Czy kiwi w ciąży jest bezpieczne? W czasie ciąży bardzo się zmienia ciało kobiety. Dotyczy to nie tylko znacznie większego brzucha. Zmienia się również skóra, a także cały metabolizm. Powodem jest burza hormonów. Praca jelit znacznie się spowalnia, co druga przyszła mama cierpi na zaparcia. Problem może rozwiązać codzienna dawka ruchu, dużo płynów, a przede wszystkim odpowiednia dieta. Przeczytaj, jakie właściwości ma kiwi i jak działa na organizm.
Owoce kiwi a zaparcia w ciąży
W czasie ciąży zachodzą zmiany hormonalne. Znacznie wzrasta poziom progesteronu we krwi. Na skutek tego rozluźniają się mięśnie jelit, co znacznie spowalnia i może prowadzić do zaparć. Jednocześnie progesteron hamuje powstawanie motyliny, hormonu stymulującego ruch mięśni jelit.
Dużo kobiet, szczególnie w ostatnim trymestrze przestaje ćwiczyć. Ma to również negatywny wpływ na ruchliwość jelit.
Skąd się biorą zaparcia w trakcie ciąży?
Jednak to nie tylko hormony powodują spowolnienie jelit. Dziecko rośnie, a wraz z nim rośnie macica. W związku z tym jelita są ściśnięte i unieruchomione, co również źle wpływa na ich pracę.
Oprócz zmian fizycznych przyczyną zaparć może być również dieta lub psychika. Jeśli przyszła mama spożywa zbyt mało błonnika i nie pamięta o piciu odpowiedniej ilości płynów, a w dodatku żyje w stresie i ma dużo zmartwień, to nie uniknie zaparć. Większość kobiet w ciąży przyjmuję suplement diety — żelazo, którego efektem mogą być również problemy z wypróżnieniem.
Uważa się również, że wyższy wiek ciężarnej (powyżej 35 lat) oraz nadwaga to również czynniki, które zwiększają prawdopodobieństwo zaparć.
Czy można jeść kiwi w ciąży?
Czy można jeść winogrona w ciąży, grejpfruty w ciąży, czereśnie w ciąży – to tylko kilka z owoców, nad których bezpieczeństwem stosowania zastanawiają się przyszłe mamy. Zazwyczaj kobiety w ciąży starają się dbać o zrównoważoną dietę, której nieodłącznym elementem są owoce. Jednak czy wszystkie są odpowiednie dla przyszłych mam?
Kiwi – egzotyczna jagoda, nie cieszy się najlepszą opinią wśród przyszłych mam, ponieważ podejrzewa się, że powoduje zgagę i alergie. Jest to znaczne uogólnienie. Owoce, takie jak pomarańcze, wiśnie lub grejpfruty są kwaśne, ale same w sobie nie powodują zgagi. Kwas jest spowodowany dużą zawartością witaminy C, a zgaga może mieć inne podłoże.
Dlatego nie musisz od razu wyrzucać kiwi z koszyka z owocami. Kiwi jest nie tylko smaczne, ale także dostarcza wielu składników odżywczych. Poza tym może pomóc w problemach z wypróżnieniem. Nie od dzisiaj wiadomo, że można stosować kiwi na zaparcia w ciąży. Owoc działa cuda i, w przeciwieństwie do tabletek i herbatek, nie uzależnia.
Właściwości kiwi – dlaczego w ciąży warto jeść ten owoc?
Jedno kiwi zawiera dużą dawkę minerałów, takich jak wapń, cynk, fosfor, potas, magnez (który zapobiega skurczom mięśni), sód i selen oraz żelazo, które występuje w dużych stężeniach. Ponadto żelazo w owocu dobrze się łączy z kwasem askorbinowym i dzięki temu jest dobrze przyswajalne i może być optymalnie wykorzystane przez organizm. Żelazo zapobiega także anemii w organizmie przyszłej mamy.
Jeśli chodzi o witaminy i minerały, kiwi zawiera wszystkie, których potrzebuję przyszła mama. Oprócz wielu witamin z grupy B takich jak ryboflawina, niacyna i kwas foliowy, kiwi jest bogate w witaminy A, C i E, przy czym zawartość witaminy E w kiwi jest nawet wyższa niż w awokado. Warto pamiętać, że kwas foliowy zapobiega wadom nerwowym płodu. Kiwi ma również właściwości przeciwzapalne.
Kiwi w ciąży – zastrzyk witamin i wartości odżywczych
Około 120 gramów kiwi pokrywa już dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pod względem jej zawartości, kiwi przewyższa nawet cytrynę. Kiwi jest idealnym dawcą witamin podczas ciąży i karmienia piersią. Ciekawostką jest, że sporo witamin zawiera sama skórka kiwi, która może być spożywana (pod warunkiem dokładnego umycia).
Ponieważ dziecko w brzuchu mamy nie jest w stanie magazynować kwasu askorbinowego, można dostarczyć mu tę cenną witaminę w ciągu dnia z kilkoma przekąskami z kiwi lub koktajlem z dodatkiem tego owocu. Wzmacnia to układ nerwowy, odpornościowy i wpływa pozytywnie na rozwój kości i zębów.
Owoce w ciąży – podsumowanie
Przyszłe mamy często zastanawiają się, jakie owoce można jeść, a jakie są zakazane w ciąży. Dużym zainteresowaniem cieszą się zwłaszcza takie tematy jak arbuz w ciąży czy ananas w ciąży. Kiwi również jest owocem, który wzbudza wątpliwości ciężarnych kobiet. Wiesz już, że kiwi w ciąży to bezpieczny wybór. Warto jeść kiwi ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, ponadto kiwi jest źródłem witaminy C i pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Jeśli w ciąży masz apetyt na inne owoce takie jak maliny, banany lub chcesz jeść jabłka, zawsze warto zapytać się swojego lekarza, czy w twoim przypadku jest to dobre rozwiązanie.
Najczęściej zadawane pytania
Ile kiwi można jeść w ciąży?
Jeden owoc kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, więc taka ilość może być spożywana.
Kiedy nie można jeść kiwi w ciąży?
Jedynym przeciwwskazaniem do jadania kiwi w czasie ciąży jest alergia na ten owoc.
Czy kiwi podnosi cukier we krwi?
Kiwi to owoc, który ma średni indeks glikemiczny (50). Oznacza to, że nie trzeba z niego kategorycznie rezygnować w przypadku cukrzycy ciążowej.
Sprawdź także:
- Szpinak w ciąży – czy jest bezpieczny dla kobiet w ciąży?
- Oliwki w ciąży – czy można jeść? Zalety oliwek w diecie przyszłej mamy
- Maliny w ciąży – czy jedzenie malin w ciąży jest zdrowe? Czy mogą wywołać poronienie?
- Awokado w ciąży – czy jest to składnik, który warto jeść w ciąży?
- Cytrusy w ciąży – czy owoce takie jak mandarynki i pomarańcze można jeść w ciąży?
- Zakazane owoce w ciąży – czego nie wolno jeść w ciąży?
- Daktyle w ciąży – czy warto je spożywać? Czy jedzenie daktyli ułatwia poród?