Ocet w ciąży – dobry czy zły pomysł? Ciąża to szczególny okres w życiu każdej kobiety. To czas wielkich zmian hormonalnych, gorszego samopoczucia i wielu przykrych dolegliwości. Istnieje lista zakazanych produktów w ciąży i tych, które można spożywać, ale z rozsądkiem i umiarem. Warto poznać wszystkie te produkty, aby bez obaw o zdrowie maleństwa jeść to, na co mamy ochotę. Przeczytaj, czy spożycie octu w ciąży może zagrozić mamie i płodowi.
Ocet w ciąży – czy jest zakazany? Jakie rodzaje są dozwolone?
Przyszłe mamy często zastanawiają się, czego nie można jeść w ciąży. Jednym z dość kontrowersyjnych produktów dla kobiet w ciąży jest ocet. Czy ocet w ciąży można spożywać? Ocet jest produktem fermentacji owoców. To znana od tysięcy lat przyprawa wielu potraw, w tym mięs. Wiele potraw nie istnieje bez octu, ich smak jest niewyraźny i żadna inna przyprawa nie jest w stanie zastąpić efektu, jaki daje ocet.
Z racji zawartości alkoholu jest to jeden z budzących największe kontrowersje produktów. Warto jednak pamiętać, że są różne rodzaje octu. Na pewno ocet spirytusowy, powstający z fermentacji spirytusu jest w ciąży zakazany. W przypadku octu jabłkowego dozwolony jest on jako dodatek do dań np. duszonych, gdzie zawarty w nim alkohol może wyparować, pozostawiając jedynie niepowtarzalny smak i aromat. Inaczej ma się sytuacja z octem balsamicznym. Sprawdź też: kurkuma w ciąży.
Charakterystyka octu balsamicznego
Balsamiczny ocet w ciąży okazuje się bezpieczniejszą alternatywą. To wyjątkowy produkt powstający we Włoszech z moszczu winogronowego (czyli zmiażdżonych owoców winorośli), który jest poddawany dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Cały proces powstawania octu balsamicznego trwa wiele lat, a produkt finalny to bogate źródło magnezu, potasu, sodu oraz wapnia. Wspiera metabolizm i perystaltykę jelit. Zawarty w nim kwas octowy ma działanie odkażające i antybakteryjne. Jest to jedyny rodzaj octu, który dozwolony jest w ciąży.
Jaka ilość octu w ciąży jest dozwolona?
Oczywiście nie można przyjmować octu balsamicznego bez ograniczeń, natomiast 1 łyżka do sałatki na pewno nie zaszkodzi zdrowiu maluszka. Potrawy z octem w ciąży powinny być znacząco ograniczone. Jeśli przyszła mama jest fanką np. galaretek mięsnych powinna, zamiast zwykłego octu spirytusowego używać wyłącznie octu balsamicznego, którego niewielka ilość jest bezpieczna w ciąży. Należy jednak pamiętać, że ocet powinien być dobrej jakości, zawsze w ciemniej butelce oraz najlepiej powinien być produktem ekologicznym, tj. winogrona powinna pochodzić z uprawy certyfikowanej.
Zalety octu balsamicznego
Ocet balsamiczny zawiera polifenole, które wykazują działanie przeciwutleniające, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. Ponadto balsamiczny ocet w ciąży usprawnia proces trawienia i ogranicza niestrawność. Z uwagi na zawarty w nim kwas octowy, ocet balsamiczny spożywany w zbyt dużych ilościach może podrażnić delikatną błonę śluzową żołądka. Warto przy tym wspomnieć, że kwas octowy hamuje rozwój bakterii, pleśni i grzybów, a także obniża cholesterol, co ma duże znaczenie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy. Co więcej, badania wykazały, że ocet balsamiczny obniża ciśnienie krwi i poziom glukozy we krwi.
Czy można stosować ocet w ciąży? Podsumowanie
Wiesz już, czy jaki ocet w ciąży jest bezpieczny do spożycia. Ocet bywa nieodzownym dodatkiem wielu dań. W ciąży musisz niestety zrezygnować z klastycznego octu spirytusowego oraz winnego. Na szczęście jako alternatywę mamy ocet balsamiczny – produkt, który ma wiele właściwości prozdrowotnych, szczególnie ważnych dla kobiet spodziewających się potomstwa. Jeśli interesują cię podobne tematy (np. pieczarki w ciąży), przeczytaj inne artykuły w naszym serwisie!
Najczęściej zadawane pytania
Czy ocet w ciąży jest szkodliwy?
To zależy, o jakim rodzaju octu mowa. Szkodliwy może się okazać ocet winny i spirytusowy. Ocet jabłkowy można stosować wyłącznie w daniach gotowanych lub przygotowywanych na parze, w których zawarty w nim alkohol może wyparować. Ocet balsamiczny jest najzdrowszy i kobiety mogą go stosować, ale z umiarem.
Czy ocet ma w sobie alkohol?
Ocet powstaje na skutek fermentacji alkoholu etylowego, przez bakterie kwasu octowego.
Co oznacza ochota na kwaśne w ciąży?
Ochota na kwaśny smak może być spowodowana brakiem witaminy C, która jest ważnym składnikiem w diecie, szczególnie w czasie ciąży, ponieważ poprawia wchłanianie żelaza.
Sprawdź także:
- Majonez w ciąży – czy można go jeść? Czy może być szkodliwy?
- Śliwki w ciąży – korzyści i właściwości. W czasie ciąży można jeść śliwki?
- Sos sojowy w ciąży – czy ciężarne mogą jeść sos sojowy? Sprawdź to!
- Czy można pić kefir w ciąży? Czy napoje takie jak maślanka i kefir są bezpieczne?
- Pieczarki w ciąży – czy można jeść? Dowiedz się, czy w ciąży można jeść grzyby!
- Winogrona w ciąży – czy spożywanie winogron w ciąży jest wskazane?
- Amol w ciąży – czy może być bezpiecznie stosowany przez przyszłe mamy?