Jak wyparzyć smoczek?

Wyparzanie smoczka to sprawa niezbędna w przypadku opieki nad małymi dziećmi. Rodzice powinni zwrócić szczególną uwagę na higienę akcesoriów, które służą niemowlęciu do ssania. Jak wyparzyć smoczek?

Dlaczego wyparzanie smoczka jest tak ważne?

System odpornościowy dziecka w pierwszych miesiącach życia nie jest jeszcze odpowiednio rozwinięty. Maluchy na tym etapie szczególnie narażone są więc na rozmaite choroby, za które odpowiadają m.in. bakterie, grzyby i wirusy. Wiele z nich trafia do organizmu dziecka poprzez wszelkie elementy wkładane do buzi. Jednym z nich są smoczki, na których – przy braku właściwej higieny – mogą osiadać i rozwijać się drobnoustroje chorobotwórcze.

Chcąc zadbać odpowiednio o zdrowie dziecka, konieczne jest regularnie wyparzanie takich akcesoriów. Pomoże to w eliminacji bakterii, które mogłyby przedostać się do układu pokarmowego malucha i być przyczyną np. biegunek, wymiotów, bólu brzucha czy odwodnienia organizmu. Wyparzanie smoczka pozwala też ograniczyć stany zapalne, pleśniawki i inne choroby jamy ustnej.

Zobacz też:  Motoryka mała - czym jest i jaką pełni rolę?

Wyparzanie smoczka – najważniejsze zasady

Mówiąc o wyparzaniu smoczka, mamy na myśli zarówno małe gadżety, które niemowlę ssie np. w celu zaśnięcia czy uspokojenia się, a także elementy butelek służących do podawania dziecku pokarmu. Specjaliści zalecają, aby szczególnie dbać o higienę takich przedmiotów w pierwszych 12 miesiącach życia malucha, gdy jego odporność jest najniższa. Na tym etapie konieczne jest usuwanie drobnoustrojów ze smoczków nie tylko nowych, ale także też tych, które były już używane wcześniej.

Wyparzanie nie powinno być zastępowane innymi metodami pozbywania się bakterii i brudu. Zdecydowanie wykluczyć należy często spotykany u wielu rodziców odruch oblizywania smoczka. Sposób ten sprzyja dodatkowemu przenoszeniu bakterii z jamy ustnej osoby dorosłej do buzi dziecka, przyczyniając się do zakażeń i rozwoju np. próchnicy czy aft. Warto też pamiętać, że każdy smoczek po kilku tygodniach stosowania powinien zostać wymieniony na nowy.

Jak wyparzyć smoczek przed pierwszym użyciem?

Nie zawsze młodzi rodzice wiedzą, jak wyparzyć smoczek w prawidłowy sposób. Przed pierwszym użyciem trzeba zanurzyć przedmiot w wodzie wlanej do garnka i przykryć pokrywką, a następnie gotować przez około 4-5 minut. Nie należy przedłużać tego czasu, ponieważ niekorzystnie wpłynie to na kształt i jakość smoczka, który może popękać lub stać się nieprzyjemnie klejący i zdeformowany.

Zobacz też:  Jak oduczyć dziecko smoczka?

W celu wyparzania smoczka można także użyć specjalnych sprzętów np. sterylizatorów parowych lub działających poprzez promienie UV. Urządzenia te idealnie sprawdzają się zwłaszcza wtedy, gdy maluch karmiony jest nie piersią, ale butelką. Producenci oferują również odpowiednie środki w formie płynów bądź tabletek, które umieszcza się, wraz ze smoczkiem, w pojemniku z wodą.

Po zakończeniu wyparzania smoczek nie powinien być wycierany – znacznie bezpieczniejsze jest zostawienie go do wyschnięcia na czystej szmatce. Zawsze trzeba też pamiętać, by podczas tego typu czynności zachować higienę rąk.

Default image
Alicja Bąk
Zawsze chciałam pracować z dziećmi. Być może wynika to z faktu, że w młodości zajmowałam się dużo młodszą siostrą, a może po prostu… to pewien rodzaj powołania? Nie wiem ? W każdym razie tuż po maturze wiedziałam, że moim wyborem będzie kierunek pedagogiczny. Ostatecznie zostałam absolwentką pedagogiki małego dziecka z wychowaniem przedszkolnym.
Artykułów: 71