Migdały w ciąży

Ciąża to niezwykły czas dla każdej kobiety. Nie tylko oznacza dla niej ogromne zmiany w życiu, lecz również w funkcjonowaniu jej ciała, a także tak prozaiczne, jak zmiana diety. Warto się przede wszystkim przyjrzeć temu, czego się w ciąży nie powinno jeść, ponieważ wiele ze spożywanych każdego dnia produktów w ciąży może mieć naprawdę bardzo niekorzystne działanie. W pierwszej kolejności takiej analizie warto poddać rzeczy, które je się chętnie każdego dnia i nie zastanawia nad tym, czy mogą one być szkodliwe dla dziecka, czy nie. Dobrym przykładem będą tu migdały.

Jakie właściwości posiadają migdały?

Zanim jednak przejdzie się do tego, czy jedzenie migdałów w ciąży jest dobrym pomysłem, czy też może jednak lepiej odradzać ich spożywanie, najpierw warto się zastanowić nad tym, jakie są ich najważniejsze zalety, a także jakie mają właściwości. Jak się bowiem okazuje, migdały są znacznie zdrowsze, niż się może wydawać.

Zobacz też:  Maliny w ciąży - czy można jeść?

Przede wszystkim wspomnieć trzeba o tym, że migdały to ogromna ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu codzienne ich spożywanie pozytywnie wpływa na działanie układ krążenia, na prace serca, a także na obniżenie ryzyka zwału. Wszystko z powodu pozytywnego działania migdałów na obniżanie poziomu złego cholesterolu, a także na podwyższanie tego dobrego. Co więcej, migdały to również ogromne ilości różnego rodzaju mikroelementów i minerałów. Warto tu wspomnieć przede wszystkim potas, miedź, czy też żelazo.

Migdały a ciąża – czy to dobre połączenie

Pomimo tego, że migdały ogólnie rzecz biorąc, są bardzo pozytywne, jeśli chodzi o działanie na ludzkie ciało, to jednak nie można zapominać o tym, że w ciąży wiele się zmienia i z pozoru zdrowe produkty mogą stanowić pewne zagrożenie. Jak to jednak wygląda w przypadku migdałów?

Jak się okazuje, migdały w ciąży to naprawdę bardzo dobry pomysł. Dzięki swojemu składowi i pozytywnemu oddziaływaniu na całe ciało rewelacyjnie działają na układ pokarmowy, krwionośny, a także nerwowy, czym przyczyniają się do lepszego przebiegu ciąży. Jakie są jednak tego szczegóły?

Zobacz też:  Basen w ciąży - czy jest zalecany?

Przede wszystkim wspomnieć trzeba tu o tym, że codzienne jedzenie migdałów w ciąży eliminuje problemy z mdłościami, powstrzymuje odruch wymiotny oraz skutecznie zmniejsza zgagę. Oprócz tego jedzenie migdałów przekłada się na znaczne zmniejszenie pojawiających się szczególnie w nogach skurczy mięśni, a także przyczynia się do poprawy koncentracji oraz ogólnie pamięci. Na koniec warto jeszcze mieć na uwadze, że jedzenie migdałów w dużej mierze obniża ciśnienie krwi.

Ile powinno się jeść migdałów w ciąży?

Jak zatem widać, migdały w ciąży to naprawdę bardzo polecany produkt, który może się przyczynić do lepszego jej przebiegu. Warto jednak wietrzeć, ile się go powinno jeść, aby zwyczajnie nie przesadzić. Przede wszystkim na uwadze trzeba mieć to, że migdały mimo wszystko są dość tuczące, więc nie należy z nimi przesadzać. Zaleca się, aby każdego dnia jeść nie więcej niż dużą garść migdałów. Pozytywnie wpłynie to na ciało, lecz nie przyczyni się do znacznego wzrostu masy ciała, który byłby przez nie spowodowany.

Default image
Alicja Bąk
Zawsze chciałam pracować z dziećmi. Być może wynika to z faktu, że w młodości zajmowałam się dużo młodszą siostrą, a może po prostu… to pewien rodzaj powołania? Nie wiem ? W każdym razie tuż po maturze wiedziałam, że moim wyborem będzie kierunek pedagogiczny. Ostatecznie zostałam absolwentką pedagogiki małego dziecka z wychowaniem przedszkolnym.
Articles: 78