Pieczarki w ciąży – czy można jeść?

Każda kobieta doskonale wie, że ciąża to czas w jej życiu, który całkowicie je odmieni. Nie tylko pod względem wizualnym, czy też gospodarki hormonów w ciele, lecz również pod kątem tego, jaka będzie jej dieta. W tym punkcie warto się przyjrzeć szczególnie temu, czego nie można jeść, ponieważ niektóre porady mogą wiele osób zdziwić. Przykładowo często wspomina się, że nie powinno się jeść pieczarek w ciąży. Czy jest to prawda?

Co może być przeszkodą w jedzenie pieczarek w ciąży?

Zanim jednak przejdzie się do tego, czy w ciąży można jeść pieczarki, najpierw warto się zastanowić nad tym, z jakiego powodu mogą one być odradzane. Czy jest jakiś konkretny powód takiego stanu rzeczy?

Przede wszystkim powiedzieć w tym punkcie trzeba, że ogólnie grzyby przez wiele osób nie są zalecane jako element jadłospisu w ciąży. Uważa się, że mogą one mieć szkodliwe działanie na rozwój dziecka i mogą przyczynić się do powstawania wielu poważnych chorób.
Jak jednak wygląda rzeczywistość? Jak się okazuje, zupełnie inaczej, ponieważ grzyby, w tym również pieczarki, mogą być spokojnie spożywane przez kobietę w ciąży. Co więcej, często są one nawet zalecane z powodu swoich olbrzymich zalet.

Zobacz też:  Latanie samolotem w ciąży

Najważniejsze zalety jedzenie pieczarek w ciąży

Choć pieczarki w ciąży to wciąż nie jest dobry pomysł dla wielu osób, to jednak warto poznać najważniejsze zalety, którymi te grzyby się charakteryzują, ponieważ pomoże to nieco zmienić na ich temat zdanie.

Przede wszystkim na wstępie powiedzieć trzeba, że podobnie jak pozostałe grzyby, tak i również pieczarki są niskokaloryczne, a także zawierają naprawdę dużo najróżniejszego rodzaju minerałów i mikroelementów. Głównie powinno się tu wymienić np. witaminy z grupy B oraz witaminę A, lecz również duże ilości żelaza czy też selenu.

Czy jedzenie pieczarek w ciąży może mieć jakieś wady?

Jak więc widać, pieczarki w ciąży to naprawdę kilka ciekawych zalet i pozytywnych stron ich jedzenia. Nie można jednak zapominać, że mają one również pewne wady. O czym konkretnie mowa?

Przede wszystkim wspomnieć trzeba to, że pieczarki, jak i wszystkie pozostałe grzyby, są bardzo ciężkostrawne, przez co mogą wywoływać spory dyskomfort u kobiet w ciąży. Co więcej, choć same pieczarki nie są szkodliwe, to jednak na ich powierzchni mogą znajdować się liczne szkodliwe substancje. Oczywiście, aby je usunąć, wystarczy pieczarkę umyć i poddać obróbce termicznej, lecz wiele osób lubi jeść pieczarki na surowo. W tym wypadku jest to wysoce niepolecany sposób jedzenia pieczarek.

Zobacz też:  Seks w ciąży - przeciwwskazania i zalecenia

A co z pieczarkami marynowanymi?

Na koniec warto jeszcze zastanowić się nad tym, czy dobrym pomysłem będzie jedzenie pieczarek marynowanych. Czy będą one bezpieczne dla zdrowia kobiety i dziecka?
Jak się okazuje, pieczarki marynowane w ciąży są absolutnie bezpieczne i nie stanowią żadnego zagrożenia. Warto jednak zwrócić uwagę na to, w jakiej bazie będą marynowane. Oczywiście odradza się zwykły ocet, a zamiast tego polecany jest ocet jabłkowy. Warto mieć również na uwadze, że pieczarki marynowane nie są polecane osobą z nadkwasotą, wrzodami, czy też cierpiącymi w ciąży na zgagę.

Default image
Karolina Woźniak
Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.
Articles: 84