Truskawki w ciąży – czy można jeść?

Ciąża to bardzo szczególny czas w życiu matki. Nic więc dziwnego, że w czasie jej trwania każda kobieta podchodzi niezwykle poważnie do choćby nawet najmniejszych szczegółów swojego życia. Dobrym tego przykładem może być ostrożność co do jedzenia, które się na co dzień spożywa. Szczególnie dotyczy to truskawek, wokoło których narosło wiele mitów związanych ze szkodliwym działaniem na dziecko. Truskawki a ciąża – czy jest jakiś negatywny związek?

Mity związane z jedzeniem truskawek w ciąży

Z jakiego powodu wciąż zadawane jest pytanie, czy w ciąży można jeść truskawki? Wszystko z powodu licznych mitów związanych z tym owocem. Przede wszystkim na wstępie należy wspomnieć o tym, że bardzo popularną opinią jest ta, która mówi, że jedzenie truskawek w czasie ciąży to prosta droga do wywołania u dziecka licznych alergii. To jednak nie wszystko, ponieważ powszechnie się uważa, że truskawki odpowiedzialne mogą być za przyszłą otyłość dziecka, a nawet za tzw. znamiona truskawkowe, czyli pojawiające się nieestetyczny plamy na skórze.

Zobacz też:  Toksoplazmoza w ciąży - objawy, badanie, leczenie

A jak to wygląda w rzeczywistości? Rzecz jasna żaden z powyższych mitów nie ma żadnego potwierdzenia w medycynie. Truskawki ani nie odpowiadają za tycie dziecka, ani za jego alergie, a tym bardziej za ewentualne znamiona na skórze. Za co jednak odpowiadają?

Czy powinno się jeść truskawki w ciąży?

Jak się okazuje, truskawki to prawdziwa skarbnica minerałów, witamin i substancji odżywczych. Przede wszystkim w swoim składzie mają ogromne ilości witaminy C, witamin z grupy B, a także liczne minerały takie jak potas, fosfor, magnes, żelazo, wapń czy też kwas foliowy. Co więcej, truskawki to także owoce bardzo niskokaloryczne, więc nie powodują tycia, a także zawierają spore ilości błonnika.

Jak taki skład przekłada się na to, jakie działanie na organizm matki, lecz również dziecka mają truskawki i czy powinno się je jeść? Jak się okazuje, jedzenie truskawek w czasie ciąży jest bardzo polecane i wskazane z wielu powodów. Przede wszystkim wspomnieć trzeba, że owoce te dostarczają substancje odpowiedzialne za poprawne kształtowanie połączeń nerwowych, a także zapewniają poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego. Co więcej, zawarte w truskawkach minerały wzmacniają i chronią zęby i kości, a także odkwaszają organizm. Innego typu bardzo ciekawym działaniem truskawek na ciało jest poprawianie cery i stanu skóry kobiet.

Zobacz też:  Czy test ciążowy może się mylić?

Czy warto zatem jeść truskawki w czasie ciąży? Zdecydowanie tak, ponieważ są to owoce bogate w liczne witaminy, minerały oraz substancje wspomagające prace całego organizmu. Z pewnością niezwykle pozytywnie wpłyną zarówno na matkę jak i na dziecko.

Default image
Karolina Woźniak
Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.
Articles: 119