowy. Osoby mające problem z nerkami czy kamicą nerkową, również powinny na stałe włączyć do swojej diety napar z pokrzywy, gdyż działa on moczopędnie i przyspiesza usuwanie mocznika z organizmu. W ciąży kobiety często zmagają się z zaparciami. Wtedy herbatka z pokrzywy przychodzi na ratunek – przyspiesza proces trawienia i poprawia perystaltykę jelit, co wpływa na częstotliwość wypróżnień.

Ponadto picie pokrzywy w ciąży obniża poziom cukru we krwi oraz jest skutecznym lekiem na osłabienie czy anemię, gdyż wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek. Naukowcy dowiedli również, że pokrzywa ma działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Działa również antyhistaminowo, czyli na alergię poprzez zawarte antyoksydanty hamujące rozwój nieprzyjemnych dolegliwości związanych z alergią.

To co ważne, to również fakt, że pokrzywa nie ma właściwości pobudzających, choć dodaje energii i sił witalnych. Może więc stanowić świetną alternatywę dla kawy czy czarnej herbaty, które z kolei w ciąży nie są wskazane.

Pokrzywowa bomba witaminowa

Pokrzywa jest zalecana kobietom w ciąży, gdyż jest nieocenionym skarbcem cennych witamin i minerałów takich jak: magnez, fosfor, żelazo, potas, jod, sód, krzem, witaminy z grupy A, K, C oraz sole mineralne. Wszystkie te składniki odgrywają ogromną rolę w rozwoju maluszka.

Zobacz też:  Ciąża tydzień po tygodniu

Jak pić pokrzywę w ciąży?

Najlepszym sposobem na przygotowanie pokrzywy jest zrobienie naparu. Liść pokrzywy jest dostępny niemal w każdym sklepie zielarskim. Warto jednak zwracać uwagę na to, aby liście pokrzywy pochodziły z certyfikowanych upraw, gdyż tylko wtedy mamy pewność, że roślina nie była narażona na zanieczyszczenie. Jeśli mieszkamy na wsi i mamy pewność, że na pobliskiej łące nie są stosowane żadne nawozy możemy zebrać pokrzywę samodzielnie. Jest jednak jeden, ważny warunek. Listki muszą być młode, świeże i jędrne, dlatego pokrzywę zbieramy wyłącznie wczesną wiosnę. Duże, wysuszone liście pokrzywy w lipcu czy sierpniu tracą swoje właściwości. Dobrą metodą jest również zasuszenie młodych listków pokrzywy, tak aby cieszyć się jej właściwościami również zimą.

Aby przygotować napar z pokrzywy wystarczy zalać dużą łyżkę suszu wrzątkiem i przykryć na dziesięć lub piętnaście minut. Młode listki są niezwykle aromatyczne, dlatego bez problemu z jednej porcji świeżej pokrzywy będziemy mogli zrobić dwie, a nawet trzy herbaty. W ciąży zaleca się nie przekraczać dwóch naparów dziennie.

Podsumowując, pokrzywa to niezwykle cenna roślina, bezpieczna dla kobiet w ciąży. Zawiera wiele ważnych i dobroczynnych witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na samopoczucie przyszłej mamy oraz nienarodzonego jeszcze dziecka. Dużym jej atutem jest jej ogólna dostępność i niska cena. Występuje na terenie niemal całego kraju więc w większości przypadków możemy zebrać ją samodzielnie i zasuszyć, ciesząc się wyjątkowo cennym naparem nawet w okresie zimowym. Pozytywne działanie pokrzywy na kobiety ciężarne zostało udowodnione przez naukowców, zatem można mieć absolutną pewność, że nie stwarza ona żadnego zagrożenia dla mamy i dziecka.

Zobacz też:  Seks w ciąży - przeciwwskazania i zalecenia
Default image
Alicja Bąk
Zawsze chciałam pracować z dziećmi. Być może wynika to z faktu, że w młodości zajmowałam się dużo młodszą siostrą, a może po prostu… to pewien rodzaj powołania? Nie wiem ? W każdym razie tuż po maturze wiedziałam, że moim wyborem będzie kierunek pedagogiczny. Ostatecznie zostałam absolwentką pedagogiki małego dziecka z wychowaniem przedszkolnym.
Articles: 78