Arbuz w ciąży

Smak arbuza przywołuje na myśl wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa. Ten pyszny owoc jest dziś tak popularny i wszechobecny, że w sklepach można zakupić nawet lody czy też różne napoje o smaku arbuza. Arbuz ma niezwykłe właściwości odżywcze. Warto je poznać i wiedzieć o tym, czy kobiety w ciąży powinny spożywać arbuza.

Właściwości arbuza

Arbuz prawie w 100 procentach składa się z wody. Badacze potwierdzają, że woda zajmuje tam aż 92% całej objętości. Nic zatem dziwnego w tym, że po zjedzeniu arbuza bardzo często korzysta się z toalety. Z uwagi na to, że arbuz składa się praktycznie z wody, to nie zawiera ogromnej ilości cennych składników czy minerałów. Jest to jednak smaczna przekąska, która świetnie sprawdzi się szczególnie na diecie redukcyjnej. Warto jednak wspomnieć o tym, że arbuz posiada ogromną ilość przeciwutleniaczy, takich jak likopen czy luteina, które chronią przed powstawaniem zmian nowotworowych. To, że arbuz wykazuje działanie moczopędne również jest dobre dla zdrowia. Częste oddawanie moczu poprawia pracę nerek i oczyszcza organizm z toksyn. Regularne spożywanie arbuza pomaga obniżyć ciśnienie krwi, co zostało potwierdzone za pomocą badań. W owocu tym znajduje się także witamina A i C, które korzystnie wpływają na odporność organizmu i chronią organizm przed powstawaniem chorób nerwowych.

Zobacz też:  Witaminy i minerały dla dzieci – co warto suplementować i kiedy?

Z czym jeść arbuza?

Arbuz tak naprawdę pasuje do każdego dania. Wiele osób dodaje go nawet do kurczaka. Słodko-słona kompozycja jest bowiem bardzo ciekawa. Arbuza można jeść oczywiście na surowo. Jest to także świetny sałatek do ciast i deserów. Nadaje się on także do przyrządzania koktajli. Z tego owocu można nawet śmiało przyrządzać lody.

Arbuz w ciąży

Warto zatem wspomnieć o tym, czy można jeść arbuza w ciąży. Przyszłe mamy podchodzą bardzo ostrożnie do tego co jedzą. I słusznie. W tym przypadku uwagi nigdy za wiele. Co zatem w przypadku arbuza? Kobiety w ciąży mogą spożywać ten owoc, jednak pojawia się tutaj małe ,,ale”. Składniki, jakie zawarte są w arbuzie są niezwykle potrzebne dla przyszłych mam, dlatego warto go spożywać, jednak w rozsądnych ilościach. Nadmiar nie jest wskazany w żadnym przypadku. Arbuz ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego też kobiety, u których potwierdzona została cukrzyca ciążowa, zdecydowanie powinny unikać spożywania tego owocu w dużych ilościach. Jeśli u kobiety nie występują takie objawy, to może ona na spokojnie sięgać po ten owoc. Na pewno wzmocni on odporność i pomoże zaspokoić pragnienie na słodkie. Arbuz zapobiega skurczom i zaparciom, które bardzo często pojawiają się w ciąży. Co więcej, jego właściwości pomagają pozbyć się rozstępów po porodzie. Zatem na pytanie, czy w ciąży można jeść arbuza, odpowiedź brzmi tak, ale z umiarem.

Zobacz też:  Bezsenność w ciąży

Arbuz a ciąża to dość często spotykany temat rozmów. Kobiety mogą jednak bez problemu sięgać po ten przysmak, jednak w rozsądnych ilościach. Ten przysmak na pewno pomoże zaspokoić głód i chęć na ciągłe podjadanie słodyczy, dlatego warto regularnie spożywać arbuza w różnych formach.

Default image
Karolina Woźniak
Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.
Articles: 106