X

Czy można jeść miód w ciąży podczas przeziębienia i dolegliwości ciążowych?

Zastanawiasz się, czy można spożywać miód w czasie ciąży? Mamy dobrą wiadomość! Przeczytaj i dowiedz się, dlaczego miód w ciąży to dobry i zdrowy dodatek do diety.
Miód w ciąży

Miód w ciąży jest jak najbardziej wskazany! Zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Wiele kobiet nie wie jednak, czy można spożywać go w trakcie ciąży. Wątpliwość ta najczęściej ma związek z faktem, że miodu nie powinno się podawać małym dzieciom – może silnie uczulać, a także powodować botulizm wywoływany przez bytujące w nim zarodniki bakterii Clostridium botulinum.

Czy kobiety mogą jeść miód w ciąży?

miód w ciąży - czy kobiety mogą jeść miód w ciąży

Przyszłe mamy często zastanawiają się nad bezpieczeństwem spożywania różnych produktów. Martwią je takie kwestie jak winogrona w ciąży czy ananas w ciąży. A czy w ciąży można jeść miód? Eksperci wskazują, że miód w ciąży może być zdrowym dodatkiem do diety. Nie trzeba zatem go unikać i można spożywać go tak samo, jak przed ciążą. Co więcej, może być on używany w celu łagodzenia wielu dolegliwości pojawiających się w tym okresie.

Miód polecany jest przede wszystkim jako zamiennik zwykłego białego cukru, a także jako smaczny dodatek do deserów, wypieków i innych dań. Najwięcej wartości odżywczych posiada wtedy, gdy spożywany jest bez podgrzewania.

Zobacz też:  Prezent na baby shower – co kupić przyszłej mamie i dziecku? Najlepsze pomysły

Czy miód jest bezpieczny dla ciężarnych?

Na wszelki wypadek lekarze zalecają jednak spożywanie przez kobiety w ciąży miodu pasteryzowanego. Jest to efektem przeświadczenia o szkodliwości zarodników botulinowych, które mogą wytwarzać w układzie pokarmowym toksyny. Kobiety w ciąży nie muszą obawiać się zatrucia zarodnikami bakterii Clostridium botulinum. Układ pokarmowy dorosłego człowieka skutecznie je niweluje, ponieważ panuje w nim silnie kwasowy odczyn. Jako że układ pokarmowy u niemowląt nie jest jeszcze dobrze rozwinięty, miodu nie można podawać dzieciom do ukończenia przez nie 12. miesiąca życia.

Zalety spożywania miodu

Miód ma różnorodne właściwości lecznicze, dlatego też jego systematyczne spożywanie w niewielkich dawkach jest korzystne dla organizmu.

Zawiera witaminę A, witaminy z grupy B – B1, B2, B5 (kwas pantotenowy), B6, B7 (biotyna), B9 (kwas foliowy), B12, witaminę C, a także mikroelementy, w tym magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń.

Właściwości miodu

  • poprawia działanie układu pokarmowego,
  • wspomaga pracę wątroby i dróg żółciowych,
  • normuje ciśnienie tętnicze krwi,
  • łagodzi objawy przeziębienia, bólu gardła,
  • uspokaja, pomaga przy bezsenności.

Należy jednak pamiętać o tym, aby spożywać niewielkie ilości miodu pszczelego. Poza wartościowymi witaminami i minerałami ma on także dużo cukru prostego, dlatego najzdrowszy jest w mniejszych dawkach.

Miód na przeziębienie w ciąży

miód w ciąży - miód na przeziębienie

Jak wybrać miód na przeziębienie w okresie ciąży? Tak naprawdę każdy naturalny rodzaj miodu może wspomagać leczenie przeziębienia. Przy infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych (np. przy kaszlu) szczególnie polecany jest miód gryczany, miód lipowy, miód spadziowy (wzmacnia odporność) i miód akacjowy (działanie antybakteryjne).

Zobacz też:  Opryszczka u dzieci – leczenie, przyczyny i objawy

Na jakie dolegliwości ciążowe pomoże miód?

Miód może być także pomocny w niwelowaniu dolegliwości ciążowych. Dzięki swoim właściwościom może być naturalnym i bezpiecznym środkiem poprawiającym samopoczucie.

Miód na poranne mdłości

Ze względu na łagodzące działanie na przewód pokarmowy miód może być bardzo dobrym wyborem dla ciężarnych doświadczających porannych mdłości i wymiotów. Mikstura przygotowana z soku z cytryny i łyżeczki miodu redukuje te dolegliwości. Także miód można dodawać do herbaty imbirowej – imbir skutecznie zmniejsza nudności.

Miód na zgagę

Również miód jest bardzo dobrym sposobem na zredukowanie zgagi – pieczenia odczuwanego w przełyku. Zgaga często pojawia się u kobiet w ciąży, co jest powiązane z zachodzącymi wtedy zmianami w organizmie. Spożywanie miodu może złagodzić nadkwasotę. Receptą na zgagę jest wtedy wypicie szklanki wody z łyżką miodu.

Miód na hemoroidy

Bardzo dobre efekty daje także miód na hemoroidy w ciąży. To tradycyjna metoda polegająca na miejscowym użyciu miodu. Szybko łagodzi dolegliwości polegające na swędzeniu, pieczeniu i zmniejsza ryzyko ich nawracania. To bezpieczna metoda dla kobiet ciężarnych.

Miód na zaparcia

Gdy w ciąży pojawiają się zaparcia, warto przede wszystkim zmienić dietę. Wsparciem jest także picie przegotowanej wody z miodem i cytryną na czczo, aby poprawić pracę układu pokarmowego.

Wobec tego miód w ciąży nie jest zakazany, a w wielu przypadkach może być wręcz bardzo pomocny jako naturalne, bezpieczne i przy tym bardzo smaczne remedium na różne dolegliwości.

Zobacz też:  In vitro a leczenie niepłodności. Na czym polega ta metoda?

Spożywanie miodu w czasie ciąży – podsumowanie

Wiesz już, że miód w ciąży jest bezpiecznym rozwiązaniem. Produkt ten może pomóc przy dolegliwościach ciążowych takich jak zgaga, zaparcia czy hemoroidy. Warto też sięgać po niego podczas przeziębień. Jeśli interesują cię podobne tematy dotyczące kwestii żywienia w czasie ciąży (np. kiwi w ciąży, truskawki w ciąży czy maliny w ciąży), przeczytaj pozostałe artykuły w naszym serwisie.

Najczęściej zadawane pytania

Jaki miód najzdrowszy w ciąży?

Za najzdrowszy miód dla kobiet w ciąży uznaje się miód spadziowy. Wzmacnia odporność, a przy infekcjach dróg oddechowych działa jak naturalny antybiotyk.

Czy w ciąży można pić mleko z miodem?

Tak. Mleko z miodem lub czosnkiem jest dobrym sposobem na łagodzenie dolegliwości w czasie przeziębienia. Składniki te wzmacniają również odporność i dostarczają organizmowi potrzebnych składników takich jak witaminy, magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń.

Na co działa miód wrzosowy w ciąży?

Miód, który pszczoły wytwarzają z wrzosów, sprawdzi się przy jesiennych infekcjach i pomoże przy zaparciach w ciąży.


Sprawdź także:
Może Cię także zainteresować: