Czy można spożywać ocet w ciąży? Jabłkowy, spirytusowy czy balsamiczny – sprawdź!

Oczekiwanie na narodzenie wyczekanego dziecka to oczywiście piękny okres, ale trzeba pamiętać, że ciąża to również masa ograniczeń. Czy różnego rodzaju ocet również do nich należy? Przeczytaj, czy ocet w ciąży jest dozwolony i bezpieczny.
ocet w ciąży

Ocet w ciąży – dobry czy zły pomysł? Ciąża to szczególny okres w życiu każdej kobiety. To czas wielkich zmian hormonalnych, gorszego samopoczucia i wielu przykrych dolegliwości. Istnieje lista zakazanych produktów w ciąży i tych, które można spożywać, ale z rozsądkiem i umiarem. Warto poznać wszystkie te produkty, aby bez obaw o zdrowie maleństwa jeść to, na co mamy ochotę. Przeczytaj, czy spożycie octu w ciąży może zagrozić mamie i płodowi.

Ocet w ciąży – czy jest zakazany? Jakie rodzaje są dozwolone?

ocet w ciąży - czy jest zakazany? Jakie rodzaje są dozwolone

Przyszłe mamy często zastanawiają się, czego nie można jeść w ciąży. Jednym z dość kontrowersyjnych produktów dla kobiet w ciąży jest ocet. Czy ocet w ciąży można spożywać? Ocet jest produktem fermentacji owoców. To znana od tysięcy lat przyprawa wielu potraw, w tym mięs. Wiele potraw nie istnieje bez octu, ich smak jest niewyraźny i żadna inna przyprawa nie jest w stanie zastąpić efektu, jaki daje ocet.

Z racji zawartości alkoholu jest to jeden z budzących największe kontrowersje produktów. Warto jednak pamiętać, że są różne rodzaje octu. Na pewno ocet spirytusowy, powstający z fermentacji spirytusu jest w ciąży zakazany. W przypadku octu jabłkowego dozwolony jest on jako dodatek do dań np. duszonych, gdzie zawarty w nim alkohol może wyparować, pozostawiając jedynie niepowtarzalny smak i aromat. Inaczej ma się sytuacja z octem balsamicznym. Sprawdź też: kurkuma w ciąży.

Charakterystyka octu balsamicznego

Balsamiczny ocet w ciąży okazuje się bezpieczniejszą alternatywą. To wyjątkowy produkt powstający we Włoszech z moszczu winogronowego (czyli zmiażdżonych owoców winorośli), który jest poddawany dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Cały proces powstawania octu balsamicznego trwa wiele lat, a produkt finalny to bogate źródło magnezu, potasu, sodu oraz wapnia. Wspiera metabolizm i perystaltykę jelit. Zawarty w nim kwas octowy ma działanie odkażające i antybakteryjne. Jest to jedyny rodzaj octu, który dozwolony jest w ciąży.

Jaka ilość octu w ciąży jest dozwolona?

Oczywiście nie można przyjmować octu balsamicznego bez ograniczeń, natomiast 1 łyżka do sałatki na pewno nie zaszkodzi zdrowiu maluszka. Potrawy z octem w ciąży powinny być znacząco ograniczone. Jeśli przyszła mama jest fanką np. galaretek mięsnych powinna, zamiast zwykłego octu spirytusowego używać wyłącznie octu balsamicznego, którego niewielka ilość jest bezpieczna w ciąży. Należy jednak pamiętać, że ocet powinien być dobrej jakości, zawsze w ciemniej butelce oraz najlepiej powinien być produktem ekologicznym, tj. winogrona powinna pochodzić z uprawy certyfikowanej.

Zalety octu balsamicznego

ocet w ciąży - zalety octu balsamicznego

Ocet balsamiczny zawiera polifenole, które wykazują działanie przeciwutleniające, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. Ponadto balsamiczny ocet w ciąży usprawnia proces trawienia i ogranicza niestrawność. Z uwagi na zawarty w nim kwas octowy, ocet balsamiczny spożywany w zbyt dużych ilościach może podrażnić delikatną błonę śluzową żołądka. Warto przy tym wspomnieć, że kwas octowy hamuje rozwój bakterii, pleśni i grzybów, a także obniża cholesterol, co ma duże znaczenie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy. Co więcej, badania wykazały, że ocet balsamiczny obniża ciśnienie krwi i poziom glukozy we krwi.

Czy można stosować ocet w ciąży? Podsumowanie

ocet w ciąży - podsumowanie

Wiesz już, czy jaki ocet w ciąży jest bezpieczny do spożycia. Ocet bywa nieodzownym dodatkiem wielu dań. W ciąży musisz niestety zrezygnować z klastycznego octu spirytusowego oraz winnego. Na szczęście jako alternatywę mamy ocet balsamiczny – produkt, który ma wiele właściwości prozdrowotnych, szczególnie ważnych dla kobiet spodziewających się potomstwa. Jeśli interesują cię podobne tematy (np. pieczarki w ciąży), przeczytaj inne artykuły w naszym serwisie!

Najczęściej zadawane pytania

Czy ocet w ciąży jest szkodliwy?

To zależy, o jakim rodzaju octu mowa. Szkodliwy może się okazać ocet winny i spirytusowy. Ocet jabłkowy można stosować wyłącznie w daniach gotowanych lub przygotowywanych na parze, w których zawarty w nim alkohol może wyparować. Ocet balsamiczny jest najzdrowszy i kobiety mogą go stosować, ale z umiarem.

Czy ocet ma w sobie alkohol?

Ocet powstaje na skutek fermentacji alkoholu etylowego, przez bakterie kwasu octowego.

Co oznacza ochota na kwaśne w ciąży?

Ochota na kwaśny smak może być spowodowana brakiem witaminy C, która jest ważnym składnikiem w diecie, szczególnie w czasie ciąży, ponieważ poprawia wchłanianie żelaza.


Sprawdź także:
Archiwum: grudzień 2022
Photo of author

Karolina Woźniak

Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.

Popularne wpisy: