Ocet balsamiczny w ciąży

Ciąża to szczególny okres w życiu każdej kobiety. To czas wielkich zmian hormonalnych, gorszego samopoczucia i wielu przykrych dolegliwości. Oczekiwanie na narodzenie wyczekanego dziecka to oczywiście piękny okres, ale trzeba pamiętać, że ciąża to również masa ograniczeń. Jest lista zakazanych produktów w ciąży oraz tych, które można spożywać, ale z rozsądkiem i umiarem. Warto poznać wszystkie te produkty, aby bez obaw o zdrowie maleństwa jeść to, na co mamy ochotę.

Jednym z dość kontrowersyjnych produktów dla kobiet w ciąży jest ocet. Czy ocet w ciąży można spożywać? Ocet jest produktem fermentacji owoców. To znana od tysięcy lat przyprawa wielu potraw, w tym mięs. Wiele potraw nie istnieje bez octu, ich smak jest niewyraźny i żadna inna przyprawa nie jest w stanie zastąpić efektu jaki daje ocet.

Z racji zawartości alkoholu jest to jeden z budzących największe kontrowersje produktów. Warto jednak pamiętać, że są różne rodzaje octu. Na pewno ocet spirytusowy, powstający z fermentacji spirytusu jest w ciąży zakazany. W przypadku octu jabłkowego dozwolony jest on jako dodatek do dań np. duszonych, gdzie zawarty w nim alkohol może wyparować, pozostawiając jedynie niepowtarzalny smak i aromat. Inaczej ma się sytuacja z octem balsamicznym.

Charakterystyka octu balsamicznego

Ocet balsamiczny w ciąży okazuje się być bezpieczniejszą alternatywą. To wyjątkowy produkt powstający we Włoszech z moszczu winogronowego (czyli zmiażdżonych owoców winorośli), który jest poddawany dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Cały proces powstawania octu balsamicznego trwa wiele lat, a produkt finalny to bogate źródło magnezu, potasu, sodu oraz wapnia. Wspiera metabolizm i perystaltykę jelit. Zawarty w nim kwas octowy ma działanie odkażające i antybakteryjne. Jest to jedyny rodzaj octu, który dozwolony jest w ciąży. Oczywiście nie można przyjmować go bez ograniczeń, natomiast 1 łyżka do sałatki na pewno nie zaszkodzi zdrowiu maluszka. Potrawy z octem w ciąży powinny być znacząco ograniczone. Jeśli przyszła mama jest fanką np. galaretek mięsnych powinna zamiast zwykłego octu spirytusowego używać wyłącznie octu balsamicznego, którego niewielka ilość jest bezpieczna w ciąży. Należy jednak pamiętać, że ocet powinien być dobrej jakości, zawsze w ciemniej butelce oraz najlepiej powinien być produktem ekologicznym, tj. winogrona powinna pochodzić z uprawy certyfikowanej.

Zobacz też:  Prezent dla młodej mamy

Inne zalety octu balsamicznego

Ocet balsamiczny zawiera polifenole, które wykazują działanie przeciwutleniajace, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. Ponadto ocet balsamiczny, stosowany również w ciąży, usprawnia proces trawienia i ogranicza niestrawność. Z uwagi na zawarty w nim kwas octowy, ocet balsamiczny spożywany w zbyt dużych ilościach może podrażnić delikatną błonę śluzową żołądka. Warto przy tym wspomnieć, że kwas octowy hamuje rozwój bakterii, pleśni i grzybów, a także obniża cholesterol, co ma duże znaczenie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy. Co więcej, badania wykazały, że ocet balsamiczny obniża ciśnienie krwi oraz poziom glukozy we krwi.

Ocet bywa nieodzownym dodatkiem wielu dań. W ciąży musimy niestety zrezygnować z klastycznego octu spirytusowego oraz winnego. Na szczęście jako alternatywę mamy ocet balsamiczny – produkt, który ma wiele właściwości prozdrowotnych, szczególnie ważnych dla kobiet spodziewających się potomstwa.

Default image
Karolina Woźniak
Odkąd pamiętam fascynowała mnie praca z ludźmi, dlatego z wykształcenia jestem psychologiem. Ponieważ jednak w życiu często pojawiają się niespodziewane drogi, nigdy nie pracowałam w zawodzie. Od ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim realizuję się zawodowo w agencjach reklamowych. Praca jest moją pasją, jednak staram się równoważyć ją z życiem domowym oraz rozwojem osobistym.
Artykułów: 73

Skomentuj artykuł