Czy można jeść pieczarki w ciąży? Każda kobieta doskonale wie, że ciąża to czas w jej życiu, który całkowicie je odmieni. Nie tylko pod względem wizualnym, czy też gospodarki hormonów w ciele, lecz również pod kątem tego, jaka będzie jej dieta. W tym punkcie warto się przyjrzeć szczególnie temu, czego nie można jeść, ponieważ niektóre porady mogą wiele osób zdziwić. Przykładowo często wspomina się, że nie powinno się jeść pieczarek w ciąży. Czy jest to prawda?
Czy można jeść grzyby w ciąży?
Jaka jest zdrowa dieta w ciąży? Zanim jednak przejdzie się do tego, czy można jeść pieczarki w ciąży, najpierw warto się zastanowić nad tym, z jakiego powodu mogą one być odradzane. Czy jest jakiś konkretny powód takiego stanu rzeczy?
Przede wszystkim powiedzieć w tym punkcie trzeba, że ogólnie grzyby przez wiele osób nie są zalecane jako element jadłospisu w ciąży. Uważa się, że mogą one mieć szkodliwe działanie na rozwój dziecka i mogą przyczynić się do powstawania wielu poważnych chorób.
Jak jednak wygląda rzeczywistość? Jak się okazuje, zupełnie inaczej, ponieważ grzyby, w tym również pieczarki, mogą być spokojnie spożywane przez kobietę w ciąży. Co więcej, często są one nawet zalecane z powodu swoich olbrzymich zalet.
Pieczarki w ciąży – najważniejsze zalety
Choć pieczarki w ciąży to wciąż nie jest dobry pomysł dla wielu osób, to jednak warto poznać najważniejsze zalety, którymi te grzyby się charakteryzują, ponieważ pomoże to nieco zmienić na ich temat zdanie.
Przede wszystkim na wstępie powiedzieć trzeba, że podobnie jak pozostałe grzyby, tak i również pieczarki są niskokaloryczne, a także dostarczają naprawdę dużo najróżniejszego rodzaju minerałów i mikroelementów. Głównie powinno się tu wymienić np. witaminy z grupy B oraz witaminę A, lecz również duże ilości żelaza czy też selenu.
Czy jedzenie pieczarek w ciąży może mieć jakieś wady?
Jak więc widać, pieczarki w ciąży to naprawdę kilka ciekawych zalet i pozytywnych stron ich jedzenia. Nie można jednak zapominać, że mają one również pewne wady. O czym konkretnie mowa?
Przede wszystkim wspomnieć trzeba to, że pieczarki, jak i wszystkie pozostałe grzyby, są bardzo ciężkostrawne, przez co mogą wywoływać spory dyskomfort u kobiet w ciąży. Co więcej, choć same pieczarki nie są szkodliwe, to jednak na ich powierzchni mogą znajdować się liczne szkodliwe substancje. Oczywiście, aby je usunąć, wystarczy pieczarkę umyć i poddać obróbce termicznej, lecz wiele osób lubi jeść pieczarki na surowo. W tym wypadku jest to wysoce niepolecany sposób jedzenia pieczarek. Sprawdź też: czosnek w ciąży.
A co z pieczarkami marynowanymi?
Na koniec warto jeszcze zastanowić się nad tym, czy dobrym pomysłem będzie jedzenie pieczarek marynowanych. Czy będą one bezpieczne dla zdrowia kobiety i dziecka?
Jak się okazuje, pieczarki marynowane w ciąży są absolutnie bezpieczne i nie stanowią żadnego zagrożenia dla organizmu matki i płodu. Warto jednak zwrócić uwagę na to, w jakiej bazie będą marynowane. Oczywiście odradza się zwykły ocet, a zamiast tego polecany jest ocet jabłkowy. Warto mieć również na uwadze, że pieczarki marynowane nie są polecane osobą z nadkwasotą, wrzodami, czy też cierpiącymi na zgagę w ciąży.
Najczęściej zadawane pytania
Jakie grzyby można jeść w ciąży?
Kobiety w ciąży mogą jeść wszystkie grzyby, które są jadalne dla człowieka. Należy pamiętać jednak o ich dokładnym umyciu przed poddaniem ich obróbce termicznej. Za te najbardziej bezpieczne uznaje się kurki i pieczarki, a te również są obfite w składniki odżywcze. Zabronione jest jedzenie surowych grzybów, bo mogą doprowadzić do zatrucia.
Czy w ciąży można jeść pieczarki?
Nie ma przeciwwskazań do jedzenia grzybów w ciąży. Kobiety w ciąży mogą jeść grzyby, a szczególnie polecane są te, które mają ciemne zabarwienie, takie jak pieczarki lub boczniaki. Zawierają one kwas foliowy, który jest bardzo cennym składnikiem w czasie trwania ciąży.
Czy w ciąży można jeść pizzę z pieczarkami?
Tak, ciężarne mogą jeść pizzę z pieczarkami. Nie ma przeciwwskazań do spożywania takich dań w ciąży. Jadalne grzyby są dozwolone dla przyszłych mam.
Sprawdź także:
- Grzyby w ciąży – czy to bezpieczne? Czy kobieta w ciąży powinny jeść grzyby?
- Czy można jeść sushi w ciąży z surową rybą? Poznaj bezpieczne rodzaje sushi
- Migdały w ciąży – nie tylko na zgagę. Czy warto jeść migdały w ciąży?
- Jabłka w ciąży – czy warto je jeść? Jakie korzyści i szkody wynikają z jedzenia jabłek?
- Czy możesz jeść ser feta w ciąży? Sprawdź, czy może zaszkodzić dziecku?
- Czy można zrobić tatuaż w ciąży lub podczas karmienia piersią?
- Jak odstawić dziecko od karmienia piersią i używać butelki?