Arbuz w ciąży – czy to zdrowy owoc dla ciężarnej?

Smak arbuza przywołuje na myśl wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa. Ten różowy owoc z czarnymi pestkami jest najchętniej spożywany latem. Czy dla wszystkich jest bezpieczny? Przeczytaj, czy arbuz w ciąży to zdrowy wybór.
arbuz w ciąży

Arbuz w ciąży – ten pyszny owoc jest dziś tak popularny i wszechobecny, że w sklepach można zakupić nawet lody czy też różne napoje o smaku arbuza. Arbuz ma niezwykłe właściwości odżywcze. Warto je poznać i wiedzieć o tym, czy kobiety w ciąży powinny spożywać arbuza. Przeczytaj i sprawdź!

Arbuz w ciąży a właściwości arbuza

arbuz w ciąży a właściwości

Przyszłe mamy często zastanawiają się nad szkodliwością produktów spożywanych w czasie ciąży. Często szukają informacji na tematy takie jak: winogrona w ciąży czy czereśnie w ciąży. Również arbuz wzbudza wiele wątpliwości. Arbuz składa się głównie z wody. Badacze potwierdzają, że woda zajmuje tam aż 92% całej objętości. Nic zatem dziwnego w tym, że po zjedzeniu arbuza bardzo często korzysta się z toalety. Z uwagi na to, że arbuz składa się praktycznie z wody, to nie zawiera ogromnej ilości cennych składników czy minerałów (w przeciwieństwie do np. grejpfruta w ciąży). Jest to jednak smaczna przekąska, która świetnie sprawdzi się szczególnie na diecie redukcyjnej.

Zalety spożywania arbuza

Warto jednak wspomnieć o tym, że miąższ arbuza posiada ogromną ilość przeciwutleniaczy, takich jak likopen czy luteina, które chronią przed powstawaniem zmian nowotworowych. To, że arbuz wykazuje działanie moczopędne, również jest dobre dla zdrowia. Częste oddawanie moczu poprawia pracę nerek i oczyszcza organizm z toksyn. Regularne spożywanie arbuza pomaga obniżyć ciśnienie krwi, co zostało potwierdzone za pomocą badań. Arbuz zawiera także korzystnie działający na układ nerwowy magnez, żelazo (pomaga walczyć z anemią), wapń, potas, witaminy A i C, które korzystnie wpływają na odporność organizmu i chronią organizm przed powstawaniem chorób nerwowych.

Jak jeść arbuza?

Arbuz tak naprawdę pasuje do każdego dania. Wiele osób dodaje go nawet do kurczaka. Słodko-słona kompozycja jest bowiem bardzo ciekawa. Arbuza można jeść oczywiście na surowo. Jest to także świetny sałatek do ciast i deserów. Nadaje się on także do przyrządzania koktajli. Z tego owocu można nawet śmiało przyrządzać lody. Nie ma przeciwwskazań do spożywania pestek arbuza – są również bezpieczne dla kobiet w ciąży.

Dieta ciężarnych a arbuzy – umiar w jedzeniu tych owoców

Warto zatem wspomnieć o tym, czy można jeść arbuza w ciąży. Przyszłe mamy podchodzą bardzo ostrożnie do tego, co jedzą. I słusznie. W tym przypadku uwagi nigdy za wiele. Co zatem w przypadku arbuza? Kobiety mogą spożywać ten owoc w czasie ciąży, jednak pojawia się tutaj małe „ale”. Składniki, jakie zawarte są w arbuzie, są niezwykle potrzebne dla przyszłych mam i podczas karmienia piersią, dlatego warto go spożywać, jednak w rozsądnych ilościach. Nadmiar nie jest wskazany w żadnym przypadku.

Arbuz w ciąży a wysoki indeks glikemiczny i cukrzyca ciążowa

arbuz w ciąży a wysoki indeks glikemiczny

Arbuz ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego też kobiety, u których potwierdzona została cukrzyca ciążowa, zdecydowanie powinny unikać spożywania tego owocu w dużych ilościach. Jeśli u kobiety nie występują takie objawy, to może ona na spokojnie sięgać po ten owoc. Na pewno wzmocni on odporność i pomoże zaspokoić pragnienie na słodkie. Arbuz w ciąży zapobiega skurczom i zaparciom. Co więcej, jego właściwości pomagają pozbyć się rozstępów po porodzie. Zatem na pytanie, czy w ciąży można jeść arbuza, odpowiedź brzmi tak, ale z umiarem.

Wiesz już, czy arbuz w ciąży jest bezpiecznym wyborem. Arbuz a ciąża to dość często spotykany temat rozmów (podobnie jak ananas w ciąży czy kiwi w ciąży). Kobiety mogą jednak bez problemu sięgać po ten przysmak, jednak w rozsądnych ilościach. Ten owoc na pewno pomoże zaspokoić głód i chęć na ciągłe podjadanie słodyczy, dlatego warto regularnie spożywać arbuza w różnych formach.

Najczęściej zadawane pytania

Czy arbuz jest dobry w ciąży?

Tak, jest to zalecany owoc do jedzenia w czasie ciąży. Składa się z wody, jest niskokaloryczny (nie spowoduje dodatkowych kilogramów), pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Arbuz spożywany w pierwszym trymestrze ciąży może pomagać w walce z mdłościami. 

Kiedy nie jeść arbuza?

Arbuza w dużych ilościach powinny się wystrzegać osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ owoc ten ma wysoki indeks glikemiczny.

Czy arbuzy nawadniają organizm?

Arbuzy składają się prawie w 100% z wody. Soczysty arbuz doskonale więc nawadnia organizm.


Sprawdź także:
Archiwum: styczeń 2023
Photo of author

Karolina Woźniak

Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.

Popularne wpisy: