Imbir w ciąży – czy nie zaszkodzi?

O tym, jak prawidłowo należy się odżywiać w czasie ciąży powstało setki książek i artykułów. Każda kobieta jednak indywidualnie podchodzi do przestrzegania diety i wdrażana do niej różnych dodatków. Jednym z nich jest imbir. Czy można stosować imbir w ciąży i jeśli tak, to w jakich dawkach?

Imbir w ciąży

Imbir tak naprawdę znany jest na całym świecie. Jego właściwości i działanie najczęściej wykorzystuje się w kuchni. Jest to roślina, która na początku wykorzystywana była w kuchni azjatyckiej, ale teraz podbiła cały świat. Właściwości imbiru to głównie zasługa dużej ilości olejków eterycznych, które posiadają zastosowanie lecznicze. Imbir można spożywać na różne sposoby.

Korzeń niekiedy jadany jest na surowo, tak jak najzwyklejsze warzywo. Można również wycisnąć sok z korzenia, który następnie sproszkowany pełni rolę wyjątkowej przyprawy w kuchni. Imbir może być również wykorzystywany do parzenia herbat. Jego świetne właściwości sprawdzą się w przypadku leczenia przeziębienia, kiedy to pija się popularną herbatę z imbirem i miodem. Imbir w postaci kandyzowanej czy marynowanej sprawdzi się również jako dodatek do ciast czy deserów lub do mięsa.

Jednak imbir przyjmowany w bardzo dużych ilościach może niekiedy zaszkodzić. Jest to naturalny lek przeciwbakteryjny i przeciwzapalny, który korzystnie wpływa na odporność organizmu. O ile nie jesteśmy w ciąży możemy go używać tak naprawdę dosyć często, jednak w przeciwnym razie należy dokładnie sprawdzić w jakich przypadkach jest wskazany, a kiedy warto z niego zrezygnować.

Imbir a ciąża

Kobiety w ciąży powinny zwracać szczególną uwagę na dawki imbiru, jakie mogą spożywać. Imbir często przynosi ulgę w pozbyciu się porannych mdłości, jakie mogą występować u ciężarnej, dlatego jest tak bardzo ceniony wśród kobiet.

Jaka jest więc maksymalna dawka, jaką kobiety powinny spożywać? Otóż eksperci radzą, aby były maksymalnie 2 gramy sproszkowanego imbiru dziennie. Powodem, dla którego wskazane jest spożywanie imbiru w tak małej ilości, jest fakt że jego nadmierne stosowanie może powodować skurcze macicy, co z kolei może wywołać poronienie lub przedwczesny poród.

Działanie imbiru powoduje rozrzedzenie krwi, zatem nie powinien on być stosowany przez osoby, które mają kłopoty z krzepliwością krwi, ciśnieniem czy cukrzycą. Jednak wskazane jest skonsultowanie się z lekarzem, zanim zdecydujemy się na stosowanie imbiru w ciąży.

Jak jeść imbir?

Jak jeść imbir?

W przypadku, gdy ciężarna kobieta po konsultacji z lekarzem będzie pewna, że może zażywać odpowiednią dawkę imbiru, zaleca się spożywanie go w postaci herbatki. Nie jest wskazane spożywanie imbiru w postaci surowej. Należy przygotować odpowiedni napar, który w połączeniu z miodem zapewni dodatkową odporność i zadziała przeciwbakteryjnie. Aby przygotować odpowiedni napar, należy ukrojony plaster zalać wodą i gotować przez około piętnaście minut.

Przygotowany napój powinien zostać spożyty w ciągu jednego dnia. Jeśli natomiast wolimy dodawać imbir do herbaty w postaci sproszkowanej, zdecydowanie wystarczy jego niewielka ilość na czubku łyżeczki. Do takiej herbatki warto dodać cytrynę i miód, co stworzy razem wspaniałą herbatkę wzmacniającą odporność. Herbata z imbirem ma również działanie rozgrzewające, zatem sprawdzi się w chłodne, zimowe wieczory.

Jednak na co tak naprawdę pomaga imbir w czasie ciąży? Otóż jest on prawdziwym zbawieniem dla opuchniętych nóg, które dość często dokuczają ciężarnym kobietom. Dolegliwość ta najczęściej występuje w trzecim trymestrze ciąży, zatem zanim przystąpimy do stosowania tego naturalnego leku, warto skonsultować te fakt z naszym lekarzem prowadzącym ciążę.

Oczywiście oprócz przygotowywania samemu herbatek z imbirem, możemy również pokusić się na zakup gotowych już soczków, herbatek w torebkach czy nawet tabletek, które zawierają imbir. To wszystko zależy tak naprawdę od czasu, jakim dysponujemy na przyrządzenie gotowych herbatek.

Przeciwwskazania do stosowania imbiru

Gdy ciężarna kobieta jest w pierwszym trymestrze ciąży, powinna zrezygnować z imbiru w każdej postaci. Ten okres ciąży to czas w którym kształtują się najważniejsze organy dziecka. Imbir spożywany w tym czasie może tylko zaszkodzić prawidłowemu rozwijaniu się płodu w łonie matki. Taka ciąża może skończyć się niekorzystnie zarówno dla dziecka jak i matki.

Natomiast, gdy pierwszy trymestr już za nami, możemy sięgnąć powoli po imbir w odpowiednich ilościach. Możemy zatem już bez większych obaw wprowadzać imbir do naszej codziennej diety. Na pewno pomoże nam on na bóle żołądkowe, które dość często męczą przyszłe mamy. Jeżeli jednak występują dość częste wymioty, lepiej zrezygnować z tego specyfiku i udać się do lekarza prowadzącego ciążę po specjalne leki z apteki.

Leczenie imbirem jest przede wszystkim zdrowe, gdyż stanowi on naturalny lek. Jednak decydując się na jego stosowanie w ciąży należy skonsultować się ze specjalistą, gdyż nadmierne ilości mogą tylko zaszkodzić dziecku i matce. Ważne, aby przede wszystkim dbać o prawidłowy przebieg ciąży i wykonywać regularnie badanie USG.

Default image
Karolina Woźniak
Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.

Skomentuj artykuł

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kiedy dziecko siada?
Kiedy dziecko siada? W którym miesiącu?

Nauka siadania jest tym etapem rozwoju dziecka, który sprawia mu wyjątkowo dużo radości. Oglądanie otoczenia z nowej perspektywy jest dla...

Zamknij